paidi-xamogelaei

10 φράσεις που τα παιδιά θέλουν να ακούν από εσάς κάθε μέρα!

by ediva-author

Η οικογένειά μας και τα παιδιά μας είναι η πρώτη και τελευταία μας προτεραιότητα. Τα αγαπάμε με όλο μας το είναι και ψάχνουμε πάντα τον καλύτερο τρόπο να τα διαπαιδαγωγήσουμε, ώστε να μεγαλώσουν με αξίες. Θέλουμε να εξελιχθούν σε καλούς , ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους. Εκτός από την αγάπη μας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας, ώστε να πατήσει γερά στα πόδια του και να ανοίξει τα φτερά του μεγαλώνοντας.

Υπάρχουν  φράσεις, που ενώ μοιάζουν αυτονόητες, είναι απαραίτητο να τις επαναλαμβάνουμε στο παιδί μας καθημερινά.  Με τις φράσεις αυτές το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Έτσι θα νιώσει σίγουρο να δοκιμάζει νέα πράγματα και να εκφράζει αυτό που πραγματικά θέλει και σκέφτεται. Χτίζετε με αυτό τον τρόπο, ένα δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί σας και εμπιστοσύνη απέναντί του, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα μετέπειτα χρόνια της εφηβείας.

 

10 φράσεις που πρέπει να λέτε κάθε μέρα στο παιδί σας

 

“Σ΄αγαπώ”

mama filaei gio

Η πολλή αγάπη δεν κακόμαθε ποτέ ένα παιδί. Μη συγχέετε την εκδήλωση τρυφερότητας και αγάπης με την υπερπροστασία. Πείτε στο παιδί σας “Σ΄αγαπώ” περισσότερο από ότι είναι αρκετό. Όλα τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν πως οι γονείς τους τα αγαπούν άνευ όρων. Έτσι μαθαίνουν από μικρά πως αξίζουν να αγαπιούνται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Το “Σ’ αγαπώ” είναι  το θεμέλιο της παιδικής αυτοεκτίμησης!

 

“Απολαμβάνω τόσο πολύ να περνάω χρόνο μαζί σου”

mama paidi kouzina

Φέτος το καλοκαίρι ο γιος μου ήθελε να πάμε βόλτα οι δυο μας, ενώ ο αδερφός του έλειπε σε φίλους του. Εμένα με κυνηγούσαν οι δουλειές, αλλά του είπα ναι. “Για μένα είσαι πιο σημαντικός από οποιαδήποτε δουλειά”. Του χάρισα 1 ώρα μόνοι μας. Δεν το ξεχνάει ποτέ. Οι περισσότεροι γονείς μέσα στην πίεση της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων της δουλειάς και του νοικοκυριού, ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο με το παιδί μας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να ξέρει το παιδί πόσα σημαίνει για μας αυτό. Νιώθει πως είναι σημαντικός άνθρωπος και ότι η ύπαρξή του έχει αξία.

 

“Συνέχισε την καλή προσπάθεια!”

mama paidi kollane xeria

O κόσμος είναι γεμάτος καινούριες εμπειρίες για τα παιδιά και εμείς οι γονείς ζητάμε τόσα πολλά από αυτά! Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα εμείς πρέπει να παινεύουμε την προσπάθεια. Μόνο έτσι δε θα απογοητευτούν με τα λάθη τους και θα τους δώσουμε ώθηση για περισσότερες επιτυχίες. Δε χρειάζεται να είναι τεράστιες, ένα βήμα τη φορά αρκεί!

 

“Είσαι πολύ ευγενικός”

paidia eygenika pagoto

Ποιος γονιός δε θέλει το παιδί του να υιοθετήσει καλούς τρόπους συμπεριφοράς; Αυτό που ήδη γνωρίζουμε, είναι πως πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Πρέπει όμως να επισημαίνουμε και να επιβραβεύουμε τις φορές που το παιδί μας φέρεται ευγενικά. Έτσι το παιδί θα καταλάβει πως οι καλοί του τρόποι, πιάνουν τόπο.

 

“Σε εμπιστεύομαι”

aderfia

Τα παιδιά λατρεύουν να αναλαμβάνουν ευθύνες ενηλίκων. Δώστε τους την ευκαιρία όταν βρεθεί η περίσταση και τονίστε τους, πόσο πολύ πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν. Σύμφωνα με την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τα παιδιά τείνουν να γίνουν, αυτό που οι ενήλικες δείχνουμε ότι πιστεύουμε για αυτά. ‘Ενα παιδί που δεν του δίνουμε την ευκαιρία να αναλάβει καμία ευθύνη, θα γίνει ένας φοβισμένος και άβουλος ενήλικας. Ένα παιδί που σταδιακά του εμπιστευόμαστε ενέργειες, πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι ικανό για όλα.

 

“Είσαι καταπληκτικός”

mama gios diavasma

Είναι η φράση κλειδί για να αγαπήσει το παιδί τον εαυτό του γι αυτό που είναι. Μέσα σε όλη την πίεση που βιώνουν καθημερινά από το σχολείο, τις δραστηριότητες και την εικόνα  που τους επιβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να είναι, πείτε τους απλά ότι ¨Είσαι καταπληκτικός¨. Γι΄αυτό που είναι και μόνο.

 

“Σε ευχαριστώ”

mama kori

Μοιάζει τόσο αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Εμείς έχουμε τη συνεχή απαίτηση από τα παιδιά να λένε ¨σε ευχαριστώ¨ σε γνωστούς και αγνώστους, αλλά πόσο συχνά το λέμε εμείς σε αυτά; “Σε ευχαριστώ που έβαλες τα παπούτσια στη θέση τους χωρίς να στο ζητήσω”, ή “Σε ευχαριστώ που έπαιξες τόσο ήρεμα με τον αδερφό σου σήμερα” .Με το να είμαστε ευγενικοί μαζί με τα παιδιά μας τα διδάσκουμε να είναι και αυτά. Δείχνουμε σεβασμό στο άτομό τους και στην προσπάθειά τους.

 

“Εκτιμώ πολύ ότι προσπάθησες”

mama agkaliazei kori

Όταν επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για την προσπάθειά τους, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν περισσότερο στο μέλλον. Όταν αντιλαμβάνονται πως η προσπάθειά τους είναι αντιληπτή και εκτιμητέα, θα προσπαθήσουν να διαβάσουν περισσότερο για καλύτερους βαθμούς, να παίξουν καλύτερα στην προπόνηση, να συνεργαστούν καλύτερα με την ομάδα του σχολείου τους.

 

“Είμαι εδώ αν θες βοήθεια”

mpampas gios agkalia

Αυτή η φράση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφραστεί ως “στέκομαι μονίμως από πάνω σου και σε βοηθάω στα πάντα, ακόμα και αν δεν έχεις ανάγκη, προκειμένου να μην κουραστείς”. Σημασία έχει το παιδί να προσπαθεί μόνο του, αλλά να γνωρίζει τη δική μας διαθεσιμότητα και προθυμία για βοήθεια. Πως δε θα του δίνουμε λύσεις στο πιάτο, αλλά θα είμαστε πάντα εκεί για οποιαδήποτε ανάγκη του μπορεί να προκύψει. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να νιώθει πως μπορεί να στραφεί στους γονείς του, όταν χρειάζεται βοήθεια για κάτι απλό ή όχι.

 

“Τα πηγαίνεις περίφημα!”

mama paidia

Με τόσες νέες δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά κάθε μέρα της ζωής τους, ένα απλό “Τα πηγαίνεις καταπληκτικά!” είναι η μικρή ώθηση που χρειάζονται εκείνη τη στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια και να μην εγκαταλείψουν. Η αποδοχή και καθοδήγηση από τους γονείς τους, είναι αυτό που χρειάζονται μόνο.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts