boys and dolls

9 Λόγοι για τους οποίους πρέπει να αγοράσεις κούκλα στον γιο σου!

by ediva

Υπάρχει μια τεράστια αναστάτωση για τον φυλετικό προσανατολισμό των αγοριών τελευταία. Η εταιρεία Target αποφάσισε να σταματήσει να διαχωρίζει τα παιχνίδια σε παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση και άλλων ειδών φυλετικής διαφοροποίησης, ανάμεσα τους και την ύπαρξη ξεχωριστής τουαλέτας και τμήματος για ρούχα.

Ωστόσο, ίσως τα παιχνίδια να ανήκουν σε μια διαφορετική κατηγορία σε σχέση με τα ρούχα και τις τουαλέτες. Οι λειτουργίες τους είναι διαφορετικές, γι’ αυτό ίσως να έπρεπε να διαχωρίζονται με βάση τη λειτουργία και όχι το φύλο. Τα παιχνίδια, εξάλλου, υποτίθεται ότι είναι για διασκέδαση και εκπαίδευση, για να κινήσει την φαντασία των παιδιών και να τα ενθαρρύνει να δημιουργήσουν. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν με ότι τους αρέσει.

Στο παρελθόν, η κοινωνία μας δίδαξε ότι είναι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να ξεπερνάμε τα φυλετικά όρια όσο αφορά τα παιχνίδια, και ιδιαίτερα για τα αγόρια. Ωστόσο, αν σκεφτείς σωστά, υπάρχουν κάποιες θετικές συνέπειες όταν επιτρέψεις στον γιο σου να παίξει με “κοριτσίστικα” παιχνίδια. Δες παρακάτω 9 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να ενθαρρύνεις τα αγόρια σου να παίξουν με κούκλες.

 

Γιατί ο γιος σου πρέπει να παίζει με κούκλα

 

1. Οι κούκλες δε θα τον κάνουν gay

buying a doll for a boy

Για κάποιο λόγο οι γονείς φοβούνται ότι αν επιτρέψουν στον γιο τους να παίξει με συγκεκριμένα παιχνίδια θα γίνει gay. Ωστόσο, οι κατασκευαστές παιχνιδιών δεν εμφυτεύουν κάποιο τέτοιο γονίδιο μέσα στα παιχνίδια των κοριτσιών. Στην πραγματικότητα, αυτό το μικρόβιο ούτε που υπάρχει! Ο γιος σου δε θα αποκτήσει κοριτσίστικες συνήθειες από οποιοδήποτε παιχνίδι, ακόμη κι αν ντύσει την Barbie με κάποιο ρούχο ή αν παίξει με αυτή.

 

2. Το παιχνίδι με τις κούκλες θα του μάθει να εκτιμάει τα κορίτσια

bullying

Κάποιοι γονείς ανησυχούν πως αν ο γιος τους παίζει με κούκλες, θα γίνει στόχος κοροϊδίας και εκφοβισμού. Μπορεί, όντως, αυτό να αποτελεί μια πιθανότητα, όμως η κύρια ανησυχία του bullying έχει να κάνει με τους ίδιους τους νταήδες και όχι τα θύματα.

Τα παιδιά μπορεί να κοροϊδέψουν τον γιο σου επειδή παίζει με ένα “κοριτσίστικο” παιχνίδι, υπονοώντας ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παιχνίδια των κοριτσιών και υποθέτοντας ότι οτιδήποτε θηλυκό έχει λιγότερη αξία. Για παράδειγμα, αποκαλώντας ένα αγόρι “αδελφή” επειδή παίζει με την κούκλα είναι σαν να λες ότι τα κορίτσια είναι αδύναμα.

 

3. Το παιχνίδι με τις κούκλες τον προετοιμάζει να γίνει μπαμπάς

dolls and fatherhood

Πιστεύεις στην πατρότητα; Μόνο οι μητέρες πρέπει να νοιάζονται για τα παιδιά τους; Όχι! Πιστεύω ότι ο πατέρας είναι εξίσου σημαντικός με την μητέρα. Επομένως, οι μελλοντικοί πατέρες έχουν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια ανάγκη να παίξουν με μωρά κούκλες όπως και οι μελλοντικές μητέρες.

Όταν τα παιδιά παίζουν με κούκλες, εξασκούνται στο τάισμα, στην παρηγοριά και στο πως να φροντίσουν την κούκλα τους. Έτσι μιμούνται τον τρόπο που βλέπουν τους ενήλικες να φροντίζουν τα παιδιά τους και κάνουν εξάσκηση για το μέλλον.

 

4. Τα κορίτσια μπορούν να παίξουν με “αγορίστικα” παιχνίδια

girls and boys' toys

Κανένας δεν κατακρίνει ένα κορίτσι όταν παίζει με τα στρατιωτάκια ή χτίζει έναν πύργο με τα “αγορίστικα” Lego. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με τα αγόρια; Όταν επιτρέπεις στα κορίτσια να παίζουν με τα παιχνίδια των αγοριών αλλά απαγορεύεις στα αγόρια να κάνουν το αντίστοιχο, στέλνεις λάθος μήνυμα και στα δύο φύλα καθώς τα κάνεις να πιστεύουν ότι η οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια αξία.

 

5. Το παιχνίδι με τις κούκλες βοηθάει τα αγόρια να αντισταθούν σε ανθυγιεινά αρσενικά στερεότυπα

dolls and respect

Η στερεότυπη άποψη της αρρενωπότητας, που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και τα παιχνίδια που είναι χωρισμένα ανάλογα με το φύλο, είναι επιθετική και καταστροφική. Είναι ο Chuck Norris ή οι Power Rangers τα άτομα στα οποία  ελπίζουμε να μοιάσει κάποια στιγμή το παιδί μας; Είναι τρομακτικό να θεωρείς ότι ο ιδανικός άνδρας χτυπάει τους πάντες, σκοτώνει ανθρώπους και ανατινάζει κτίρια.

Οι κούκλες δίνουν στα αγόρια την ευκαιρία να εξερευνήσουν και άλλες συμπεριφορές, πέρα από την επιθετικότητα, και να μάθουν κάποιες σημαντικές δεξιότητες στη ζωή. Μέσω του παιχνιδιού με τις κούκλες, τα αγόρια μπορούν να εξασκηθούν στη φροντίδα και να μάθουν πως να επικοινωνούν με τους άλλους.

 

6. Η αγορά μιας κούκλας για τα αγόρια αντιστέκεται στις στρατηγικές marketing

respect for girls

Τα παιχνίδια δεν έχουν γένος. Στην πραγματικότητα, στο παρελθόν, υπήρχαν πολύ λιγότεροι διαχωρισμοί μεταξύ των παιχνιδιών των αγοριών και των κοριτσιών. Τα παιχνίδια ήταν απλά πράγματα που έπαιζαν τα παιδιά.

Ωστόσο, τα τελευταία 50 χρόνια οι έμποροι (όχι οι κατασκευαστές παιχνιδιών) άρχισαν να διαχωρίζουν τα παιχνίδια με βάση το φύλο. Επομένως, επιλέγοντας να δώσεις στον γιο σου μια κούκλα, χωρίς να υπολογίζεις τις διαφημίσεις, κάνεις μια συνειδητή επιλογή και δεν είσαι απλά ένας παθητικός καταναλωτής που παίρνει ότι του σερβίρουν οι έμποροι.

 

7. Το παιχνίδι με τις κούκλες τον προετοιμάζει για ένα αδερφάκι

dolls and care

Το να δώσεις στο γιο σου μια κούκλα για να τον βοηθήσεις να καταλάβει ότι η οικογένεια σας θα υποδεχτεί ένα καινούριο μέλος, μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Του δείχνει τι να περιμένει και αποτελεί μια καλή πηγή για να του μάθει πως να κρατάει το καινούριο του αδερφάκι.

 

8. Το παιχνίδι με τις κούκλες τον βοηθάει να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες

dolls and motor skills

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κούκλες είναι ένας καλός τρόπος για να αναπτύξουν τα παιδιά τις κινητικές τους δεξιότητες. Κινήσεις, όπως να βάζει το μπουκάλι του μωρού στο στόμα, να ντύνει και να ξεντύνει το μωρό, να το τυλίγει με την κουβέρτα, απαιτούν αρκετή εξάσκηση για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί τα χέρια και το σώμα του.

 

9. Το παιχνίδι με τις κούκλες τον βοηθάει να γίνει πιο ανοιχτόμυαλος ενήλικας

love

Το να διδάξεις στον γιο σου να αντιστέκεται στα φυλετικά στερεότυπα όσο είναι παιδί, θα τον βοηθήσει να γίνει ένας ενήλικας που αποδέχεται κάποια πράγματα πιο εύκολα. Του δείχνει ότι το κατεστημένο δεν είναι πάντα και σωστό και του επιτρέπει να είναι πιο ανοιχτόμυαλος και να βλέπει και τις εναλλακτικές απόψεις.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts