diavasma gia to sxoleio

9 Συμβουλές για να κάνετε το διάβασμα του σχολείο πιο εύκολο!

by ediva

Με την έναρξη των σχολείων αρχίζουν και οι πρώτες ανησυχίες για το διάβασμα των παιδιών μας. Θα τα βγάλουν πέρα; Θα είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα; Άραγε πόσες ώρες θα χρειαστούμε για να τελειώσουμε τις εργασίες για το σπίτι;

Το βαρύ και πολυάσχολο πρόγραμμα των παιδιών, οι πολλές ασκήσεις και η αντιγραφή σίγουρα δεν κάνουν το διάβασμα για το σχολείο καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό άλλωστε πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν, όμως, 9 κόλπα που θα βοηθήσουν εσένα και το παιδί σου να διαχειριστεί το διάβασμα του και να μη βγει knock-out.

 

Πως να κάνεις εύκολο και διασκεδαστικό το διάβασμα για το σχολείο

 

1. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί

early wakeup

Κι όμως, αν ξυπνήσεις νωρίς το πρωί θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο – κι ευτυχώς για εσένα υπάρχει τρόπος να κάνεις το παιδί σου να ξυπνήσει ευχάριστα.

 • Κανόνισε να έχεις ένα ωραίο πρωινό γεύμα για να ξυπνήσουν τα παιδιά σου πιο εύκολα και να φάνε.
 • Δώσε να πιει ένα ποτήρι νερό πριν πας για ύπνο. Το νερό χαλαρώνει το σώμα και βελτιώνει τον μεταβολισμό.
 • Φρόντισε τα παιδιά να κοιμούνται σε απόλυτο σκοτάδι καθώς η μελατονίνη παράγεται όταν δεν υπάρχει καθόλου φως.

 

2. Μάθε τα πάντα χωρίς να προσπαθείς υπερβολικά

school learning

Υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να μάθει τις περισσότερες πληροφορίες από αυτά που διαβάζει, αλλά και να ξεκουράζει το μυαλό του.

 • Διαβάστε 25 λεπτά, και μετά κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Τα διαλείμματα που θα κάνετε την τρίτη φορά, ωστόσο, θα πρέπει να διαρκούν 20 λεπτά.
 • Για να βοηθήσεις το παιδί σου να θυμηθεί κάτι είναι να τον κάνεις να διαβάσει δυνατά και καθαρά το μάθημα του, χωρίς να δίνει προσοχή στην ταχύτητα με την οποία διαβάζει. Αν, παρά τις προσπάθειες σου, υπάρχει κάτι που αποσπά την προσοχή του, τότε φρόντισε να ακούγεται μια ήπια μουσική οργάνων.
 • Για να μπορέσει να μάθει το πρόγραμμα του εύκολα, τράβηξε μια φωτογραφία του προγράμματος και βάλε το σαν ταπετσαρία στο κινητό του.
 • Περπατήστε 10-20 λεπτά πριν το διάβασμα. Με αυτό τον τρόπο το αίμα θα κυκλοφορήσει πιο γρήγορα και ο εγκέφαλος θα δουλέψει καλύτερα. Μια πρωινή βόλτα πριν την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο είναι επίσης μια καλή ιδέα.
 • Η μέντα ενεργοποιεί το μυαλό και βελτιώνει την συγκέντρωση σου. Βάλε, λοιπόν, μια τσίχλα με γεύση μέντας στην τσάντα του παιδιού πριν πάει σχολείο.

 

3. Αν το παιδί σου δεν έχει κίνητρο να κάτσει να διαβάσει, βάλε καραμέλες σε κάθε παράγραφο του κειμένου.

learning treats

 

4. Οι καλύτερες ώρες για διάβασμα

best time for studies

Υπάρχει λόγος που τα μαθήματα ξεκινάνε το πρωί. Ο εγκέφαλος μας είναι πιο αποδοτικός τις πρώτες ώρες της ημέρας, γι’ αυτό φρόντισε να μην αναβάλλεις κάτι για το απόγευμα.

 

5. Αν τα τετράδια του είναι όλα ίδια, γράψε τα μαθήματα στο πλάι με έντονα χρώματα

subject workbooks

 

6. Ο εύκολος τρόπος για να θυμάσαι τις ημερομηνίες από τα ιστορικά γεγονότα

historical dates memo

Για να μπορέσει το παιδί σου να θυμηθεί όλες εκείνες τις ημερομηνίες που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, άφησε τον να φτιάξει ένα χρονολόγιο. Πρώτα βάλτε τα πιο σημαντικά γεγονότα και μετά τα λιγότερο σημαντικά. Αν μπορέσει να θυμηθεί τις ημερομηνίες των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, να είσαι σίγουρη ότι θα θυμηθεί και τις υπόλοιπες.

 

7. Τα post-it σημειώματα θα βοηθήσουν το παιδί σου να θυμηθεί τι έχει να κάνει σήμερα

post-it notes

 

8. Βρείτε τη λύση

wolfram alpha

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα Μαθηματικά που δε μπορείτε να λύσετε, χρησιμοποίησε το παραπάνω πρόγραμμα. Απλά γράψε το πρόβλημα σου και η ιστοσελίδα θα σου δείξει την απάντηση με λεπτομέρειες.

 

9. Μάθε στο παιδί σου να χρησιμοποιεί σωστά το Google Scholar

google scholar

 • Αν χρησιμοποιήσεις εισαγωγικά (” “), η μηχανή αναζήτησης θα σου δώσει μόνο τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέσα σε αυτά και τίποτα άλλο.
 • Αν θέλεις να αφαιρέσεις έναν όρο από τα αποτελέσματα της αναζήτησης σου, πρόσθεσε μια παύλα () πριν από τον όρο αυτό.
 • Χρησιμοποίησε δύο τελείες (..) αν θέλεις να ψάξεις για πληροφορίες μέσα σε συγκεκριμένα αριθμητικά όρια.
 • Χρησιμοποίησε μια περισπωμένη (~) για να δεις τα συνώνυμα του όρου στα αποτελέσματα της αναζήτησης σου.
 • Χρησιμοποίησε την εντολή site: για να κάνεις αναζήτηση μέσα σε αυτή την ιστοσελίδα μόνο.
 • Η χρήση της κάθετης γραμμής (|) θα σε βοηθήσει να βρεις μια ιστοσελίδα που περιέχει ένα/δύο ή όλους τους όρους που έχεις βάλει.
google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts