proionta-prosopo-apagoreumena

10 Πράγματα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ στο πρόσωπο!

by ediva

Καθώς όλοι πλέον ψάχνουμε οικονομικές λύσεις για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και κυρίως το πρόσωπο μας, στο ίντερνετ μπορείς να βρεις διάφορες DIY συνταγές για να σου λύσουν τα χέρια. Όμως, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν επιλέγεις να κάνεις μια τέτοια συνταγή που αφορά τη φροντίδα της επιδερμίδας σου. Πολλές φορές αυτά που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι δεν είναι πάντα εκείνα που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα μας μακροπρόθεσμα.

Τα 10 παρακάτω προϊόντα και συστατικά θεωρούνται ασφαλή για την επιδερμίδα σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ανάμεσα στα χειρότερα προϊόντα καθώς προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμό που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά δερματολογικά προβλήματα.

 

Τι να αποφύγεις να βάλεις στο πρόσωπο σου

 

Σόδα μαγειρικής

baking soda

Η σόδα μαγειρική χρησιμοποιείται ως ένα προϊόν απολέπισης λόγω της υφής της. Όμως, το pH αυτού του προϊόντος είναι περισσότερο αλκαλικό από τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς στο πρόσωπο σου.

Η ισορροπία του pH είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος σου, το οποίο έχει μετά βίας 4,5-5 pH, ενώ την ίδια στιγμή η σόδα μαγειρικής έχει 9 pH. Αν χρησιμοποιείς συστατικά που είναι περισσότερο αλκαλικά, τότε βλάπτεις αλλά και καταστρέφεις την επιδερμίδα σου. Η μαγειρική σόδα στο πρόσωπο προκαλεί σημαντική απώλεια υγρασίας καθώς επίσης μειώνει την ικανότητα του δέρματος να ρυθμίζει τις λειτουργίες του.

Λεμόνι

lemons

Ο χυμός λεμονιού είναι στην αντίθετη πλευρά του pH – με το pH του να είναι στο 2, το λεμόνι είναι πάρα πολύ όξινο. Όπως ακριβώς το ρούφηγμα ενός λεμονιού μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο από τα δόντια σου, έτσι και η εφαρμογή του επάνω στο πρόσωπο ερεθίζει και διαταράσσει την όξινη στρώση. Επιπλέον, τα έλαια στα εσπεριδοειδή φρούτα είναι φωτοτοξικά. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό σε σημείο που να αποκτήσεις χημικά εγκαύματα.

 Λακ

hairspray

Τα περισσότερα προϊόντα για τα μαλλιά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, αλλά αξίζει να σου αναφέρω τη λακ επειδή πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να σταθεροποιήσουν το μακιγιάζ τους σε ελάχιστο χρόνο.

Το να πέσει λίγη λακ στο πρόσωπο σου ενώ τη βάζεις στα μαλλιά σου δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά όταν τη χρησιμοποιείς επάνω στο πρόσωπο σου, είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεράνεις το δέρμα σου, να κλείνεις τους πόρους σου και να προκαλέσεις ερεθισμό. Απέφυγε εντελώς τη λακ και επέλεξε κάποιο προϊόν που έχει φτιαχτεί ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, να σταθεροποιήσεις το μακιγιάζ.

Οδοντόκρεμα

toothpaste

Ακόμη ένα προϊόν μπάνιου που περισσότερο σε βλάπτει παρά σε ωφελεί είναι η οδοντόκρεμα. Το προϊόν αυτό είναι γεμάτο συστατικά που προκαλούν ξηρασία και ερεθισμό στο δέρμα σου. Μπορεί να καταφέρεις να ξεράνεις το σπυράκι, αλλά παράλληλα θα απομακρύνεις και την υγρασία από τις τριγύρω περιοχές.

Επίσης, η οδοντόκρεμα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στην επιδερμίδα σου, αφήνοντας σκουρόχρωμα σημάδια τα οποία δε θα μπορέσεις με τίποτα να διορθώσεις χρησιμοποιώντας προϊόντα που θα βρεις στην κουζίνα σου.

Βαζελίνη

vaseline

Η βαζελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη καθώς “σφραγίζει” την υγρασία στο υπερβολικά ξηρό, εύθραυστο δέρμα ενώ παράλληλα προστατεύει τα κοψίματα και άλλες πληγές από τον αέρα, αλλά δεν είναι μια επαρκής ενυδατική κρέμα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις μακροπρόθεσμα.

Το δέρμα μπορεί στην αρχή να είναι πιο απαλό, αλλά όπως η βαζελίνη ασφαλίζει μέσα την υγρασία, με τον ίδιο τρόπο ασφαλίζει μέσα τη βρωμιά και μπορεί στην ουσία να προκαλέσει ξηρότητα με το πέρασμα του χρόνου επειδή εμποδίζει τον αέρα και την επιπλέον υγρασία να μπουν στο δέρμα σου. Η βαζελίνη δεν ενυδατώνει! Απλά διατηρεί τα συστατικά της επιδερμίδας σου, ανάμεσα τους και τα βλαβερά στοιχεία.

Καuτό νερό

hot water

Ένα καuτό ντους σου δίνει ωραία αίσθηση, όμως, αποκλείει εντελώς την υγρασία από το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας σου. Το καuτό νερό μαλακώνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και απομακρύνει το φράγμα που εμποδίζει την υγρασία να βγει από το δέρμα σου.

Το αποτέλεσμα; Ξηρότητα και ανισορροπία. Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό και όχι καuτό, και να περιορίσεις τα καuτά ντους όσο περισσότερο γίνεται – ιδιαίτερα μέσα στο χειμώνα, όταν το δέρμα σου είναι πιο εύκολο να εμφανίσει ξηρότητα και ερεθισμούς.

Οξυζενέ

oxizene

Ως ένα ήπιο αντισηπτικό, το οξυζενέ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποτρέψεις τη μόλυνση μετά από κάποια χτυπήματα, όπως τα εγκαύματα και το κόψιμο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλο και για να θεραπεύσεις τα σπυράκια ή τα εξανθήματα σου.

Η διαβρωτική φύση των προϊόντων οξείδωσης, όπως είναι και το οξυζενέ, μπορεί να κάψει και να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα σου. Επιπλέον, το οξυζενέ είναι ένα συνηθισμένο αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.

Λοσιόν σώματος

body lotion

Το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα σου είναι πιο παχύ και ανθεκτικό σε σχέση με το δέρμα του προσώπου σου. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες λοσιόν σώματος περιέχουν πιο πολύ άρωμα και λιγότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι οι ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι ενυδατικές κρέμες που προορίζονται για το σώμα δεν είναι κατάλληλες για το πρόσωπο. Όμως, η ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου σου χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα και καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Οι παραδοσιακές λοσιόν σώματος δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έντονης ξηρότητας της επιδερμίδας καθώς τα συστατικά τους μπορούν στην ουσία να οδηγήσουν σε ακόμη πιο έντονη ξηρότητα του προσώπου αλλά και σε κλείσιμο των πόρων ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Ζάχαρη

sugar

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης βλάπτει την επιδερμίδα σου. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτό το προϊόν για να φτιάξεις ένα προϊόν απολέπισης για το πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει χάος!

Η επιδερμίδα στο πρόσωπο σου είναι, όπως σου ανέφερα και πριν, πιο λεπτή από αυτή στο υπόλοιπο σώμα σου, γι’΄αυτό ενώ μια κρέμα απολέπισης από ελαιόλαδο και ζάχαρη μπορεί να κάνει τα πόδια σου πιο μαλακά, οι κόκκοι της ζάχαρης έχουν πολύ σκληρή υφή για την επιδερμίδα του προσώπου.

Οινόπνευμα εντριβής

rubbing alcohol

Όπως και το οξυζενέ, το οινόπνευμα εντριβής είναι ένα αντιβακτηριδιακό απολυμαντικό που χρησιμοποιείται για να αποστειρώσει τις πληγές ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο λοιμώξεων… και να καθαρίσεις το σπίτι σου. Μπορεί όταν το βάζεις επάνω στο δέρμα σου να σου δίνει την αίσθηση δροσιάς και ότι κάνει σωστή δουλειά, αλλά το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο καταστροφικά συστατικά για το πρόσωπο που οδηγούν σε ξηρότητα.

Προτού αγοράσεις κάποιο toner ή άλλο προϊόν για το πρόσωπο, βεβαιώσου ότι δεν περιέχει 2-προπανόλη καθώς θα “απογυμνώσει” το δέρμα σου και θα αποκτήσεις ακόμη περισσότερους κλειστούς πόρους.

Αν, λοιπόν, θέλεις να φροντίσεις την επιδερμίδα σου, μην βάλεις ποτέ στο πρόσωπο σου κάποια από τα παραπάνω προϊόντα γιατί το πιο πιθανό είναι να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που φαντάζεσαι.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts