teenage daughter and weight

4 Απλοί τρόποι για να μιλήσεις στην έφηβη κόρη σου για το βάρος της

by ediva

Όλα τα παιδιά, και κατά κύριο λόγο τα κορίτσια, κατά την εφηβεία βιώνουν πολλές αλλαγές. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν το σώμα τους και την απότομη ή βαθμιαία αύξηση του βάρους τους. Καθώς όμως το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο (για την ακρίβεια ούτε εμείς καλά καλά δεν θέλουμε να το συζητάμε!) και μπορεί να φέρει αντιδράσεις, τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την έφηβη κόρη σου;

Έπειτα από έρευνα, εμείς στην ediva.gr, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις 4 καλύτερες συμβουλές από ειδικούς αλλά και από γονείς ώστε να μπορέσεις να μιλήσεις πιο εύκολα στην έφηβη κόρη σου για το θέμα αυτό χωρίς να ξεσπάσει πόλεμος!

 

Συμβουλές για να μιλήσεις στην έφηβη κόρη σου για το βάρος της

 

1. Δώσε το παράδειγμα. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις τη συζήτηση αμέσως. Μπορείς να κάνεις κάτι πιο απλό. Ακόμη κι αν εσύ η ίδια και η οικογένεια σου δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα βάρους, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις τη διατροφή σας.

Κάνε κάποιες μικρές αλλαγές στα αγαπημένα σας πιάτα και σταδιακά άρχισε να αφαιρείς κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινά. Όταν η έφηβη κόρη σου παρατηρήσει τις αλλαγές, τότε μπορείς να συζητήσεις μαζί της και να της εξηγήσεις ότι έχεις βάλει στόχο να έχετε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Ζήτησε της να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία ψάχνοντας στο ίντερνετ τρόπους να φτιάξετε τα αγαπημένα σας φαγητά πιο υγιεινά.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείς να την ενθαρρύνεις να πάρει μέρος σε κάποιο πρόγραμμα εξάσκησης. Μια από τις καλύτερες επιπτώσεις αυτού του τρόπου προσέγγισης είναι ότι θα έρθεις πιο κοντά με την κόρη σου.

mother and daughter exercise

2. Μην την φέρεις σε αμηχανία. Πολλά κορίτσια σε αυτή την ηλικία, και ειδικά από την στιγμή που ξεκινάει η περίοδος τους, παίρνουν κάποια κιλάκια παραπάνω. Όμως, μόλις το σώμα τους προσαρμοστεί στην εφηβεία, τα κιλά αυτά χάνονται. Οι περισσότεροι γονείς κάνουν ένα λάθος. Κάνουν την έφηβη κόρη τους να ντρέπεται να φάει γιατί απλά δεν μπορούν οι ίδιοι να αποδεχτούν το γεγονός ότι η κόρη τους μεγαλώνει.

Μην ξεχνάς ότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να αναπτύξουν και κάποιες άσχημες συνήθειες, όπως ανορεξία και βουλιμία, με σκοπό να παραμείνουν λεπτές. Αντί, λοιπόν, να τη φέρεις σε δύσκολη θέση προσπάθησε να την ενημερώσεις για την αξία της σωστής διατροφής και δώσε της την ευκαιρία να ασχοληθεί με το άθλημα που θέλει.

healthy habits

3. Μη μιλήσεις ποτέ για το βάρος της. Επικεντρώσου στο θέμα της υγείας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα σωστό βάρος για όλους. Αντί να μιλήσεις μαζί της για το θέμα αυτό, μίλησε της για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μην μειώνεις την αυτοπεποίθηση της. Αντιθέτως, να της υπενθυμίζεις πάντα ότι είναι όμορφη και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να είναι υγιής και ευτυχισμένη και όχι να φοράει ένα συγκεκριμένο μέγεθος στα ρούχα.

lose weight

4. Υποστήριξε την και αποδέξου την. Μην της μιλήσεις για το βάρος της. Μπορεί να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και ξέρει ότι έχει βάλει κάποια κιλά. Αυτό που χρειάζεται είναι η υποστήριξη και η αποδοχή σου. Πρέπει να ξέρει ότι την αγαπάς για αυτό που είναι και όχι για το πόσο όμορφη θα είναι όταν χάσει βάρος.  Αν θέλεις να τη βοηθήσεις, ξεκίνα μια δραστηριότητα μαζί της. Πως θα σου φαινόταν να αρχίσετε μαθήματα χορού μαζί; Ή να κάνετε εγγραφή στο γυμναστήριο για να παρακολουθήσετε μαθήματα aerobic;

Related Posts