eidos nohmosynhs

Ποια από τα 8 είδη νοημοσύνης έχεις εσύ και το παιδί σου;

by ediva

Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα και το περιβάλλον του. Εν μέρει είναι θέμα προσωπικότητας και ερεθισμάτων που λαμβάνει μεγαλώνοντας. Όμως υπάρχει και κάποιο ιδιαίτερο είδος νοημοσύνης που έχει και αν το αναγνωρίσεις μπορείς να το βοηθήσεις να μαθαίνει περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Η αλήθεια είναι πώς για κάθε είδος νοημοσύνης υπάρχουν δυνατά σημεία αλλά και αδυναμίες. Αλλά αυτό δεν πρέπει ως μητέρα να σε πτοεί. Ακόμα και οι αδυναμίες ενός ανθρώπου τον κάνουν μοναδικό και μεγαλώνοντας θα μάθει τρόπους να ανταπεξέρχεται.

Ποιο είδος νοημοσύνης έχει το παιδί σου;

 

Γλωσσική νοημοσύνη

glwssikh nohmosynh

Αυτό το είδος νοημοσύνης με απλά λόγια σημαίνει ότι το παιδί σου είναι καλό με τις λέξεις. Από μωρά όσοι άνθρωποι το έχουν μιλούν γρήγορα, τραγουδάνε και φτιάχνουν δικές τους ιστορίες. Τους αρέσει επίσης πολύ να ακούνε ιστορίες. Μη χάνεις την ευκαιρία να διαβάζεις στο παιδί σου παραμύθια και να συζητάς πολύ μαζί του. Μεγαλώνοντας θα ήταν καλό να το ενθαρρύνεις να γράφει γιατί ίσως μεγαλώνεις μία ή έναν μελλοντικό συγγραφέα.

Μαθηματική νοημοσύνη

mathimatikh nohmosynh

Μπορεί να μην μίλησε πολύ νωρίς όμως λατρεύει να παίζει με τουβλάκια και να βάζει κομμάτια puzzle στην θέση τους με ευκολία. Ίσως βρίσκει εύκολους τρόπους να ανεβαίνει στα έπιπλα και σε εκπλήσσει συνεχώς. Πιθανότατα μεγαλώνεις έναν μελλοντικό μαθηματικό ή μηχανολόγο μηχανικό. Η μαθηματική του νοημοσύνη κάνει το παιδί να έχει κριτική σκέψη και να λύνει εύκολα προβλήματα. Ενίσχυσε το παιδί σου με περισσότερα puzzle για αρχή και άστο αργότερα να εξερευνήσει τους αριθμούς.

Νοημοσύνη του χώρου

mwro zwgrafizei

Το παιδί που έχει την νοημοσύνη του χώρου ή αλλιώς χωρική, είναι πολύ καλό με τις εικόνες. Η παρατηρητικότητα του αλλά και το ταλέντο του στη ζωγραφική δεν θα περάσουν απαρατήρητα. Το παιδί αυτό έχει ανάγκη να βλέπει διαφορετικά πράγματα που θα ενισχύσουν την περιέργεια του αλλά ίσως και την έμπνευση του. Μη σταματάς να του αγοράζεις μπλοκ ζωγραφικής και μπογιές.

Νοημοσύνη του σώματος

paidia paizoun

Αν η κόρη ή ο γιος σου περπάτησε υπερβολικά νωρίς, έμαθε ποδήλατο πολύ νωρίς και τρέχει ακατάπαυστα σαν να ετοιμάζεται για μαραθώνιο για μικρά παιδιά ίσως πρέπει να δώσεις βάση σε αυτό και να το ενισχύσεις. Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση μελλοντικού αθλητή. Η νοημοσύνη αυτή δίνει ισορροπία σώματος, ενέργεια και έλεγχο. Δώσε την ευκαιρία να ανακαλύψει περισσότερο τις ικανότητες του γράφοντας το σε διάφορα αθλήματα. Δες επίσης 10 Σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθεις στο παιδί σου μέχρι τα 10 του!

Μουσική νοημοσύνη

mousikh nohmosynh

Το παιδί που έχει μουσική νοημοσύνη θα το δείξει τραγουδώντας (και μάλιστα πολύ καλά!) και πιάνοντας διάφορους ρυθμούς. Είναι ένα χαρισματικό ταλέντο που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Αγόραζε του μουσικά παιχνίδια και μικρά όργανα μουσικής και αργότερα σε χορωδίες και ωδεία για να καλλιεργήσει αυτό που έχει έμφυτο.

Νοημοσύνη της επικοινωνίας

epikoinwniako xarisma

Έχεις ένα παιδί με επικοινωνιακό χάρισμα αν του αρέσει η συζήτηση και μιλάει από μικρή ηλικία με επιχειρήματα. Η νοημοσύνη της επικοινωνίας κάνει τον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται πλήρως τον συνομιλητή του και τις ανάγκες που αυτός έχει. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το είδος νοημοσύνης γίνονται πολλές φορές δημοσιογράφοι, έμποροι και επιχειρηματίες.

Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

nohmosunh synaisthimata

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που στην ζωή του θα έχει αυτογνωσία. Τα παιδιά που έχουν αυτή τη νοημοσύνη μπορούν να διαβάζουν τα συναισθήματα τους και να τα αναλύουν σε βάθος. Μπορεί να παρουσιάζει μία σκεπτικότητα και να δείχνει πως χάνεται στη σκέψη του όμως το παιδί σου γνωρίζει ακριβώς τι του συμβαίνει και γιατί. Ενώ πολλοί άνθρωποι παλεύουν να καταλάβουν πως νιώθουν και γιατί, οι άνθρωποι με ενδοπροσωπική νοημοσύνη ξέρουν και μπορούν να εξηγήσουν τι αισθάνονται. Δες επίσης Πως επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού σου η τεχνολογία!

Φυσιογνωστική νοημοσύνη

paidi fysh

Η παρατηρητικότητα του παιδιού σου στη φύση είναι ανεπανάληπτη αν έχει την νοημοσύνη αυτή. Παρατηρεί το φυσικό περιβάλλον και ότι το απαρτίζει σαν έναν βιολόγο που αναλύει κάποιο δείγμα. Δεν μένει όμως στην παρατήρηση αλλά και το καταλαβαίνει. Η κόρη ή ο γιος σου πρέπει να αναπτύξει κι άλλο την εμπειρία με τη φύση οπότε το καλύτερο είναι να πηγαίνετε οικογενειακές εκδρομές ή απλές βόλτες σε πάρκα για να μπορεί να βλέπει περισσότερα πράγματα. Δες επίσης 5 Χαρακτηριστικά γονιών που οδηγούν τα παιδιά να αποτύχουν στη ζωή τους!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts