5 Εύκολα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά! | ediva.gr

5 Εύκολα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τα Χριστούγεννα είναι μόλις μια ανάσα μακριά και για αυτό πρέπει να ετοιμαζόμαστε. Τι θα φτιάξουμε να έχει το σπίτι από κεράσματα, πιθανές συνταγές για το γιορτινό τραπέζι. Για μένα η σωστή προετοιμασία αποτελείται από μια πεντάδα φαγητών που θα περιέχουν κάτι γλυκό, κάτι αλμυρό και κάτι σε ρόφημα.

Οπότε ετοίμασα για σένα πέντε εύκολα Χριστουγεννιάτικα φαγητά, τα οποία μπορούν να υπάρχουν στο σπίτι σου καθόλη τη διάρκεια των γιορτών. Είσαι έτοιμη να δούμε τις λαχταριστές Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας; Χαρτί, στυλό και φύγαμε!

Εύκολες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

 

Κιμαδόπιτα

κιμαδόπιτα, ediva.gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 4 γεμάτες κ.σ γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 3/4φλ. ελαιόλαδο
  • 3/φλ. νερό
  • 2 αυγά

για τον κιμά:

  • 500γρ. κιμά
  • 4κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2-3κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι,πιπέρι
  • 1κ.σ μπούκοβο
  • 1κ.σ γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Σόταρε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Άφησε τα για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Πρόσθεσε τον κιμά και το καρότο. Δυνάμωσε τη φωτιά και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά και άφησε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο. Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του. Τέλος, πασπάλισε με το μαϊντανό. Ανακάτεψε και άφησε τον στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Σε ένα μπολ, χτύπα το 1 αυγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα. Χρησιμοποίησε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του φύλλου. Δεν πρέπει να περισσεύει καθόλου φύλλο στις άκρες. Αν έχεις μικρότερο ταψί κόψε το φύλλο ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού. Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώσε τα στην μέση της πίτας. Λάδωσε το ταψί και στρώσε 1 φύλλο. Περίχυσε με 2 κουταλιές από το υγρό μείγμα με το γιαούρτι και άλειψε να πάει σε όλη την επιφάνεια.

Στρώσε το δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει φύλλο στις άκρες. Περίχυσε με λίγο μείγμα γιαουρτιού και άλειψε . Στρώσε το 3 φύλλο, κατά τον ίδιο τρόπο, και άλειψε με γιαούρτι. Πασπάλισε πεταχτά με τα δάχτυλα, τον ψημένο στεγνό κιμά, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Κάλυψε με το 4 φύλλο. Περίχυσε λίγο μείγμα γιαουρτιού και άλειψε με πινέλο να πάει καλά σε όλη την επιφάνεια. Πασπάλισε την υπόλοιπη γέμιση κιμά πεταχτά, σε όλη την επιφάνεια.

Κάλυψε με το προτελευταίο και τελευταίο φύλλο, αφού ραντίσεις ενδιάμεσα και αλείψεις όλη την επιφάνεια με λίγο υγρό μείγμα γιαουρτιού. Τέλος, χάραξε την επιφάνεια της κιμαδόπιτας σε κομμάτια. Σε όσο μείγμα γιαουρτιού έχει περισσέψει, πρόσθεσε 1 αβγό. Ανακάτεψε καλά και περίχυσε όλη την επιφάνεια της πίτας. Άλειψε να πάει παντού. Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Μοσχάρι με δαμάσκηνα

μοσχάρι με πουρέ

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1/2 κιλό μοσχάρι νουά
  • 1σκ. σκόρδο
  • 1 κομμάτι καρότο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανό
  • 2κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2φλ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού

για τα δαμάσκηνα:

  • 250γρ. δαμάσκηνα
  • 1φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • 4κ.σ βαλσάμικο ξύδι

Για το μοσχάρι με δαμάσκηνα, δέσε πρώτα με σπάγκο ψησίματος το κρέας για να κρατήσει τη φόρμα του. Αλατοπιπέρωσε καλά. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι καιόδισε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίξε τα λαχανικά. Ρίξε το βαλσάμικο και άφησε το  2-3 λεπτά να εξατμιστεί. Πρόσθεσε τα μυρωδικά, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού. Μετάφερε όλα τα υλικά και τα υγρά του τηγανιού,  σε ταψάκι. Ψήσε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου μιάμιση ώρα. Κάθε 15 λεπτά γύριζε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, σκέπασε το  για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του. Βγάλε τα λαχανικά και ξεκούρασε το κρέας για 15 λεπτά.

Βάλε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί και το βαλσάμικο. Άφησε τα να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, απόσυρε τα. Άφησε τα μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να τα γαρνίρεις. Αφού ψηθεί το κρέας, μετάφερε το σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαίρεσε όσο περισσότερο λίπος μπορείς από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει.

Μπορούμε αν θέλεις να τη δέσεις και με κρύο βούτυρο. Κατέβασε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή πρόσθεσε δύο κομμάτια βούτυρο και με σύρμα ανακάτεψε να λιώσει. Άφησε 2-3 λεπτά να κρυώσει και να πυκνώσει. Στράγγιξε τα δαμάσκηνα από το κρασί. Κόψε το νουά σε λεπτές φέτες. Προσθεσε και τα δαμάσκηνα. Περίχυσε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού.

Δες επίσης: 15 Όμορφες ιδέες για cupcakes Χριστουγεννιάτικα δέντρα!

Πολίτικη σαλάτα με ρόδι και κουκουνάρι

χριστουγεννιάτικη πολίτικη σαλάτα

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 550γρ. λάχανο τριμμένο
  • 250ρ. καρότο τριμμένο
  • 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι

για το ντρέσινγκ:

  • 1/2φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4φλ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 6 κλωνάρια σέλινο
  • αλάτι

για το γαρνίρισμα:

  • 1/2φλ. μαϊντανό
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 3κ.σ κουκουνάρι
  • 3κ.σ μαύρη σταφίδα

Βάλε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά, λάχανο, καρότο, σέλερι και πιπεριά αν βάλεις φρέσκια. Αν βάλεις ψητή πιπεριά Φλωρίνης θα την προσθέσεις μετά από αυτό το στάδιο. Πασπάλισε με το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Ζούληξε με τα χέρια τα λαχανικά για λίγα λεπτά. Άφησε τη σαλάτα σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Αφού μαραθούν τα λαχανικά, στράγγιξε τα με τα χέρια και τα βάλτα σε σαλατιέρα. Πρόσθεσε μέσα τις ψητές πιπεριές, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το ρόδι και τα φύλλα μαϊντανού. Χτύπα όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε. Ανακάτεψε και βάλε την σαλάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια

xmas κουλουράκια

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 200γρ. βούτυρο
  • 250γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 80γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουβερτούρα υγείας (για την επικάλυψη)

Προθέρμανε το φούρνο στους 190. Στρώσ σε 2 ταψιά λαδόκολλα. Σε ένα μπολ, ρίξε το βούτυρο κομμένο σε κύβους και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Με ένα μίξερ χειρός χτύπα ώσπου τα υλικά να ενωθούν και να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τα αυγά και το αλάτι. Κοσκίνισε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα πρόσθεσε τα στο μείγμα. Τέλος, ρίξε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Με μια ξύλινη κουτάλα- ή και τα χέρια σου- ανακάτεψε ώσπου να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Τύλιξε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την άφησε την να ξεκουραστεί για 30 περίπου λεπτά στο ψυγείο.  Πασπάλισε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και άνοιξε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστά.  Κόψε τη ζύμη μας σε διάφορα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων-κουπ πατ- και τοποθέτησε τα στο ταψί με τη λαδόκολλα.

Ψήσε στο φούρνο για 15- 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Άφησε τα μπισκότα να κρυώσουν. Σε μπεν μαρί λιώσε τη κουβερτούρα και αφού τα μπισκότα έχουν κρυώσει, βούτα τη μια τους πλευρά στη λιωμένη κουβερτούρα.

Δες επίσης: 4 Συνταγές για Χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

Ζεστή Χριστουγεννιάτικη σοκολάτα

ζεστή σοκολάτα

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 κούπα γάλα
  • 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
  • 1/4 κούπας μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλιά Brandy
  • marshmallows και candycanes για γαρνίρισμα

Βάλε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και άφησέ το να ζεσταθεί καλά. Αφού βγάλει πολλούς ατμούς, σβήσε τη φωτιά και πρόσθεσε τη σοκολάτα και το brandy. Ανακάτεψε καλά με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλαράκι κανέλας και σέρβιρε το μείγμα. Τέλος γάρνιρε με marshmallows, candycanes ή ακόμα σαντιγί και ό,τι άλλο γλυκό σκεφτείς!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites