Μια σχετικά εύκολη συνταγή για ψωμί ιδανικό να το φτιάξεις Κυριακή πρωί και να δώσεις στο σπίτι σου μυρωδιά χωριού!
Απορούσα μικρή γιατί η γιαγιά μου σηκωνόταν το πρωί να ζυμώσει και δεν αγόραζε ψωμί απο το φούρνο να γλυτώσει την ταλαιπωρία, αλλά η αίσθηση του ζεστού ψωμιού στο τραπέζι είναι άλλο πράγμα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- ¾ φλιτζανιού ζεστό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 φλιτζάνια αλεύρι*
- προαιρετικά αφαιρείς την ζάχαρη και βάζεις λίγο μέλι
Βρές και άλλες συνταγές εδώ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το ζεστό νερό και ανακατεύεις την μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 2
Προσθέσε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το γάλα στο μπολ. Ανακατεύεις.
Βήμα 3
Ρίξε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι.
Βήμα 4
Αν χρειαστεί πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι μια κουταλιά κάθε φορά μέχρι να σφίξει η ζύμη.
Βήμα 5
Γύρνα τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε προσθέτοντας μικρές κουταλιές της σούπας αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στο χέρι.
Βήμα 6
Βάλε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, βουτύρωσε και την πάνω πλευρά, σκέπασε και άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Βήμα 7
Μόλις φουσκώσει αρκετά βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε ξανά.
Βήμα 8
Άναψε τον φούρνο να προθερμαίνεται
Βήμα 9
Επανέλαβε το βήμα 6 για 30 όμως λεπτά.
Βήμα 10
Βάλε το καρβελάκι σε μια μακρόστενη φόρμα κάν’του 3 χαρακιές και βάλτο στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζεις και το αφήνεις να κρυώσει σε μια σχαρίτσα.
*Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο αλεύρι μπορεί και λιγότερο.