Η γεμιστή γαλοπούλα δεν λείπει από σχεδόν κανένα γιορτινό τραπέζι την ημέρα τον Χριστουγέννων. Μπορεί επί της ουσίας να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το έχουμε υιοθετήσει.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το κοτόπουλο για την συγκεκριμένη ημέρα, μιας και η τιμή της γαλοπούλα είναι πολύ πιο υψηλή και το κρέας της πιο γευστικό μεν, αλλά πιο σκληρό δε.

Όποιο πουλερικό από τα δύο κι αν προτιμάς όμως, το βασικό είναι να ξέρεις πως να το μαγειρεύεις και να ενισχύσεις την γεύση του με την κατάλληλη μαρινάδα. Αν λοιπόν ψάχνεις την πιο εύκολη και ταυτόχρονα γευστική συνταγή για γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση, τότε σίγουρα θα λατρέψεις την πρόταση του Ηλία Μαμαλάκη!

 

Πως να φτιάξεις την πιο γευστική γεμιστή γαλοπούλα!

gemisti-galopoula-mamalakis

Τι υλικά θα χρειαστείς για να μαρινάρεις την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα:

  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σος
  • φεσκοτριμμένο πιπέρι

Τα υλικά τις μαρινάδας που μόλις δώσαμε είναι για μία γαλόπουλα που ζυγίζει 4-5 κιλά. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη θα πρέπει φυσικά να αυξήσεις τις δοσολογίες.

Τι υλικά θα χρειαστείς για την γέμιση:

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 3 κουταλιές της σούπας ρύζι για πιλάφι
  • 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
  • 4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

marinada-galopoula

Για να ξεκινήσεις λοιπόν αυτή την υπέροχη συνταγή, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου τα υλικά της μαρινάδας και να τα χτυπήσεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σου και να λιώσει η μουστάρδα.

Έπειτα, αφού καθαρίσεις και πλύνεις πολύ καλά την γαλοπούλα σου, πάρε ένα πινέλο και άλειψε την γαλοπούλα σου καλά, τόσο στο εξωτερικό της όσο και στο εσωτερικό της και άφησε την να τραβήξει την μαρινάδα για 3 με 4 ώρες.

sintages-xristougenniatiko-trapezi

Σειρά τώρα έχει η γέμιση. Βάλε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κρεμμύδι και σόταρε το μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει, χωρίς δηλαδή να γίνει πολύ σκούρο και μαραθεί τελείως.

Όταν είναι έτοιμο, πρόσθεσε πρώτα τον κιμά και έπειτα το ρύζι και ανακάτεψε πολύ καλά. Όταν καβουρδιστεί ο κιμάς χρησιμοποίησε το λευκό κρασί για να τον σβήσεις. Στην συνέχεια, πρόσθεσε την σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνέχισε το ανακάτεμα προσθέτοντας 1 ποτήρι κρασιού νερό.

Άσε τα υλικά σου να πάρουν βράση και βγάλε την γέμιση από τη φωτιά για να προσθέσεις τα μπαχαρικά σου, δηλαδή το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

gemisi-galopoulas-ediva-gr

Τέλος, πάρε ένα κουτάλι και γέμισε τη γαλοπούλα σου πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερη. Όσο για το ράψιμο που κάνουμε συνήθως για να κλείσει, μπορείς να το αποφύγεις βάζοντας στην τρύπα ένα ξινόμηλο.

suntagi-galopoula-xristougenna

Βάλε λοιπόν το ταψί με την γαλοπούλα στον φούρνο, και ρίξε από πάνω της όση μαρινάδα έχει μείνει και σκέπασε την με ένα αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει πιο μαλακιά και να μην πάρει τόσο γρήγορα χρώμα.

psisimo-galopoula-ediva-gr

Ψήστην στους 180 βαθμούς για περίπου 3.5 ώρες, αλλά φρόντισε την τελευταία μισή ώρα να βγάλεις το αλουμινόχαρτο για να μπορέσει να ροδίσει καλά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ