katheftis kai koilia

Πώς το στρες επηρεάζει τις ορμόνες και αυξάνει το βάρος!

by ediva

Ενώ είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι πολλά προβλήματα υγείας σχετίζονται με το στρες -αν όχι τα περισσότερα- στην πραγματικότητα μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα στατιστικά λένε ότι για την ακρίβεια, το 75-90% των επισκέψεων στο γιατρό έχουν το στρες ως βαθύτερη αιτία, ακόμα κι αν επιφανειακά φαίνεται σαν ένα πρόβλημα σωματικής υγείας. Μάλιστα, οι γρήγοροι ρυθμοί της σημερινής εποχής δε βοηθούν καθόλου.

Οποιαδήποτε στρεσογόνα κατάσταση πυροδοτεί την παραγωγή και την έκλυση της ορμόνης κορτιζόλης, της λεγόμενης “ορμόνης του στρες”. Η κορτιζόλη μπορεί να είναι απαραίτητα όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να είμαστε “υπ’ ατμόν” για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, όμως όταν βρίσκεται μόνιμα σε υψηλά επίπεδα μας κουράζει και φθείρει τον οργανισμό. Παρακάτω θα δείτε διάφορες λειτουργίες που επηρεάζονται, στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση του βάρους.

Τι προκαλεί το στρες στο σώμα μας;

1. Αυξάνει τις λιγούρες

psita donats

Τα υψηλά επίπεδα στρες έχουν συσχετιστεί άμεσα με την πρόσληψη περισσότερου φαγητού, και μάλιστα πλούσιο σε αλάτι ή ζάχαρη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Χρειαζόμαστε κάτι να μας τονώσει άμεσα και να μας χαρίσει ενέργεια αμέσως, ενώ πολλά άτομα έχουν συνδέσει το φαγητό με την καλύτερη διάθεση. Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια διατροφή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατακόρυφη αύξηση βάρους!

2. Οδηγεί σε στομαχικές διαταραχές

ponoi sto stomaxi

Το στρες αυξάνει τις φλεγμονές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο ιστός στο στομάχι και το έντερο. Επιπλέον, οι σφιγμένοι μύες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία της πέψης. Έτσι δημιουργούνται καταστάσεις όπως σύνδρομο παλινδρόμησης ή ευερέθιστου εντέρου, καούρες, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Με αυτές τις καταστάσεις αφυδατώνεστε και προσπαθείτε να καλύψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες με κατώτερης ποιότητας φαγητό.

3. Δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε

antras krataei kafe

Προφανώς, όταν στριφογυρίζουν ένα κάρο σκέψεις στο μυαλό μας δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Αλλά και βιολογικά να το πάρουμε, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι αυξημένα και είμαστε standby, επόμενο είναι το σώμα να μην μπορεί να προετοιμαστεί για ύπνο ή να μην μπορεί να περάσει στη φάση του βαθιού ύπνου. Η έλλειψη ύπνου ή το αποδιοργανωμένο πρόγραμμα αποδυναμώνουν τον μεταβολισμό και έτσι έχουμε αύξηση βάρους.

4. Αποδυναμώνει το σώμα…

katheftis kai koilia

Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνετε συχνά, να μην μπορείτε να ακολουθήσετε εύκολα ένα πρόγραμμα άσκησης, να πονάτε εύκολα και να νιώθετε συνεχώς πιασμένοι. Πού όρεξη μετά να κουνήσετε έστω και το μικρό σας δαχτυλάκι! Ακόμα και να τρώτε υγιεινά, απλά θα μειώσετε το βάρος σας. Ο μόνος τρόπος για να πετύχετε μια γενικότερα καλή υγεία είναι να προσθέσετε και τη γυμναστική στη ζωή σας.

5. …αλλά και το μυαλό

antras krataei kafe

Το στρες αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας ώστε να υπάρχει όταν χρειαστεί να “αμυνθούμε”. Έτσι, δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό έχει συσχετιστεί με δυσκολίες στη μνήμη και στη δημιουργία νέων, υγιέστερων συνηθειών. Έτσι, τα επίπεδα κινήτρου που υπάρχουν για τη βελτίωση της ζωής μας μειώνονται και η καθημερινότητά μας “βαλτώνει”.

Δες επίσης: Ο νέος τρόπος μείωσης του άγχους με μουσική!

Τώρα που ξέρετε τι ακριβώς κάνει το στρες στον οργανισμό σας, σίγουρα θέλετε ακόμα περισσότερο να το μειώσετε, ή έστω να το ελέγξετε. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στα social media, να δουλεύετε οργανωμένα, να βρείτε έστω λίγο χρόνο για δραστηριότητες που σας αρέσουν και σας χαλαρώνουν… και κυρίως να μην κρατάτε τίποτα στη ζωή σας από “υποχρέωση” εάν δε νιώθετε καλά με αυτό. Η μόνη υποχρέωση που έχετε είναι, από τη στιγμή που σέβεστε το περιβάλλον σας, να κρατάτε τον εαυτό σας σωματικά και ψυχικά υγιή.

Related Posts