spitiki tarta rodakino

Υπέροχη και σπιτική συνταγή για τάρτα ροδάκινο!

by ediva

Πολλοί έχουμε συνδυάσει το καλοκαίρι με το ροδάκινο. Και όχι άδικα αφού το ροδάκινο είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των φρούτων στις καλοκαιρινές μέρες. Σε κάθε σπίτι θα υπάρχει έστω μία σακούλα στο ψυγείο με ροδάκινα.

Και μετά ακολουθεί το αιώνιο ερώτημα. Τι να τα κάνω τόσα ροδάκινα; Μια πολύ ωραία και νόστιμη ιδέα είναι να τα κάνεις τάρτα. Θα σε δυσκολέψει λίγο στην προετοιμασία, όμως το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Δες επίσης πως να φτιάξεις μπισκότα ροδάκινου σε σχήμα ανεμόμυλου!

Υπέροχη & σπιτική Τάρτα ροδάκινο

tarta rodakino

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 και 1/4 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • ι κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • μαρμελάδα
  • ροδάκινα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε, σε λεκάνη ή μάρμαρο, να γίνουν μία σφιχτή ζύμη. Καλό είναι πριν τη χρησιμοποιήσουμε να δοκιμάσουμε την πυκνότητά της. Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί ένα μικρό κομμάτι ζύμης. Όταν ψηθεί και κρυώσει πρέπει να μην είναι πολύ αφράτο. Αν είναι πολύ σκληρό, προσθέτουμε στη ζύμη λίγο ακόμα βούτυρο και τη ζυμώνουμε. Αν είναι πολύ αφράτο και τρίβεται, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε για λίγο την ζύμη στο ψυγείο.

Έπειτα, κρατάμε το 1/3 ιδιαιτέρως και ανοίγουμε τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης σε φύλλο με πάχος 2 εκατοστά, που το φορμάρουμε σε ταψί. Τρυπάμε το φύλλο της ζύμης εδώ και εκεί με πιρούνι και στρώνουμε μέσα τη μαρμελάδα ισόπαχα.

Πλάθουμε το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης σε μπαστουνάκια και τα τοποθετούμε σε ρομβοειδείς διασταυρώσεις πάνω στην τάρτα, αφού αλείψουμε τα χείλη της με ασπράδι αυγού, για να κολλήσουν. Αλείφουμε και τις λωρίδες από πάνω με ασπράδι και ψήνουμε την τάρτα, με μέτριο φούρνο.

Πάνω από την στρώση της μαρμελάδας στρώνουμε ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες. Από πάνω κάνουμε δύο στρώσεις με λωρίδες από ζύμη, σταυρωτές. Αφού ψηθεί, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν όχι, πριν την βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με αυγό, για να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα. Όταν κρυώσει την μεταφέρουμε προσεχτικά για να μην σπάσει ή τριφτεί, σε πιατέλα ή δίσκο. Δες επίσης πώς να φτιάξεις cheesecake ροδάκινο σε σχήμα τριαντάφυλλο!

Related Posts