mistakes in the kitchen

14 Λάθη στην κουζίνα που “κάνουμε” όλες!

by ediva

Να παρακινούμε τον εαυτό μας να μαγειρέψει δεν είναι πολύ εύκολο – χρειαζόμαστε όλες εκείνες τις τεχνικές για να ψιλοκόψουμε, να προετοιμάσουμε και χρειάζεται να εξασκηθούμε όσο περισσότερο γίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά λάθη στην κουζίνα που είναι εύκολο να τα κάνουμε και συχνά μας κάνουν να τα παρατάμε όταν ξεκινάμε να φτιάξουμε μόνες μας ένα γεύμα.

Μόλις καταφέρεις να διορθώσεις αυτά τα λάθη, θα είσαι καλύτερη μαγείρισσα σε μηδέν χρόνο. Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις 14 συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα και συμβουλές για να τα διορθώσεις ώστε να μη βρεθείς να σπαταλάς άδικα χρόνο και ενέργεια στην κουζίνα.

 

Λάθη στην κουζίνα και πως να τα διορθώσεις

 

1. Χρησιμοποιείς τις μεζούρες για τα υγρά και τα στερεά υλικά χωρίς διαφορά

measuring cups

Μην το κάνεις, δεν είναι ίδιες! Χρησιμοποίησε τις μεζούρες μαγειρικής (δες την εικόνα) για τα στερεά υλικά και το ποτήρι ή κάποιο άλλο ανάλογο δοχείο για τα υγρά υλικά.

 

2. Δεν στραγγίζεις τα φασόλια σε κονσέρβα

canned beans

Κανονικά, όταν μαγειρεύεις φασόλια σε κονσέρβα, το κάνεις ως μια σύντομη λύση για να αποφύγεις να μουσκέψεις και να μαγειρέψεις τα ξερά φασόλια για ώρες. Πρέπει, όμως, να ξεβγάλεις τα φασόλια για να βγάλουν την αλμύρα και να έχεις ένα αποτέλεσμα που να μοιάζει με σπιτικά φασόλια. Καθώς υπάρχει υπερβολικά πολύ αλάτι στο καπάκι της κονσέρβας και δε θέλεις τα φασόλια σου να έχουν υπερβολική γεύση, καλό θα ήταν να τα ξέπλενες στην αρχή για να μην έχεις πρόβλημα.

 

3. Ρίχνεις κρύο νερό στα μακαρόνια μετά το μαγείρεμα

rinse your spaghetti

Το να ξεπλένεις τα ζυμαρικά έχει ως σκοπό να σταματήσει τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά παράλληλα κρυώνει το γεύμα σου και ξεβγάζει όλα τα γευστικά άμυλα μέσα στα οποία μαγειρεύονται. Επιπλέον, με το να αφαιρέσεις το άμυλο από την εξίσωση σου, θα καταστρέψεις και τη σάλτσα σου καθώς δε θα κολλάει επάνω στα μακαρόνια. Γι’ αυτό το λόγο οι σεφ διατηρούν λίγο από το αρχικό υγρό ώστε να μπορέσουν να το προσθέσουν μέσα στη σάλτσα αργότερα.

 

4. Αγοράζεις το πιο φτηνό ελαιόλαδο

cheap olive oil

Όλοι προσπαθούμε να μαγειρέψουμε έχοντας έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αλλά καλό θα ήταν να προσέχεις στην επιλογή του ελαιόλαδου. Αρκετά ελαιόλαδα στα ράφια δεν είναι έξτρα παρθένα. Κάνε μια έρευνα πριν επιλέξεις κάποιο λάδι και βεβαιώσου ότι παίρνεις αυτό που πληρώνεις.

 

5. Διατηρείς στο ψυγείο φαγητά που δεν πρέπει

tomatoes in fridge

Βάζεις όλα τα προϊόντα σου στο ψυγείο όταν επιστρέφεις από τα μαγαζιά; Μην το κάνεις! Υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι καλύτερα να τα διατηρήσεις στον πάγκο. Οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, οι μπανάνες και πολλά άλλα πρέπει να βγουν από το ψυγείο αμέσως. Κάποια από αυτά χάνουν τη γεύση τους καθώς απορροφούν την υγρασία από το ψυγείο ενώ κάποια άλλα δεν ωριμάζουν όπως πρέπει.

 

6. Μαγειρεύεις το μπέικον στο μάτι της κουζίνας

cooking bacon

Το να μαγειρεύεις μπέικον είναι κανονικά μια ακατάστατη, αργή διαδικασία. Αν, όμως, ψήσεις το μπέικον σε ένα ταψί, θα μπορέσεις να μαγειρέψεις ένα ολόκληρο πακέτο κατευθείαν και θα είναι ζεστό. Δε θα χρειάζεται να στέκεσαι πάνω από την κουζίνα σου μαγειρεύοντας ένα-ένα τα κομμάτια για 30 λεπτά.

 

7. Προσπαθείς να ανοίξεις τα βάζα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο

opening a jar

Το να είσαι ενήλικας περιλαμβάνει και το να μην έχεις κανέναν γύρω σου να σε βοηθήσει να ανοίξεις τα δύσκολα βάζα. Όμως, δεν χρειάζεσαι τη μαμά και τον μπαμπά ή τον σούπερ δυνατό γείτονα σου. Απλά τύλιξε ένα χοντρό λαστιχάκι γύρω από το επάνω μέρος του βάζου και θα τρως εκείνες τις πίκλες σε χρόνο μηδέν.

 

8. Αγοράζεις αυγά ελευθέρας βοσκής

free-range eggs

Αν δε σε νοιάζει για το τι λέει η ετικέτα για τα αυγά σου, τότε δεν έχεις πρόβλημα! Αλλά, αν προσπαθείς να αγοράζεις αυγά ελευθέρας βοσκής, μην πέφτεις θύμα της ετικέτας. Ελευθέρας βοσκής απλά σημαίνει ότι τα κοτόπουλα δεν βρίσκονται σε κάποιο κλουβί αλλά και πάλι μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο στενό χώρο όπου έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα.

 

9. Δεν αγγίζεις τη λεπίδα του μαχαιριού όταν το κρατάς

holding a knife

Ο σωστός τρόπος να κρατήσεις ένα μαχαίρι είναι εντελώς παράλογος. Στην πραγματικότητα χρειάζεται να κρατάς το επάνω μέρος της λεπίδας ενώ κόβεις. Αν απλά κρατάς τη λαβή, θα έχεις λιγότερο έλεγχο ενώ κόβεις και μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστείς.

 

10. Βάζεις τον καφέ σου στο ψυγείο

coffee beans

Η ιδέα ότι αν βάλεις τον καφέ στο ψυγείο θα τον κάνει να διαρκέσει περισσότερο είναι μύθος. Και πάλι θα παλιώσει αν δεν τον χρησιμοποιείς τακτικά, και στην πραγματικότητα το ψυγείο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

 

11. Δεν βάζεις τους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο

freezing nuts

Από την άλλη πλευρά, οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό φαγητό για να βάλεις στο ψυγείο, ειδικά όταν πρόκειται να τους ψήσεις. Αν δεν τους φας γρήγορα από τη σακούλα, χαλάνε και στεγνώνουν, αλλά αν τους βάλεις στο ψυγείο, θα αυξήσεις το όριο ζωής τους για μήνες.

 

12. Πετάς το φαγητό που είναι πολύ αλμυρό

salty food

Όλοι κάναμε κάποια φαγητά που δεν ήταν επιτυχημένα και το υπερβολικό αλάτι είναι το πιο συνηθισμένο λάθος. Αν φτιάξεις ένα γεύμα και στο τέλος βάλεις πολύ αλάτι, συχνά δεν υπάρχει τρόπος να διορθώσεις το λάθος. Όμως, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να μην πάει χαμένο τόσο φαγητό. Οι πατάτες θα απορροφήσουν το πολύ αλάτι μέσα στη σούπα, αλλά και οι ανάλατοι ζωμοί κάνουν την ίδια δουλειά σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει σάλτσα. Επίσης, αν έχεις επιπλέον υλικά για αυτά που φτιάχνεις, απλά πρόσθεσε μεγαλύτερη ποσότητα από όλα τα υπόλοιπα.

 

13. Δεν καλύπτεις εσωτερικά τα ταψιά

line the baking tray

Ότι και να μαγειρεύεις, το αντικολλητικό χαρτί θα πρέπει να είναι ο καλύτερος σου φίλος. Βάλε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά που κάνεις brownies και κέικ ώστε να μπορείς να βγάλεις το γλυκό από το ταψί εύκολα χωρίς να κολλάει στον πάτο και χωρίς να έχεις σπασμένα κομμάτια.

 

14. Βράζεις μόνο σε μέγιστη φωτιά

boiling

Αν η συνταγή σου ζητάει να φέρεις κάτι σε σημείο βρασμού, αυτό συνήθως σημαίνει να το βάλεις σε υψηλή φωτιά πράγμα το οποίο συνήθως καταλήγει σε μεγάλες φουσκάλες να χύνονται έξω από την κατσαρόλα. Αν και όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο, πιθανόν να θέλεις να μειώσεις τη φωτιά ώστε το φαγητό σου να μαγειρευτεί πιο ήρεμα. Το σιγανό βράσιμο είναι πιο ελαφρύ και γίνεται σε χαμηλή φωτιά όπου οι φουσκάλες δεν είναι τόσο ορατές και είναι αρκετά μικρές.

Related Posts