sintagi-gia-psomi

Εύκολη συνταγή για ψωμί

by ediva-author

Μια σχετικά εύκολη συνταγή για ψωμί ιδανικό να το φτιάξεις Κυριακή πρωί και να δώσεις στο σπίτι σου μυρωδιά χωριού!

Απορούσα μικρή γιατί η γιαγιά μου σηκωνόταν το πρωί να ζυμώσει και δεν αγόραζε ψωμί απο το φούρνο να γλυτώσει την ταλαιπωρία, αλλά η αίσθηση του ζεστού ψωμιού στο τραπέζι είναι άλλο πράγμα.

psomi-ilika

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • ¾  φλιτζανιού ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • ½  φλιτζάνι γάλα
  • 3 φλιτζάνια  αλεύρι*
  • προαιρετικά αφαιρείς την ζάχαρη και βάζεις λίγο μέλι

Βρές και άλλες συνταγές εδώ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το ζεστό νερό και ανακατεύεις την μαγιά μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 2

Προσθέσε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το γάλα στο μπολ. Ανακατεύεις.

Βήμα 3

Ρίξε 2 φλιτζάνια από το αλεύρι.

Βήμα 4

Αν χρειαστεί πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι μια κουταλιά κάθε φορά μέχρι να σφίξει η ζύμη.

psomi-zimoma

Βήμα 5

Γύρνα τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε προσθέτοντας μικρές κουταλιές της σούπας αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στο χέρι.

Βήμα 6

Βάλε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, βουτύρωσε και την πάνω πλευρά, σκέπασε και άστο να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Βήμα 7

Μόλις φουσκώσει αρκετά βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε ξανά.

Βήμα 8

Άναψε τον φούρνο να προθερμαίνεται

Βήμα 9

Επανέλαβε το βήμα 6 για 30 όμως λεπτά.

Βήμα 10

Βάλε το καρβελάκι σε μια μακρόστενη φόρμα κάν’του 3 χαρακιές και βάλτο στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζεις και το αφήνεις να κρυώσει σε μια σχαρίτσα.

*Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο αλεύρι μπορεί και λιγότερο.

Related Posts