8 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα πριν γίνω μητέρα!

by ediva

Έγινες μητέρα και το πιο πιθανό είναι τα πράγματα να μην πήγαν όπως ακριβώς τα είχες υπολογίσει. Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που εύχεσαι να σου είχαν πει πριν γίνεις μητέρα;

Αν σκέφτεσαι να γίνεις μαμά, τότε θα σου πρότεινα να διαβάσεις παρακάτω κάποια πράγματα που δε θα σου πουν οι άλλοι ίσως γιατί δεν τα θεωρούν σημαντικά ή να θεωρούν δεδομένο ότι τα γνωρίζεις. Αν, από την άλλη, είσαι ήδη μητέρα μπορεί να συμφωνήσεις με αρκετά (ή όλα) όσα διαβάσεις, αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω και άλλες συμβουλές από εσένα.

 

Τι ήθελα να γνωρίζω πριν γίνω μητέρα

 

1. Η παιδική ηλικία περνάει γρήγορα.

childhood

Εύχομαι να ήξερα ότι τα παιδιά μου θα ήταν μικρά μόνο για τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Εύχομαι να είχα απομνημονεύσει κάθε λεπτομέρεια αυτών των μηνών που περάσαν τόσο γρήγορα – τον ήχο των πρώτων τους λέξεων, το πρώτο τους ανεκτίμητο χαμόγελο, την αίσθηση του απαλού δέρματος τους και την μυρωδιά από τα μαλλιά τους κάθε φορά που τα φιλούσα στο κεφάλι. Κυρίως, όμως, εύχομαι να είχα αφιερώσει περισσότερο χρόνο να τα απολαύσω! Μια φίλη μου μου είπε κάποτε “Οι μέρες περνάνε αργά αλλά τα χρόνια όχι”. Πόσο δίκιο είχε!

 

2. Υπάρχει τόσο πολύ αγάπη.

love

Μακάρι να ήξερα πόσο γεμάτη με συναισθήματα θα ήμουν. Η αγάπη είναι τόσο δυνατή που μπορεί να σε αλλάξει. Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα αγαπούσα κάποιον τόσο πολύ!

 

3. Στην αρχή μπορεί να είναι περίεργα.

meeting your baby

Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να συζητούσαν για το πόσο συνηθισμένο είναι αν δεν αισθανθείς αυτό το αίσθημα της έντονης αγάπης από την αρχή. Το να γίνεις μητέρα δεν είναι ένα παραμύθι της στιγμής. Ακόμη κι αν το μωρό μεγάλωσε μέσα σου, είναι στην αρχή κάποιος άγνωστος. Μπορεί να χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να γνωριστείτε.

 

4. Ένα καθαρό σπίτι δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

clean house

Μακάρι να μου είχαν πει πόσο γρήγορα περνάει η παιδική ηλικία. Εν ριπή οφθαλμού ξεπετάγονται και δεν σε έχουν ανάγκη. Αν το ήξερα, θα καθάριζα λιγότερο και θα έπαιζα περισσότερο μαζί τους.

 

5. Δεν μπορείς να είσαι έτοιμη.

unexpected event

Δεν είσαι ποτέ ολοκληρωτικά έτοιμη. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να είσαι απολύτως έτοιμη για να μεγαλώσεις και να αναθρέψεις έναν άνθρωπο. Μαθαίνεις στη διαδρομή και κάνεις λάθη. Το να γίνεις μητέρα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε μπορεί να συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία. Κανένας δεν είναι τέλειος κάθε φορά. Να είσαι αληθινή απέναντι στον εαυτό σου και στις αξίες σου. Τα παιδιά σου θα μεγαλώσουν και θα γίνουν υπέροχοι ενήλικες.

Μακάρι να μου έλεγε κάποιος ότι ανεξάρτητα από τα όσα βιβλία και να διαβάσω σχετικά με τα νεογέννητα και ανεξάρτητα από τα πόσα μαθήματα προετοιμασίας είχα παρακολουθήσει, το ίδιο μου το μωρό είναι εκείνο που θα μου διδάξει τα πάντα. Απλά μην αγχώνεσαι πολύ…. θα μάθετε τα πάντα ο ένας για τον άλλο καθώς μεγαλώνετε.

 

6. Θα δεις τους γονείς σου με άλλο μάτι.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνεις αλλά και ούτε εκτιμάς τους δικούς σου γονείς μέχρι να γίνεις κι εσύ ένας. Μόνο τότε μπορείς να δεις με άλλα μάτια τι σήμαινε κάθε στιγμή και τις θυσίες που έκαναν για να είσαι το πρώτο τους μέλημα. Μακάρι να είχα κατανοήσει τον ρόλο των γονιών μου και να τους είχα αγαπήσει περισσότερο για αυτόν τον ρόλο νωρίτερα.

 

7. Σε αλλάζει – πολύ.

changes in body

Μακάρι να με είχαν προειδοποιήσει για το τι ακριβώς θα αλλάξει στο σώμα μου μετά την εγκυμοσύνη. Θυμάμαι ‘ότι ήμουν αρκετά έκπληκτη.

Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Είτε είναι το σώμα σου πριν και μετά τη γέννα είτε ο τρόπος ζωής που είχες πριν αποκτήσεις μωρό, όλα αλλάζουν από την στιγμή που θα γεννήσεις. Θα νιώσεις μεγάλη χαρά αλλά και αίσθηση απώλειας όταν καταλάβεις ότι η ζωή σου έχει αλλάξει και δε θα είναι ποτέ η ίδια. είσαι πιο δυνατή από όσο θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.

 

8. Χρειάζεται να φροντίζεις τον εαυτό του.

take care of yourself

Μακάρι να φρόντιζα τον εαυτό μου τόσο πολύ όσο φροντίζω και τα παιδιά μου τώρα. Αλλά φοβόμουν τόσο  πολύ να χάσω κάτι ή να μην τα έχω όλα καθαρά μέσα στο σπίτι για την οικογένεια μου που κατά κάποιο τρόπο άλλαξα εγώ η ίδια. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να κάνεις ένα μπάνιο ή ντους, φάε ένα καλό γεύμα, βρες χρόνο να εξασκηθείς. Η βασική φροντίδα του εαυτού σου είναι κάτι που δε θα έπρεπε να παραμελήσεις. Εύχομαι , όταν γίνω γιαγιά, να μπορώ να κάθομαι στο πάτωμα και να παίζω στο πάτωμα με τα εγγόνια μου.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts