Γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο

by Dimitra Ch.

Τα γιουβαρλάκια, είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό και σχετικά εύκολο. Άλλοι τα φτιάχνουν σούπα, εμείς τα προτιμάμε με σάλτσα αυγολέμονου και όχι πολύ νερουλά.  Αν και η συνταγή του φαντάζει δύσκολη είναι ένα σχετικά γρήγορο φαγητό που συνολικά μαζί με την προετοιμασία χρειάζεται περίπου 1 ώρα.  Νόστιμα ζεστά με σάλτσα αυγολέμονου.

Νόστιμα γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο!

Υλικά:

  • 750γρ κιμά βόειο (κάποιοι προτιμάν ανάμικτο)
  • 1 φλυτζάνι του διπλού ελληνικού ρύζι
  • 1 Κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 Καρότα
  • 3 Πατάτες
  • 1 Αυγό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Αλεύρι για το αλεύρωμα

Για το αυγολέμονο:

  • 2 λεμόνια στημένα
  • 2 αυγά
  • Ζωμό από τα γιουβαρλάκια

Δοκίμασε επίσης: Εύκολη συνταγή για μαγειρίτσα!

Πάμε λοιπόν;

    1. Βάζουμε στο ρύζι νερό να μαλακώσει.
    2. Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι, το 1 καρότο και μισή πατάτα.
    3. Τα υπόλοιπα καρότα και τις πατάτες τα κόβουμε όπως θέλουμε (π.χ. ροδέλες τα καρότα, κυδωνάτες τις πατάτες)
    4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο λάδι να βράζει
    5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, πατάτα, το 1 αυγό και το ρύζι αφού το σουρώσουμε και το τρίψουμε λίγο με το χέρι μας. Αλάτι – πιπέρι της αρεσκείας σας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι!
    6. Πλάθουμε μπάλες τα γιουβαρλάκια μας και τα αλευρώνουμε.
    7. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει μαζί και τις πατάτες και τα καρότα! και τα αφήνουμε να βράσουν. θέλουν περίπου 30 λεπτά!
    8. Αφού έχουν βράσει (εγώ δοκιμάζω με το πιρούνι μια πατάτα) ετοιμάζω το αυγολέμονο και χαμηλώνω τη φωτιά στο πιο χαμηλό.

Αυγολέμονο:

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά καλά να γίνουν μαρέγκα.
  2. Ρίχνω τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα
  3. Ρίχνω λεμόνι της αρεσκείας μου
  4. Μετά, ρίχνω στο Αυγολέμονο σιγά σιγά με μία κουτάλα Σούπας ζωμό για να δέσει και ανακατεύω σιγά σιγά.
  5. Ρίχνω το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και ανακινώ την κατσαρόλα να απλωθεί σε όλο το φαγητό καλά. Σβήνω το μάτι της κουζίνας και είμαι ΕΤΟΙΜΗ!

Δοκίμασε επίσης: Εύκολη & νόστιμη συνταγή για μανιταρόσουπα!

Αν θέλεις και άλλο λεμονάκι μπορείς να προσθέσεις! Μην το φοβηθείς!

Related Posts