coloured walls

20 Συμβουλές για να κάνεις το σπίτι σου πιο άνετο!

by ediva

Όλοι ονειρεύονται να έχουν ένα μοντέρνο αλλά και άνετο σπίτι. Την άνεση , βέβαια, μπορείς να τη βρεις ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι στο σωστό ύψος ώστε να μην σε πονάει η πλάτη κάθε φορά που τρως, ή άνετα χερούλια πόρτας, ή πλακάκια στο μπάνιο που δε γλιστράνε.

Είναι αυτού του είδους οι λεπτομέρειες που ξεχνάμε να σκεφτούμε συνήθως, και επικεντρωνόμαστε σε πράγματα όπως να αγοράσουμε έπιπλα ή πως να διακοσμήσουμε ένα δωμάτιο.

Δες παρακάτω 20 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το σπίτι σου ή το διαμέρισμα λίγο πιο άνετο, και θα σε βοηθήσουν να το μετατρέψεις στο σπίτι που πάντα ονειρευόσουν!

 

Πως να έχεις ένα άνετο σπίτι

 

1. Το σωστό ύψος για τις επιφάνειες της κουζίνας

kitchen work surfaces

Το συνηθισμένο ύψος για τις επιφάνειες της κουζίνας είναι 85 εκατοστά. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνάνε να κάνουν τροποποιήσεις σε αυτή τη μέτρηση όταν αγοράζουν καινούρια κουζίνα παρά το γεγονός ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Συχνά καταλήγουν να έχουν πρόβλημα με τα χέρια τους καθώς χρειάζεται να τα σηκώνουν όλη την ώρα. Το συνιστώμενο ύψος για τις επιφάνειες για πιο κοντούς ανθρώπους (γύρω στο 1,50m) είναι 82 εκατοστά, ενώ για εκείνους που είναι 1,60-1,80m, θα πρέπει να είναι 88-91 εκατοστά.

2. Χρειάζομαι 2 νεροχύτες;

sink

Οι άνθρωποι συχνά κάνουν το λάθος να μην βάλουν 2 νεροχύτες στην κουζίνα για να εξοικονομήσουν χώρο και χρήματα. Όμως, με τον δεύτερο νεροχύτη μπορείς να αφήσεις τα λαχανικά και να φρούτα σου να στραγγίξουν εκεί ενώ χρησιμοποιείς τον άλλο νεροχύτη για να πλύνεις κάτι άλλο. Παράλληλα, ο δεύτερος νεροχύτης μπορεί να σε βοηθήσει να πλύνεις πολλά πιάτα και τηγάνια με την μία.

3. Συρτάρια αντί για ντουλάπια και ράφια

drawers

Μη βιαστείς να βάλεις ράφια στην κουζίνα σου. Αντί για αυτά, εγκατέστησε μερικά συρτάρια καθώς θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χώρο και θα κάνουν το μαγείρεμα ακόμη πιο εύκολο. Επίσης, έχουν το πλεονέκτημα ότι χωρίζονται σε τμήματα για τις διάφορες κατηγορίες φαγητού και μαγειρικών σκευών. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολα στο καθάρισμα!

4. Χερούλια, όχι εσοχές

kitchen handles

Μπορεί να φαίνεται μοντέρνο να έχεις χερούλια με εσοχές στα ντουλάπια της κουζίνας σου αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να τα ανοίξεις. Τα παραδοσιακά χερούλια είναι πολύ πιο εύχρηστα.

5. Δαχτυλιές σε inox συσκευές

inox furniture

Οι inox πόρτες στις συσκευές, όπως το ψυγείο, δείχνουν μοντέρνες, όμως θυμήσου ότι ακόμη και τα καθαρά χέρια μπορούν να αφήσουν σημάδια και δαχτυλιές επάνω τους. Η λύση είναι να βρεις κάποιου είδους γυαλιστικό για τις inox επιφάνειες, ή να αγοράσεις συσκευές που είναι ήδη προστατευμένες με ένα ειδικό βερνίκι.

6. Πόσες πρίζες πρέπει να έχω σε ένα δωμάτιο;

plug sockets

Πόσες πιστεύεις ότι είναι αρκετές; Δύο, ίσως τρεις; Πολλοί από εμάς δεν καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ καλύτερο να έχεις μία σε κάθε τοίχο. Θυμήσου, όμως, να συζητήσεις με έναν ηλεκτρολόγο πόσες και τι είδους θέλεις να χρησιμοποιήσεις, που θέλεις να τις βάλεις στο δωμάτιο, και πόσες συσκευές περιμένεις να συνδεθούν σε αυτές.

7. Πρακτικά διακοσμητικά για τα παράθυρα

window decorations

Πολλοί από εμάς προτιμούν να κρεμάνε μακριές κουρτίνες που φτάνουν μέχρι το πάτωμα σε δωμάτια, όπως η κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό. Έχε υπόψη σου, όμως, ότι όμορφα διακοσμητικά όπως αυτά δεν είναι και πρακτικά. Τα κατοικίδια και γενικά η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να καταστρέψουν αυτές τις κουρτίνες. Αν δε θέλεις να έχεις απλές κουρτίνες, απλά φρόντισε οι κουρτίνες που θα βάλεις να είναι φτιαγμένες από αντιστατικό υλικό.

8. Βιβλιοθήκες με τζάμι

bookshelves

Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα με την σκόνη που συγκεντρώνεται στις ανοιχτές βιβλιοθήκες. Η λύση είναι να αγοράσεις μια βιβλιοθήκη με τζάμι μπροστά. Για να αποφύγεις ένα υγρό ή μουχλιασμένο περιβάλλον που καταστρέφει τα βιβλία σου, μπορείς να κάνεις ειδικές τρύπες στα ράφια για να χρησιμοποιηθούν ως εξαερισμός. Πολλές εταιρείες πουλάνε τέτοια ράφια με τις τρύπες να είναι ήδη εγκατεστημένες.

9. Φως του ήλιου στο ενυδρείο

fish tank

Ένα ενυδρείο δίνει άλλο στυλ σε ένα σπίτι, ειδικά όταν φωτίζεται και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα για το τοποθετήσεις σε σημείο όπου το φως του ήλιου χτυπάει απευθείας επάνω του καθώς μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αλγών. Είναι καλύτερα να το τοποθετήσεις σε σημείο όπου φτάνει το φως του ήλιου απαλά.

10. Συντήρηση laminate πατωμάτων

laminate covering

Το laminate είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσεις κάποια έπιπλα. Για να είσαι σίγουρη ότι το laminate κάλυμμα θα διαρκέσει για πολύ καιρό, πρόσεξε πόσο ανθεκτικό είναι στο νερό. Πάντα αγόραζε το πιο σκληρό. Επίσης, αν έχεις laminate πατώματα, καλό θα ήταν να τοποθετείς τσόχα κάτω από τα πόδια του τραπεζιού και της καρέκλας, και αν έχεις καρέκλα με ροδάκια, αγόρασε ειδικό κάλυμμα.

11. Χρωματιστοί τοίχοι σε δωμάτια

coloured walls

Οι τοίχοι σε απαλούς χρωματισμούς ή σε λευκό χρώμα μέσα σε ένα δωμάτιο αυξάνουν την αίσθηση του χώρου και δημιουργούν μια καθαρή, αναζωογονητική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργήσουν και μια αίσθηση ψυχρότητας. Για να κάνεις την ατμόσφαιρα πιο άνετη, μπορείς να αφήσεις 3 τοίχους απλούς και να βάψεις τον τέταρτο με ένα πιο έντονο χρώμα. Δες εδώ 10 ιδέες για να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου.

12. Συντήρηση λευκών επίπλων χωρίς ιδιαίτερο καθάρισμα

white furniture

Η κομψότητα και το στυλ ενός λευκού τοίχου δε μπορεί να περιγραφτεί. Αλλά τα σπίτια με αυτό το ντεκόρ, είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά και φωτεινά καθώς η βρωμιά και η σκόνη μπορεί να λεκιάσει τα λευκά αντικείμενα πολύ εύκολα. Ένας τρόπος να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιείς αντιστατικό πανί όταν καθαρίζεις. Επίσης, μια ηλεκτρική σκούπα με 2 φίλτρα αέρος είναι μια καλή λύση.

 

13. Σχέδια αντί για μονότονα χρώματα

patterns

Ενώ μπορεί να είναι ελκυστικό να έχεις τα πάντα σε ένα μόνο χρώμα, δεν είναι απαραίτητα και καλή ιδέα αφού μπορεί να οδηγήσει σε μια ομοιομορφία που δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Ακόμη κι αν θέλεις να έχεις τα περισσότερα πράγματα σε ένα μόνο χρώμα, μπορείς να προσθέσεις λίγη ποικιλία αγοράζοντας πράγματα, όπως χαλιά, με γεωμετρικά σχέδια. Τέτοιου είδους αντικείμενα δημιουργούν μια ζέστη αίσθηση στον χώρο και ταιριάζουν υπέροχα σε ένα χώρο.

14. Λάμπες αντί για φωτιστικά

lamps

Όταν κάνεις επιδιορθώσεις στο σπίτι, οι τεχνίτες ή οι ηλεκτρολόγοι συχνά ρωτάνε που θέλεις να τοποθετήσεις τα φωτιστικά σου για να τραβήξουν τα ανάλογα καλώδια. Αν δεν έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις, ίσως να θέλεις να σκεφτείς το ενδεχόμενο να αγοράσεις λαμπατέρ αντί για φωτιστικά. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες είναι να έχεις καλώδια κατά μήκος του ταβανιού σου.

15. Δύο νιπτήρες στο μπάνιο και όχι ένας

wash basins

Αν έχεις μεγάλη οικογένεια, είναι καλή ιδέα να βάλεις δύο νιπτήρες στο μπάνιο εάν έχεις χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να συναντήσεις ουρά στο μπάνιο το πρωί (να μην αναφέρω τα νεύρα!) Φρόντισε, όμως, να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά ο ένας από τον άλλο ώστε όταν υπάρχουν δύο άτομα στο μπάνιο να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλο.

16. Ένα μέρος για το πλυντήριο

washing machine

Αν σκοπεύεις να επισκευάσεις το μπάνιο σου, σκέψου καλά που ακριβώς θα τοποθετήσεις το πλυντήριο ρούχων ή το στεγνωτήριο. Σκέψου συγκεκριμένα πως θα τα συνδέσεις με το νερό και τις πρίζες. Με αυτό τον τρόπο δε θα καταλήξεις με σωλήνες σε όλους τους τοίχους.

17. Το σωστό πάτωμα για ένα μοντέρνο μπάνιο

floor for shower

Αντί για το παραδοσιακό μπάνιο, μια ωραία εναλλακτική λύση είναι να βάλεις μερικά πλακάκια στο μπάνιο, να δημιουργήσεις ένα πάτωμα με κλίση προς την αποχέτευση, και να απομονώσεις μια μικρή περιοχή γύρω από το ντους για να κάνεις έναν πιο ευρύχωρο θάλαμο. Ένα μωσαϊκό στο πάτωμα είναι υπέροχη ιδέα. Αν μπορείς, είναι πολύ καλύτερα να αγοράσεις ειδικά πλακάκια που χρησιμοποιούνται στις πισίνες – είναι πολύ καλύτερα στο να σταματήσουν το νερό που στάζει, και είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουν την εξάπλωση των βακτηρίων.

18. Μη γλιστρήσεις!

slippery floor

Τα λεία πλακάκια στο μπάνιο είναι συχνά η αιτία πολλών ατυχημάτων αφού μπορούν εύκολα να γίνουν ολισθηρά όταν το δωμάτιο γεμίσει με ατμούς. Είναι πολύ πιο ασφαλές να εγκαταστήσεις ειδικά πλακάκια σχεδιασμένα να αποτρέπουν το γλίστρημα. Αν δε μπορείς να τα βρεις, μπορείς να βάλεις μερικά πατάκια φτιαγμένα από καουτσούκ, βαμβάκι ή σενίλ.

19. Χρώμα στο μπάνιο

colourful bathroom

Αν έχεις ένα μπάνιο με μονότονα πλακάκια στο ίδιο χρώμα, είναι ωραία ιδέα να τα βάψεις δημιουργώντας ένα πρωτότυπο σχέδιο, όπως στην εικόνα. Διάλεξε ένα ζωντανό χρώμα ενώ αφήνεις κάποια πλακάκια λευκά. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις τον χώρο πιο χαρούμενο, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

20. Φωτάκια ledge και πλακάκια στο μπάνιο

bathroom tiles

Στην διακόσμηση του μπάνιου, είναι καλή ιδέα να βάλεις ράφια και φωτάκια ledge στον τοίχο, και να καλύψεις τις εσοχές με πλακάκια με βερνίκι. Με αυτό τον τρόπο δε θα επιβαρύνεις τον χώρο με πολλά έπιπλα.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts