vazo marmelada

Σπιτική Μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη

by Dimitra Ch.

Νόστιμη σπιτική μαρμελάδα

Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μου να φτιάξω μαρμελάδα και ας φτιάχνω γλυκά συχνά. Φέτος, αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου, μιας και την τρώμε πολύ και ήθελα να μειώσω λίγο τη ζάχαρη. Ήταν η στιγμή (Σεπτέμβριος) που είχαν βγει τα σταφύλια και μου είχανε φέρει αρκετά οπότε μου ήρθε η ιδέα. Αλλά, το σταφύλι από μόνο του δεν μου έφτανε. Έτσι λοιπόν πειραματίστηκα αρκετά και στο τέλος κατέληξα σε μία υπέροχη “τριλογία” γεύσεων που από εδώ και πέρα θα την καθιερώσω!

Ξινόμηλο, Κυδώνι και Σταφύλι!

Αλλά να σου πω ένα μυστικό; Με αυτή εδώ τη συνταγή, μπορείς να δοκιμάσεις ότι φρούτα θέλεις, καθώς ο τρόπος παρασκευής της είναι ο ίδιος για όλα τα φρούτα!

Ας μην ξεχνάμε ότι η μαγειρική είναι ένα “ταξίδι πειραμάτων και φαντασίας”!

Έτοιμοι λοιπόν; Ας δούμε τα υλικά μας

  • 2 κιλά σταφύλι
  • 2 ξινόμηλα
  • 2 κυδώνια
  • Αρμπαρόριζα
  • Μισό λεμόνι στημένο
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 200γρ ζάχαρη

Καθαρίζω καλά τα σταφύλια και αν έχουν κουκούτσι τα βγάζω και τα πλένω.

Τρίβω στον τρίφτη το χοντρό τα μήλα και τα κυδώνια και τα βάζω σε μία κούπα όπου ρίχνω τη ζάχαρη και τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω για λίγη ώρα (μισή με μία)

Τα βάζω σε μία κατσαρόλα, και τα αφήνω να σιγοβράζουν στο πιο χαμηλό και τα ανακατεύω ανά τακτά διαστήματα.

Μετά από περίπου 2-3 ώρες και αφού ο όγκος τους έχει μειωθεί στο μισό, ρίχνω την αρμπαρόριζα.marmelada stafili milo kidoni

Για να δω αν έχει “δέσει” η μαρμελάδα, παίρνω μια κουταλιά και την απλώνω σε ένα πιατάκι να κρυώσει λίγο και τραβάω με ένα κουτάλι μια γραμμή στη μέση. Αν δεν ενώσει η γραμμή σημαίνει ότι έχει δέσει η μαρμελάδα μας!

Δείτε επίσης: Νηστίσιμα κουλουράκια με μαρμελάδα!

  • Εδώ, εγώ την αφήνω να κρυώσει λίγο και την αλέθω στο μούλτι ή το ραβδομπλέντερ για να γίνει “αλοιφή” (μην  ξεχάσεις να βγάλεις την κανέλα και την αρμπαρόριζα!)  Άλλοι που έχουν περισσότερη υπομονή την περνάνε από μία σίτα.
  • Την βάζω πάλι στη κατσαρόλα και ρίχνω πίσω την αρμπαρόριζα (μου αρέσει πολύ το άρωμά της!) και ρίχνω και τον χυμό λεμονιού.
  • Αφού πάρει μία βράση την κατεβάζω και την βάζω σε βάζα έτσι καυτή όπως είναι!marmelada
  • Κλείνω τα βάζα και τα γυρνάω ανάποδα μέχρι να κρυώσουν!
  • Όταν την ανοίξετε για να την απολαύσετε, καλό είναι να την συντηρήσετε στο ψυγείο!

Tip: Το μήλο και το κυδώνι, τα έβαλα διότι περιέχουν μια ουσία που λέγεται πηκτίνη! Η πηκτίνη λοιπόν, βοηθάει τη μαρμελάδα μας να πήξει πιο εύκολα!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts