leuki kastani zaxari sigkrisi

Λευκή Vs καστανή ζάχαρη: Ποια είναι η καλύτερη;

by ediva

Η λευκή και η καστανή ζάχαρη είναι οι δύο πιο δημοφιλείς τύποι που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από τον καφέ μας μέχρι και τα γλυκά που φτιάχνουμε. Έχουμε ακούσει τόσα πολλά για το ποια βοηθάει την υγεία μας, αλλά και στο να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μπορούμε να τρώμε σχετικά πιο εύκολα γλυκά χωρίς να παχαίνουμε!

Οι απόψεις διίστανται, μιας και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο ειδών. Ποιες είναι όμως οι βασικές τους διαφορές και ποια είναι η καλύτερη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις;

 

Δες επίσης: 5 Βιταμίνες που χρειάζονται οι γυναίκες!

 

Πως παράγεται η ζάχαρη

zaxarokalamo zaxari igeia

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για να γευθείς εσύ αυτή τη γλυκιά γεύση, είναι είτε οι μίσχοι – κοτσάνια του ζαχαροκάλαμου ή τα ζαχαρότευτλα (ρίζα). Ποια είναι όμως η διαδικασία με τα ζαχαροκάλαμα;

Αρχικά συλλέγονται τα κοτσάνια του ζαχαροκάλαμου και κόβονται σε μικρά κομμάτια και έπειτα τρίβονται, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χυμός του ζαχαροκάλαμου. Στην συνέχεια, αφαιρούν τις ακαθαρσίες όπως λάσπη και κομμάτια του μίσχου από τον χυμό, χρησιμοποιώντας τόσο μηχανικές και χημικές διεργασίες.

Στη συνέχεια, το βράζουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό και ο “χυμός” που έχει μείνει, θερμαίνεται και πάλι ώστε να αρχίσει να κρυσταλλώνει η η ζάχαρη.

Ποιες οι διαφορές της λευκής από την καστανή ζάχαρη

leuki zaxari vs kastani igeia diatrofi

Δες επίσης: 19 Λόγοι που πρέπει να πίνεις νερό με λεμόνι το πρωί!

Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι η ακατέργαστη ζάχαρη. Είναι επίσης γνωστή ως Τουρμπινάντο ή Ντεμεράρα ζάχαρη και οι κόκκοι της είναι σχετικά μεγάλοι με καφέ χρώμα. Αυτή όμως ΔΕΝ είναι η καστανή ζάχαρη, όπως πιθανόν να νομίζετε.

Όταν είναι στην συγκεκριμένη μορφή, μεταφέρεται στο διυλιστήριο για επιπλέον επεξεργασία, με σκοπό να δημιουργηθεί η λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιούμε όλοι. Τώρα θα μου πεις και πως από καστανή χροιά αλλάζει σε λευκή; Μα φυσικά με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το διοξείδιο του ασβεστίου.

Μετά από την επεξεργασία της όμως, το υγρό βράζεται για ακόμη μια τελευταία φορά, προκειμένου να πάρει την λευκή κρυσταλλική μορφή που συνθέτουν τη λευκή ζάχαρη, ή αλλιώς την εξευγενισμένη.

Εδώ κρύβεται και η διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους, μιας και η καστανή ζάχαρη γίνεται με τη λήψη της λευκής – εξευγενισμένης ζάχαρης, την οποία την αναμειγνύουν με μια μικρή ποσότητα μελάσας. Η μελάσα δεν είναι και τόσο καλή για τον οργανισμό μας και δεν περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Άρα όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί η καστανή να θεωρείται καλύτερη για τον οργανισμό μας, για κανέναν λόγο, ακόμη και αν αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πολλοί έμποροι! Και σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, η μαύρη ζάχαρη είναι ακόμη “χειρότερη”, μιας και περιέχει την διπλή ποσότητα μελάσας. Οπότε λευκή και πάλι λευκή!

Related Posts