logikes apaitisies

5 tips για τη σχολική χρονιά που έρχεται!

by ediva

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Γονείς και παιδάκια προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά και το πρώτο κουδούνι. Οι πρώτες μέρες μπορούν να αποδειχτούν δύσκολες καθώς όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε στην φθινοπωρινή καθημερινότητα. Υπάρχουν ωστόσο κάποια tips που μπορούμε να ακολουθήσουμε τη σχολική χρονιά που έρχεται για ομαλή μετάβαση στη νέα σχολική πραγματικότητα σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί.

Είτε το μικρό σας ετοιμάζεται να πάει πρώτη φορά στο σχολείο είτε επιστρέφει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορούμε να το βοηθήσουμε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ομαλά. Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε και την δική μας καθημερινότητα πιο εύκολη και να προετοιμαστούμε τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά για το χειμώνα που έρχεται.

Τips για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά!

 

Ωράριο

orario

Το πρωινό ξύπνημα ειδικά μετά τις διακοπές είναι δύσκολη υπόθεση για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους. Για να μην χρειαστεί να τραβάς σκεπάσματα και να φωνάζεις τα πρώτα σχολικά πρωινά θα σου πρότεινα να βάλεις το ξυπνητήρι μια εβδομάδα… μπροστά. Για να οργανωθείς καλύτερα όρισε τις ώρες ξυπνήματος και ύπνου και ξεκίνησε να τις ακολουθείς ευλαβικά τουλάχιστον μια εβδομάδα πιο πριν ώστε όταν έρθει η ώρα να είστε όλοι ήδη προσαρμοσμένοι στα ωράρια.

Η σωστή μελέτη

meleti

Ο χώρος της μελέτης θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου το παιδί θα αισθάνεται άνετα και θα μπορεί να συγκεντρωθεί. Ιδανικά θα έπρεπε επίσης να είναι ένας χώρος προσωπικός ώστε να μην αποσπάται από θορύβους τηλεόρασης, τηλεφώνων κτλ. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε καλό θα ήταν ο χώρος που επιλέξαμε για την μελέτη να είναι ένας χώρος καθαρός και οργανωμένος ώστε να βοηθά στη συγκέντρωση. Ανεξάρτητα από την ηλικία και την τάξη όλα τα παιδάκια θέλουν να αισθάνονται άνετα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούν τη μελέτη μια ευχάριστή δραστηριότητα και όχι αγγαρεία.

Δες επίσης: Όλα όσα θα χρειαστεί το παιδί σου για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο!

Σωστή διατροφή

ygieini diatrofi

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία των παιδιών μας αλλά βοηθάει σημαντικά στην ενέργεια, την ευεξία και την οξυδέρκεια τους. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες βοηθούν σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Τα περισσότερα παιδάκια είναι δύσκολα με την διατροφή τους. Μπορείς τις μέρες που έμειναν να δοκιμάσεις ένα παιχνίδι και μαζί με το παιδί να ετοιμάσετε υγιεινά και παιχνιδιάρικα σνακ ώστε να ξέρεις τι του αρέσει και τι δέχεται στην καθημερινότητα του.

Οργανωμένο πρόγραμμα

programma

Αν ακολουθείς καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει αισθητά την οικογένεια σου. Μικροί και μεγάλοι μπορούμε να προετοιμαστούμε για την καινούρια χρονιά που έρχεται γνωρίζοντας και μοιράζοντας τις αρμοδιότητες μας. Ένας απλός τρόπος να ενταχθεί το παιδί σου την νέα καθημερινότητα του όπως την έχεις οργανώσει π.χ. σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες κτλ είναι να κάνετε μια βόλτα και να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτά τα μέρη ώστε να είναι γνώριμα.

Μπορείς να δεις επίσης: Πως να διαχειριστείς τις φοβίες του παιδιού σου!

Λογικές απαιτήσεις

logikes apaitisies

Για να περάσουμε μια ήρεμη και όμορφη χρονιά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε λογικές απαιτήσεις από το παιδί αλλά και τους εαυτούς μας. Σε όποια ηλικία ή τάξη και αν βρίσκεται το παιδάκι μας θα πρέπει να εντοπίσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα του σημεία ώστε να είμαστε ρεαλιστές στο τι του ζητάμε. Από την άλλη πλευρά και εμείς δικαιούμαστε να κάνουμε λάθη ή να είμαστε κουρασμένοι μια μέρα αρκεί να κάνουμε αυτοκριτική και να διορθωνόμαστε. Αν ζητάς από τους ανθρώπους αυτό που πραγματικά μπορούν να σου δώσουν θα είσαι ήρεμη και ευτυχισμένη.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει ακόμα: 5 Χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά!

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να διαλύσουμε όλες τις ανησυχίες του παιδιού ή ακόμα και τις δικές μας όταν κάτι καινούριο έρχεται. Μπορούμε ωστόσο και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και σταδιακά. Θυμήσου επίσης ότι το κλειδί στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η επικοινωνία και ο διάλογος. Συζητώντας προβλήματα τα οποία ίσως να προκύψουν, φθάνεις στην ρίζα τους και βρίσκεις πιο εύκολα τη λύση.

Related Posts