checking coils

7 Απλές συμβουλές για πιο γρήγορο καθάρισμα!

by ediva

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα θα έχεις σίγουρα ξεκινήσει να καθαρίζεις το σπίτι ώστε να είναι πεντακάθαρο τις μέρες εκείνες. Προσωπικά τέτοια εποχή συνήθως κάνω και γενική καθαριότητα, ξέρεις… ντουλάπια, κουφώματα, αλλαγή χαλιών και άλλα τέτοια. Καθώς, όμως, αυτή η διαδικασία μου παίρνει πολλές ώρες (ή μάλλον μέρες!) μέχρι να πω πως είναι όλα έτοιμα, βρήκα 7 απλές συμβουλές για ένα πιο γρήγορο καθάρισμα του σπιτιού και σκέφτηκα να τις μοιραστώ μαζί σου.

Παρακάτω θα βρεις συμβουλές που αφορούν κυρίως στον καθαρισμό των επίπλων, των οικιακών συσκευών αλλά και των χαλιών. Μόλις τελειώσεις με αυτές τις υποχρεώσεις, θα έχεις ένα πεντακάθαρο σπίτι σε ελάχιστο χρόνο.

 

Πως να πετύχεις ένα γρήγορο καθάρισμα

 

Καθάρισε τα χαλάκια της εισόδου

welcoming doormat

Τίναξε τα, πλύνε τα, σκούπισε τα με μια σκούπα και γενικά καθάρισε τα όσο καλύτερα μπορείς. Είναι το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει η βρωμιά πριν μπει στο σπίτι σου – γι’ αυτό διατήρησε τα αρκετά καθαρά για να έχουν την καλύτερη απόδοση.

Καθάρισε τα χαλιά και τις ταπετσαρίες

cleaning upholstery

Τα υφάσματα που όλο το χειμώνα έχουν απορροφήσει όλη τη βρωμιά και τα μικρόβια θα χρειαστούν ένα βαθύ καθαρισμό για να τα έχεις έτοιμα για τον επόμενο χρόνο – αλλά και για τον έλεγχο των επισκεπτών σου. Όταν καθαρίζεις τα χαλιά σου ή τις ταπετσαρίες με κάποια σκούπα, δοκίμασε πρώτα να καθαρίσεις μια περιοχή που δε φαίνεται για να πάρεις τον αέρα της συσκευής και για να βεβαιωθείς ότι δε θα αφαιρεθούν τα χρώματα από τα υφάσματα.

Μετακίνησε ελάχιστα τα έπιπλα σου – μην τα βγάλεις έξω από το δωμάτιο, όπως έλεγαν παλιά – και τοποθέτησε κάθε ένα από τα πόδια του επίπλου επάνω σε κηρόχαρτο αφού τα πλύνεις. Το κηρόχαρτο θα προστατέψει τα χαλιά σου και θα αποτρέψει τα πόδια των επίπλων να βραχούν καθώς στεγνώνει το χαλί. Άνοιξε τα παράθυρα για να επιταχύνεις τη διαδικασία στεγνώματος, η οποία μπορεί να διαρκέσει 1 ή περισσότερες μέρες. Αν δεν είσαι άτομο που του αρέσουν τα μηχανήματα, χρησιμοποίησε κάποιο υγρό καθαριστικό για τα χαλιά και τα υφάσματα ή φτιάξε μόνη σου τα δικά σου καθαριστικά.

Φινίρισε τα πατώματα

finish floors

Για να προστατέψεις το πάτωμα από έναν ακόμη χρόνο φθοράς, κέρωσε ή εφάρμοσε ένα μονωτικό υλικό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η πιο απλός μέθοδος είναι η εξής: Χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό καθαριστικού που πλένει και κερώνει.

Τα πατώματα που δεν χρειάζονται κερί δεν είναι απαραίτητο να τα γυαλίζεις, αλλά η περιστασιακή τους φροντίδα θα τα κάνει να φαίνονται πιο φρέσκα και θα προσθέσουν ένα προστατευτικό στρώμα που θα τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο. Χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό πατώματος που καθαρίζει, γυαλίζει ή συνδυάζει και τα δύο. Αν έχεις ξύλινα πατώματα, μετακίνησε τα έπιπλα και τα χαλιά στην άκρη και μετά εφάρμοσε ένα καθαριστικό για ξύλα μαζί με γυαλιστικό για να καθαρίσουν και να προσθέσουν μια καινούρια επένδυση από κερί.

Πλύνε τους τοίχους, τα ντουλάπια, τα σοβατεπί και τις ξύλινες επιφάνειες

washing walls

Οι τοίχοι μπορεί να φαίνονται σαν να χρειάζονται πλύσιμο – η σκόνη και η καπνιά πέφτουν στο πάτωμα, σωστά; Η περισσότερη όντως πέφτει, αλλά και ένα μέρος της πηγαίνει στις κάθετες επιφάνειες με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα εποχιακό ή προ-εορταστικό καθάρισμα. Χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό πιάτων και πλύνε τις επιφάνειες τμηματικά. Χρησιμοποίησε δύο κουβάδες: ένα για το διάλυμα με το απορρυπαντικό και έναν άλλο για να στύβεις το σφουγγάρι. Στέγνωσε τον τοίχο και τις ξύλινες επιφάνειες με ένα καθαρό πανί.

Βάλε ηλεκτρική σκούπα έξυπνα

vacuuming

Σύμφωνα με τους παλιούς όταν βάζεις ηλεκτρική πρέπει να μετακινείς όλα τα έπιπλα επάνω από το χαλί, ώστε η σκούπα να μπορεί να καθαρίσει κάθε γωνία και χαραμάδα. Αντί να κάνεις αυτή την κοπιαστική δουλειά, απλά μετακίνησε τα έπιπλα λίγο προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Καθάρισε με την ηλεκτρική την περιοχή όπου πατούσαν τα έπιπλα και ξαναβάλε τα στη θέση τους.

Καθάρισε τα φωτιστικά

cleaning light fixtures

Λίγα λεπτά επάνω στη σκάλα μαζί με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις, ένα σφουγγάρι και ένα πανί για γυάλισμα, θα δώσουν φως στη ζωή σου. Αν το σπίτι σου έχει φεγγίτες ή είναι ψηλοτάβανο, καλό θα ήταν να έχεις μια σκάλα και μια σκούπα ξεσκονίσματος, πράγματα που μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε μαγαζί με σιδηρικά και με είδη σπιτιού.

Έλεγξε τους συμπυκνωτές του ψυγείου

checking coils

Θα έπρεπε να καθαρίσεις τον συμπυκνωτή του ψυγείου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις σχάρες στο πίσω μέρος του ψυγείου, με μια βούρτσα με μακρύ χερούλι και μια ηλεκτρική σκούπα με ένα προσθετικό για να αφαιρεί τη σκόνη και τα χνούδια. Η πολύ σκόνη μπορεί να προκαλέσει την υπερθέρμανση της συσκευής. Για να αφαιρέσεις την σκόνη από τους συμπυκνωτές, τράβηξε προσεκτικά το ψυγείο προς τα μπροστά και σκούπισε καλά με την ηλεκτρική. Τελείωσε το καθάρισμα σκουπίζοντας ή βάζοντας ηλεκτρική στο πάτωμα που εμφανίζεται μετά την μετακίνηση του ψυγείου. Πολύ πιθανό να βρεις νομίσματα και καπάκια από μπουκάλια που σου είχαν πέσει κάποτε από πίσω.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts