Οι κρέπες είτε γλύκες είτε αλμυρές είναι μια πολύ απλή λιχουδιά, που μπορείτε να φτιάξετε το μείγμα στη κουζίνα σας. Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για καταπληκτικό αποτέλεσμα, και ήρθε η ώρα να τα μάθετε!
Ας αρχίσουμε με τη ζύμη!
Νά τα μικρά μυστικά μας:
Η φόρμουλα της ζύμης για κρέπες είναι πολύ απλή – (1+2) : 2, το οποίο σημαίνει ένα φλύτζάνι και δύο κουταλιές σούπας αλεύρι για δύο ποτήρια υγρό (νερό ή γάλα). Να το! Αυτό είναι το βασικό!
Όλα τα υπόλιπα μπορούν να ποικίλουν. Μπορείτε να βάλετε αριάνι, κεφίρ, γάλα, ξινόγαλο, απλό νερό. Αλλά το ποσοστό του υγρό και του αλευριού πρέπει να είναι αμετάβλητο.
Αν το κεφίρ ή το γάλα σας είναι πολύ λιπαρό και παχύ, καλύτερα να βάλετε μισό νερό (θα χρεαστούμε υγρή ζύμη). Με ολόκληρο γάλα ή κεφίρ οι κρέπες θα καούν. Δοκιμάστε αυτή την τεχνολογία και θα δείτε τη διάφορα.
Μετρήστε το υγρό και το αλεύρι με το ίδιο ποτήρι ή με παρόμιο.
Αν το υγρό είναι ξινό (κεφίρ ή ξινόγαλα), μη σβήσετε τη σόδα με ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αν είναι φρέσκο γάλα ή νερό, σβήστε τη σόδα με ξίδι ή λεμόνι.
Λοιπόν, ας φτιάξουμε 12 κρέπες από τη ζύμη με κεφίρ!
Θα χρεαστούμε:
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές σούπας αλέυρι. Βάλτε αλέυρι στο φλιτζάνι ακριβώς, χωρίς βουναλάκι.
Βάλτε το φλιτσάνι με το αλέυρι στο μπολ, μετά προσθέστε ακόμη δύο κουταλιές σούπας αλέυρι.
Μετά βάλτε δύο αυγά, ένα κουτάλι γλυκού αλάτι και δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με τον εξής τρόπο: πρώτα το αλεύρι με τα αυγά το αλάτι και τη ζάχαρη, και μετά ανακατεύουμε με το κεφίρ.
Με το ίδιο ποτήρι μετράμε νερό και το βάζουμε μέσα.
Ανακατεύουμε τη ζύμη μέχρι την εξαφάνιση των μικρών κόκκων. Μετά βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και τρείς κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε τελευταία φορά και αφήνουμε για 20 λεπτά, μεχρί να ζεσταθεί το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας.
Η πιό σημαντική στιγμή στο φτιάξιμο των κρεπών είναι να ζεστάινετε σωστά το τηγάνι. Κάντε το πιο απλό: βρέξτε το τηγάνι σαν να το πλύνατε ένα λεπτό πριν, αλλά δεν το στεγνώσατε.
Μετά βάλτε το στην κουζίνα. Όταν εξαφανιστεί το νερό, το τηγάνι είναι έτοιμο.
Δέυτερη σημαντική στιγμή: ζεστάνετε το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε πολύ λίγο ελαιόλαδο (λιγότερο από ένα κουτάλι σούπας), αλείφτε το σε όλο το τηγάνι, βάλτε το στο μάτι και μετρήστε μέχρι το 10 – ένα, δύο, τρία… Μετά βγάλτε το λάδι έξω από το τηγάνι, και καθαρίστε το τηγάνι από το το εναπομείναν λάδι με ένα χαρτομάντιλο γρήγορα.
Πάρτε ζύμη με τη κουτάλα, περίπου μισή κουτάλα (αργότερα με την εμπερία θα καταλάβετε, πόση ακριβως πρέπει να πάρετε).
Βάλτε τη ζύμη στο κέντρο του τηγανιού γρήγορα, και κουνώντας το τηγάνι αριστερά και δεξιά αλοίφετε τη ζύμη γύρω από το τηγάνι. Βάλτε το στο μάτι της κουζίνας και τηγανήστε.
Αν θέλετε την κρέπα πιό τηγανισμένη, περιμένετε να ροδίσει από το πλάι.
Αν δείτε από πάνω ότι όλη η ζύμη είναι τηγανισμένη, μπορείτε να αναποδογυρίσετε την κρέπα.
Στην αρχή περάστε την σπάτουλα γύρω και κάτω από την κρέπα, διαχωρίζοντας τις άκρες, και μετά περάστε στο κέντρο και αναποδογυρίστε. Από την άλλη μεριά θα τιγανιστεί δύο φορές γρηγορότερα – προσέξτε!
Σκουπίστε το τηγάνι κάθε δύο ή τρείς κρέπες με το ίδιο χαρτομάντηλο.
Πάνω από κάθε κρέπα βάλτε λίγο βούτιρο. Μέτα μπορείτε να γεμίσετε με μέλι, κανέλλα, μαρμελάδα, μερέντα ή κάτι αλμιρό – τυρί, ζαμπόν, κλπ.
Καλή σας όρεξη!