Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη... Τι πρέπει να Προσέχετε!

Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη… Τι πρέπει να προσέχετε!

Όλοι γνωρίζουμε οτι τα περισσότερα καλλυντικά μας περιέχουν αρκετά χημικά. Το να γνωρίζουμε όμως ποια απο αυτά τα χημικά είναι επικίνδυνα είναι αρκετά δύσκολο αλλά και σημαντικό. Το ediva.gr θα σας μιλήσει σήμερα για την Φορμαλδεΰδη, που έχει γίνει μεγάλο θέμα σχετικά με την ύπαρξη της σε προϊόντα μαλλιών και προσώπου και το πόσο βλαβερή είναι.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η Φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνα ουσία. Μήπως λοιπόν τα προϊόντα που βάζετε στα μαλλιά,τα νύχια, ακόμα και στο πρόσωπο σας σας προκαλούν καρκίνο;

Τί είναι η Φορμαλδεΰδη;

Η Φορμαλδεΰδη είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο αέριο που χρησιμοποιείται συχνά σε καλλυντικά. Χρησιμοποιείται επίσης και στην παραγωγή λιπάσματος,χαρτιού και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιείται συχνότερα σε μορφή υγρού (συνδυασμένο με νερό) με το όνομα φορμόλη. Η βασική του χρήση είναι να κρατάει μακρυά τα βακτήρια από το καλλυντικό που εμπεριέχεται.

Ποια καλλυντικά περιέχουν Φορμαλδεΰδη;

Η Φορμαλδεΰδη βρίσκεται συχνά σε βερνίκια νυχιών, σκληρυντικά νυχιών, κόλα για βλεφαρίδες, τζελ μαλλιών, σαπούνια, προϊόντα μακιγιάζ, σαμπουάν, κρέμες και αποσμητικά, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Εχει παρατηρηθεί πως το 20% των προϊόντων στην αγορά περιέχουν Φορμαλδεΰδη.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο την Φορμαλδεΰδη;

Ο ποιο γνωστός κίνδυνος είναι ο ερεθισμός του δέρματος, της κεφαλής και η τριχόπτωση. Αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο, αφού η ποσότητα του χημικού στα προϊόντα είναι πολύ μικρή.  Επίσης, η ουσία μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα μάτια, τη μύτη το λαιμό και το δέρμα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι οτι η Φορμαλδεΰδη προκαλεί καρκίνο. Η Φορμαλδεΰδη είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα, κάτω απο κάποιες συνθήκες, όπως η χρήση μεγάλης ποσότητας ή η μακροχρόνια χρήση. Αυτό συνήθως δεν είναι κίνδυνος απο τη χρήση καλλυντικών λόγω της μικρής ποσότητας που περιέχει, αλλά επηρεάζει εργάτες πάνω στα συγκεκριμένα καλλυντικά αφού είναι εκτεθειμένοι στην ουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης επικίνδυνη είναι η ουσία στα σκληρυντικά νυχιών, αφού χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποσότητα, όχι απλά ως άμυνα κατά των βακτηρίων, αλλά και για τη σκληρυντική του ιδιότητα.

Πόση Φορμαλδεΰδη είναι ασφαλής;

Τα αρμόδια γραφεία μαζί με ειδικούς επιστήμονες μας λένε πως η χρήση Φορμαλδεΰδης είναι σχεδόν ακίνδυνη στα προϊόντα σε ποσότητα 0,2% ή λιγότερο. Σε προϊόντα σε μορφή σπρέι προτείνεται να μην χρησιμοποιείται καθόλου . Κάποιοι ειδικοί όμως επιμένουν να μην γίνεται καθόλου χρήση της ουσίας σε καλλυντικά, αφού «αν χρησιμοποιείς σαμπουάν με φορμόλη για 30-40 χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα».

Πως θα καταλάβω αν το προϊόν που χρησιμοποιώ περιέχει Φορμαλδεΰδη;

Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Κάθε προϊόν απαιτείται να αναγράφει στη συσκευασία μια λίστα των ουσιών που περιέχει, αλλά επειδή συνήθως η Φορμαλδεΰδη δε χρησιμοποιείται στην αρχική της μορφή συχνά μπορεί να μπερδευτείτε. Είναι σχεδόν αδύνατο να σιγουρευτείτε αν υπάρχει αυτή η ουσία στα καλλυντικά σας. Η καλύτερη λύση είναι να ελέγξετε εδω: Skin Deep ADD Cosmetics Database, που είναι ουσιαστικά ένας οδηγός για τους καταναλωτές για να γνωρίζουν ποια προϊόντα περιέχουν διάφορα επικίνδυνα χημικά.

Τελικά τι πρέπει να ξέρετε και να προσέχετε;

Δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες αποδείξεις οτι η Φορμαλδεΰδη προκαλεί καρκίνο, ούτε ποια είναι η ακριβής ποσότητα που ξεκινά να είναι επικίνδυνη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τις θεραπείες μαλλιών ή τα προϊόντα που περιέχουν Φορμαλδεΰδη και αν χρησιμοποιείτε σκληρυντικό νυχιών να το κάνετε σε μεγάλο χώρο με ανοιχτά παράθυρα ώστε να αποφύγετε την εισπνοή της ουσίας.

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites