bullying and parents

Bullying: Πως να βοηθήσεις το παιδί σου να το αντιμετωπίσει!

by ediva

Ένα μεγαλύτερο και πιο δυνατό παιδί σταματάει ένα μικρότερο και πιο αδύναμο καθώς πηγαίνει στο σχολείο και το απειλεί ότι θα του κάνει κακό αν δεν του δώσει τα χρήματα του ή το φαγητό του.

Τα δημοφιλή κορίτσια στο σχολείο δεν αφήνουν κανέναν να κάτσει μαζί τους ή να τους κάνει παρέα εκτός κι αν ανήκουν στις δικές τους “φίλες”. Αυτές είναι μόνο 2 από τις πολλές περιπτώσεις bullying που συμβαίνουν στο χώρο ενός σχολείου και πολλές φορές οι ενήλικες δεν τα αντιλαμβάνονται.  Τι ακριβώς είναι, όμως, το bullying;

Το bullying αποδίδεται με τον όρο “εκφοβισμός” και αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή απειλής, διαμάχης, πειράγματος, αποκλεισμού, φυσικής, κοινωνικής αλλά και συναισθηματικής βλάβης. Δυστυχώς, πολλοί γονείς δεν to θεωρούν τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα όσο το να φέρεις ένα όπλο στο σχολείο ή να κάνεις χρήση ναρκωτικών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι επιδράσεις αυτού του εκφοβισμού μπορεί να είναι σοβαρές και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Κατά τη γνώμη μου, η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση του σχολείου αλλά και των ίδιων των γονέων. Πως μπορούμε, λοιπόν, να ενημερώσουμε κατάλληλα τα παιδιά μας για το θέμα αυτό;

 

Ο ρόλος των γονιών στην αντιμετώπιση του bullying

 

Οι γονείς μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση αυτού του εκφοβισμού όποτε προκύπτει και πρέπει να κάνουν κάτι όταν κοροϊδεύουν το παιδί τους στο σχολείο. Επίσης, όμως θα πρέπει να αντιδρούν και να δραστηριοποιούνται ακόμη και στην περίπτωση που το ίδιο τους το παιδί είναι εκείνο που κοροϊδεύει ή εκφοβίζει κάποιο άλλο παιδί.

1. Δίδαξε στο παιδί σου να λύνει τα προβλήματα του χωρίς τη χρήση βίας

teach values

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ως γονείς είναι να διδάξουμε στο παιδί μας ότι η βία δεν είναι η λύση και ότι πρέπει να λύνουμε ότι πρόβλημα έχουμε χωρίς να τη χρησιμοποιούμε. Επίσης, καλό είναι να ενθαρρύνουμε και να επαινούμε το παιδί μας κάθε φορά που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χωρίς να είναι βίαιο.

Με τον έπαινο θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του παιδιού ενώ παράλληλα θα του δώσουμε να καταλάβει ότι πρέπει να υποστηρίζει αυτό που πιστεύει. Παράλληλα υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λες στο παιδί σου κάθε μέρα για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση του.

 

2. Πάρε το bullying στα σοβαρά

talking about bullying

Πολλά παιδιά ντρέπονται και νιώθουν ότι φταίνε τα ίδια που έπεσαν θύμα bullying με αποτέλεσμα να μην ανοίγονται εύκολα. Επειδή μπορεί να έχεις μόνο μια ευκαιρία να επέμβεις και να βοηθήσεις, καλό θα ήταν να πάρεις στα σοβαρά μια τέτοια κατάσταση και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις στο παιδί σου για να καταλάβεις τι τρέχει.

Ρώτησε το παιδί σου πως ήταν η μέρα του στο σχολείο και άκουσε το προσεκτικά να σου μιλάει για το σχολείο, τους συμμαθητές του και για το εάν έχει κάποιο πρόβλημα. Το bullying είναι ένα ευαίσθητο θέμα και για το παιδί αλλά και για τον ίδιο τον γονέα. Γι’ αυτό άφησε το παιδί σου να σου πει τι έχει γίνει και άκουσε το προσεκτικά.

 

3. Ενθάρρυνε το παιδί σου να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη

compassionate child

Μην ενθαρρύνεις το παιδί σου να μαλώνει. Αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε τραυματισμούς ή μπελάδες. Αντί για αυτό, μάθε του να βοηθάει αυτούς που έχουν ανάγκη και πες του να κάνει παρέα με άλλα παιδιά που τον σέβονται και τον εκτιμούν. Συζήτησε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει κάποιον και ώθησε τον να το κάνει.

 

4. Μίλησε στους υπεύθυνους του σχολείου

teaches and bullying

Εκτός από τη συζήτηση και τις συμβουλές που θα δώσεις εσύ η ίδια στο παιδί σου, καλό θα ήταν να συνεργαστείς με τους δασκάλους και τους υπεύθυνους του σχολείου ώστε να μπορέσετε να λύσετε μαζί αυτό το πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σου να μην είναι το μοναδικό θύμα bullying και με το να αναφέρεις στους υπεύθυνους μπορεί να ωθήσει και τα άλλα παιδιά να μιλήσουν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μια και καλή.

 

5. Μην κατηγορήσεις το θύμα

bullying and parents

Σε περίπτωση που το παιδί σου έχει πέσει θύμα bullying και έχει βρει το θάρρος να στο πει, δεν είναι σωστό να του ασκήσεις κριτική λέγοντας του ότι προκάλεσε ο ίδιος το περιστατικό ή ότι δε χειρίστηκε σωστά το θέμα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον κάνεις να νιώσει χειρότερα και να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του.

 

6. Βοήθησε τον να αποκτήσει φίλους

after-school activities

Βοήθησε το παιδί σου να αποκτήσει φίλους προτρέποντας το να συμμετάσχει σε διάφορα αθλήματα και εκδηλώσεις. Η συμμετοχή του σε κάποιο άθλημα θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια υγιή σχέση με τους άλλους και να κάνει φίλους που τον εκτιμούν.

Related Posts