fava me kremmidi kai maintano

Εύκολη συνταγή για νόστιμη φάβα!

by ediva

Η φάβα είναι από τα φαγητά που οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει με τον μεζέ και όχι σαν κυρίως. Παρόλα αυτά η φάβα είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό και για αυτό εγώ την προτιμώ πολλές φορές να την φτιάχνω αντί για πουρέ. Δεν είναι δύσκολο να την φτιάξεις, απλά θέλει λίγη προσοχή καθώς την βράζεις. Επίσης, δεν απαιτεί να είσαι από πάνω της και να την ανακατεύεις όσο βράζει, οπότε δεν είναι και κουραστικό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείς να την φτιάξεις. Εγώ έχωνα σου προτείνω μια πολύ εύκολη συνταγή για νόστιμη φάβα που κάνω και στο σπίτι. Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να σημειώνεις τα υλικά που θα χρειαστείς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις! Δες επίσης την πανεύκολη συνταγή για μοσχάρι κοκκινιστό!

Συνταγή για φάβα

efkoli sintagi gia fava, ediva.gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 250γρ. φάβα
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1,5-1,7 λίτρα ζεστό νερό
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

ksero kremmidi karota elaiolado

Σε μια κατσαρόλα ρίξε το λάδι και άφησε το να κάψει σε μεσαία φωτιά. Στο μεταξύ, ψιλόκοψε το κρεμμύδι, ξεφλούδισε και τρίψε το καρότο. Αφού κάψει το λάδι σόταρε το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα που θέλεις είναι να γυαλίσουν το κρεμμύδι και το καρότο.

Δες επίσης: Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!

favaalati, piperi

Στη συνέχεια ρίξε την φάβα να σοταριστεί και αυτή ελαφρώς. Πρόσθεσε την περισσότερη ποσότητα από το ζεστό νερό και κράτησε το υπόλοιπο για αργότερα αν χρειαστεί. Άφησε τη φάβα να σιγοβράζει και κάθε τόσο ρίξε και από ένα ανακάτεμα. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο τσέκαρε τη φάβα σου και ξεκίνα να ανακατεύεις λίγο πιο τακτικά. Η φάβα θέλει βράσιμο περίπου για 40 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού πρόσθεσε και το αλάτι και το πιπέρι.

Στην περίπτωση που σωθεί το νερό, πρόσθεσε και το υπόλοιπο που είχες στην άκρη. Αν μετά τα 40 λεπτά η φάβα δεν έχει μαλακώσει, άφησε την να συνεχίσει το βρασμό της και πρόσθεσε νερό όσο χρειάζεται (100ml τη φορά). Μόλις μαλακώσει η φάβα, απόσυρε την κατσαρόλα από το μάτι και πέρνα τη φάβα στο ραβδομπλέντερ ή σε απλό μπλέντερ. Η φάβα σου είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Δες επίσης: Ρεβίθια στον φούρνο με χρωματιστές πιπεριές!

Bonus Tips:

Μπορείς να την σερβίρεις αντί για πουρέ μαζί με οποιοδήποτε κρέας αλλά και με ψάρι. Επίσης, αν επιλέξεις να την σερβίρεις σαν μεζέ, κόψε λίγο ξερό κρεμμύδι και βάλε το από πάνω. Λίγο φρέσκο ελαιόλαδο θα δώσει ακόμα πιο έντονη γεύση. Τέλος για απόλυτα βελούδινη υφή, μπορείς αφού κάνεις πουρέ την φάβα να την περάσεις από την σήτα.

Related Posts