oigeniaki-selfie-eutixismeni

4 tips για πιο υγιή σχέση με τα παιδιά σας!

by ediva-girl

Στην σημερινή εποχή οι άνθρωποι δίνουμε περισσότερη σημασία στο να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Οι γονείς φαίνεται να ακολουθούν αυτό το μοτίβο σε σχέση με τα παιδιά τους. “Περισσότερα” σπορ, μαθήματα και παιχνίδια, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που οι γονείς θέλουν να κάνουν τα παιδιά τους. Κάπου όμως όλες αυτές οι δραστηριότητες, γίνονται υποκατάστατα της πραγματικής διαπαιδαγώγησης που υπάρχει μόνο με δραστηριότητες που παιδιά και γονείς κάνουν μαζί!

Το κλειδί της σωστής διαπαιδαγώγησης είναι να προσπαθούν οι γονείς να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους, να σέβονται το παιδί τους. Όπως επίσης να περνούν χρόνο μαζί του και να το έχουν προτεραιότητα στην ζωή τους.

 

Βελτιώστε τις παιδαγωγικές σας ικανότητες

paidia-paidagogikes

Πριν προσπαθήσει κανείς να χτίσει μία δυνατή σχέση με το παιδί του πρέπει πρώτα να αξιολογήσει την δική του συμπεριφορά. Για παράδειγμα πως αντιδρά ένας γονιός όταν το παιδί του δεν είναι υπάκουο; Μήπως ξεσπάει κι ο ίδιος συναισθηματικά με νεύρα και φωνές; Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να κρατήσει υπό έλεγχο την δική του συμπεριφορά και ουσιαστικά να είναι ο ενήλικας στην οικογένεια;

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να παραμένει ήρεμος. Δεν είναι όμως μόνο η ηρεμία το συστατικό που κάνει υγιείς αυτές τις σχέσεις. Ο γονιός πρέπει να γίνει πρότυπο αυτοπεποίθησης και να δώσει σιγουριά στο παιδί του.

Η συνέπεια και η ειλικρίνεια πρέπει να υπάρχουν πάντα γιατί θα γίνουν ο βράχος πάνω στον οποίο θα στηριχτεί ένα μάθημα ζωής για το παιδί. Άλλωστε όλοι οι γονείς θέλουν να περάσουν στο παιδί τους αξίες και αρχές.

Σεβαστείτε το παιδί σας

paidia-sebasmos

Βοηθήστε το παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές. Ακόμα κι αν διαφωνείτε με αυτές ή ακόμα κι αν κάνει λάθη, θα μάθει από αυτά και θα μεγαλώσει. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε πρέπει να σεβαστείτε την μοναδική προσωπικότητα του.

Όσο μεγαλώνει το παιδί, μεγαλώστε μαζί του. Τα παιδιά τα λένε όλα όταν οι γονείς τα ακούνε πραγματικά. Θα μιλήσει για την ημέρα του, τις φιλίες του, τα μαθήματα του ή τα παιχνίδια του. Δεν θα επιβεβαιώνει συνεχώς ότι έχει μάθει όλους του κανόνες, αλλά θα έχει έναν γονέα που θα το ακούσει όποτε ανησυχεί ή φοβάται.

Οι σημερινοί γονείς συνήθως είναι επικριτικοί, γιατί ξεχνούν πως ήταν και οι ίδιοι παιδιά κάποτε. Τα παιδιά απλώς θέλουν να πετύχουν και να νιώσουν ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια τους. Το ίδιο θέλουμε και οι ενήλικες σε πολλές περιστάσεις της καθημερινότητας μας. Αυτός ο σεβασμός της προσπάθειας κι όχι αναγκαστικά της επιτυχίας παίρνει αρκετό χρόνο, αλλά μπορεί να γίνει η καρδιά της σχέσης σας με το παιδί σας!

Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

paidia-hronos

Το να γίνεται κανείς γονιός είναι μία κατάσταση που διαρκεί για πάντα, ένα ταξίδι που ακόμα κι όταν οι γονείς φεύγουν, περνάει στα παιδιά. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι τα παιδικά χρόνια περνούν πολύ γρήγορα. Αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο στη δουλειά μπορεί να χάνετε σημαντικές στιγμές του παιδιού, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Απολαύστε την παιδική ηλικία του παιδιού σας, βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια! Είναι μία υπέροχη εμπειρία που θα δυναμώσει πολύ τη σχέση. Με υπομονή και θέληση θα δείτε πως θα μαθαίνετε κάθε μέρα κάτι καινούριο παρέα. Σε οποιαδήποτε περίσταση, είτε διαβάζετε, είτε ακούτε μουσική μαζί, αν πιστέψετε στο παιδί σας, ο χρόνος που περνάτε μαζί θα είναι μοναδικός.

Δες επίσης ιδέες για αξέχαστες αναμνήσεις με τα παιδιά σας!

Το παιδί πρέπει να έχει προτεραιότητα στην ζωή σας

paidia-proteraiotita

Η ρουτίνα και το άγχος να τα προλάβετε όλα, δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για να περάσετε μαζί του. Αυτό σας δημιουργεί τύψεις.  Το σημαντικότερο από όλα είναι να ξέρετε για ποιον κάνετε ότι κάνετε. Γιατί η δουλειά ή τα σεμινάρια για την βελτίωση της δουλειάς είναι σημαντικά;

Ως γονιός είστε υπεύθυνοι για να έχει το βλαστάρι σας τροφή, ρουχισμό, ασφάλεια και μόρφωση. Για να υπάρχουν όλα αυτά πολλοί γονείς χρειάζονται και δεύτερη δουλειά. Μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις χάνουν τον εαυτό τους, αλλά κάνουν ότι κάνουν για την οικογένεια τους.

Είναι σημαντικό, όπως είπαμε τα παιδιά να έχουν ως πρότυπο ανθρώπους με αυτοπεποίθηση και αξίες. Τι καλύτερο από το να είναι αυτοί οι άνθρωποι οι ίδιοι οι γονείς τους, τα πρώτα παραδείγματα που βλέπουν από την γέννηση τους; Θα πρέπει να ξέρουν λοιπόν, ότι είναι η προτεραιότητα σας, αλλά ότι εσείς παίρνετε τις αποφάσεις για την ζωής σας.

Πολλά παιδιά, όταν θέλουν κάτι, διαχειρίζονται τα συναισθήματα των μαμάδων και των μπαμπάδων για να το πετύχουν. Αυτή είναι μία λεπτή ισορροπία που μπορεί να χαλάσει την σχέση , αλλά το σημαντικό είναι ότι εσείς ορίζετε την ζωή σας και τις προτεραιότητες σας, όχι τα παιδιά.

Η υγιής σχέση παιδιού-γονέα δημιουργείται και αναπτύσσεται από εσάς, μέχρι να ενηλικιωθούν τα παιδιά. Χρησιμοποιείστε απλή κοινή λογική γιατί ήδη γνωρίζετε περισσότερα από όσο νομίζετε. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και όλα θα πάνε καλά.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts