roz majilari

Οι 10 καλύτεροι τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ύπνου!

by ediva

Αν και μάλλον κανείς μας δεν το έχει πραγματικά συνειδητοποιήσει, είναι ευρέως γνωστό ότι περνάμε το 1/3 της ζωής μας κοιμισμένοι. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τα οφέλη του ύπνου και ενός καλού κρεβατιού, τότε βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τον ύπνο μας να είναι ποιοτικά όσο καλύτερος γίνεται.

Με τον σωστό ύπνο, ξεκουραζόμαστε σωστά και νιώθουμε υγιείς, φρέσκοι και γεμάτοι ενέργεια. Ολόκληρο το σώμα μας και το μυαλό μας απολαμβάνει την ευεργετική επίδραση του σωστού ύπνου. Ακόμα κι εσείς που σαν κι εμένα εύχεστε να μη χρειαζόμασταν τόσο ύπνο, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη σπουδαιότητά του.

Πώς μπορούμε να κοιμόμαστε σωστά;

 

1. Καθιερώνουμε συγκεκριμένες ώρες ύπνου

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν πάντα να είμαστε με το ρολόι στο χέρι και να κοιμόμαστε ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη απόκλιση μεταξύ των διαφόρων ωρών ύπνου μας. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας θα ξέρει πότε να κατεβάσει ρολά και πότε να επιδείξει ενέργεια στο φουλ. Εάν το πρόγραμμά μας είναι άλλα αντ’ άλλων, το βιολογικό μας ρολόι θα απορρυθμιστεί και θα νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ώρα, επειδή το σώμα δεν ξέρει πότε είναι… ώρα αιχμής.

2. Διαμορφώνουμε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Μια άλλη στρατηγική που μας βοηθάει να κοιμηθούμε είναι να κάνουμε περίπου τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ, είναι το να κάνουμε περίπου τα ίδια πράγματα πριν κοιμηθούμε. Διαλέξτε λίγη χαλαρωτική μουσική, δέκα λεπτά διάβασμα ενός καλού βιβλίου, ένα ποτήρι γάλα, χαμομήλι ή άλλο χαλαρωτικό ρόφημα, ένα ζεστό μπάνιο ή ό,τι άλλο προτιμάτε. Η καθημερινή σας ρουτίνα πριν τον ύπνο θα προετοιμάσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας, σαν να του λένε “ώρα για ύπνο φίλε, άρχισε να κατεβάζεις τον διακόπτη”!

koritsi koimatai

3. Ασκούμαστε τακτικά

Εκτός από το προφανές ότι μας κουράζει γρηγορότερα και φυσικά το βράδυ πέφτουμε ξεροί, η άσκηση εξισορροπεί τα ορμονικά επίπεδα στο σώμα. Επίσης, συμβάλλει στη γενικότερη υγεία, κάτι που κάνει το σώμα να ξεκουράζεται ευκολότερα και να επωφελείται σχετικά περισσότερο από τα οφέλη του ύπνου. Το παράδοξο είναι ότι η κούραση μετά την άσκηση είναι ενός ευχάριστου είδους, ενώ το ξύπνημά σας θα είναι γεμάτο ενέργεια!

4. Τρώμε σωστά

Φροντίζουμε γενικά να μην καταναλώνουμε πλήρη γεύματα δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Για βραδινό ή αν πεινάσουμε λίγο πριν τον ύπνο, προτιμάμε κάτι ελαφρύ. Ένα ποτήρι γάλα με μέλι, ελαφριά κράκερ ή κάποιο φρούτο όπως η μπανάνα αποτελούν ιδανικές επιλογές. Δεν πρέπει να τρώμε βαριά, διότι θα έχουμε δυσπεψία και ταραγμένο ύπνο. Προτείνουμε επίσης ροφήματα όπως βαλεριάνα, χαμομήλι και τίλιο, ειδικά τώρα που έρχεται χειμώνας και θα μας προσφέρουν την αίσθηση του χουχουλιάσματος.

diaita askisi

5. Χρησιμοποιούμε το σωστό στρώμα

Συχνά το παραμελούμε, είναι όμως ζωτικής σημασίας. Στο στρώμα μας περνάτε το 1/3 της ζωής μας, οπότε φροντίζουμε να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Σίγουρα, είναι μια επένδυση που αξίζει τα λεφτά της. Αν έχουμε πρόβλημα στην πλάτη ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, ζητάμε συμβουλή από κάποιον ειδικό. Το ίδιο ισχύει και για το μαξιλάρι μας: πρέπει να είναι ανατομικό και βέλτιστης ποιότητας.

Δες επίσης: 10 tips για να σε πάρει ο ύπνος σε 30 δευτερόλεπτα!

6. Βρισκόμαστε στη σωστή θερμοκρασία

Το πολύ ζεστό ή πολύ κρύο δωμάτιο δε θα μας αφήσει να κοιμηθούμε. Ή και αν κοιμηθούμε, θα ξυπνάμε συνεχώς και έτσι δεν θα μπορούμε να βυθιστούμε σε βαθύ ύπνο. Φροντίζουμε με τα κατάλληλα μέσα τη θερμοκρασία του δωματίου, ενώ εξοπλιζόμαστε με πιτζάμες και κουβέρτες. Καλό θα ήταν οι κουβέρτες και τα παπλώματα να είναι ζεστά χωρίς να είναι πολύ βαριά, για να μπορούμε να έχουμε ελευθερία κινήσεων.

roz majilari

7. Χαλαρώνουμε

Ό,τι και να κάνουμε, αν κάτι μας απασχολεί πολύ έντονα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε – και είναι λογικό. Φροντίζουμε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, να φέρνουμε στο νου μας αυτά που μας απασχολούν και να σκεφτόμαστε πιθανές λύσεις, ή απλά να αδειάζουμε το μυαλό μας από όσα το καταλαμβάνουν. Προτείνουμε τον διαλογισμό με συνοδεία χαλαρής μουσικής. Υπάρχουν πολλά σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο, και αν θέλετε να το προσπαθήσετε σίγουρα θα σας ωφελήσει.

8. Αποφεύγουμε αλκοόλ, καφέ και τσιγάρο

Και τα τρία μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε σωστά, ιδίως το τσιγάρο. Ο καφές σε λογική ποσότητα και το πολύ έξι ώρες πριν το ύπνο δεν μας κάνει κακό, ούτε ένα ποτό κάπου κάπου. Για την ακρίβεια, λίγο αλκοόλ μπορεί βασικά να βοηθήσει στον ύπνο. Οι πολλοί καφέδες όμως και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνουν τον ύπνο, στην αρχή αισθητά και αργότερα χωρίς να το καταλαβαίνουμε επειδή πλέον το συνηθίζουμε. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι συστήνεται να μην καπνίζετε καθόλου και να πίνετε αλκοόλ μια στο τόσο μόνο. Το καφεδάκι, από την άλλη, είναι καθημερινή απόλαυση και το καταλαβαίνω –  μην πιείτε όμως τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθείτε.

kinito upnos

9. Κλείνουμε το κινητό

Η ακτινοβολία του κινητού διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου και μας εμποδίζει από το να περάσουμε στο βαθύ του στάδιο. Έτσι, όση ώρα και να έχουμε κοιμηθεί, θα νιώθουμε κουρασμένοι. Επιπλέον, το να κοιτάμε τις ειδοποιήσεις μας πριν τον ύπνο θα μας κάνει να ξεχαστούμε και να χάσουμε πολύτιμη ώρα ύπνου. Καλό είναι λοιπόν να το κλείνουμε και αν χρειάζεται φόρτιση να μην το συνδέουμε δίπλα μας. Αν δεν μπορείτε να το κλείσετε (π.χ. χρειάζεστε το ξυπνητήρι) βάλτε το σε λειτουργία πτήσης ή έχετε το σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από εσάς.

10. Ζητάμε βοήθεια

Αν όλα τα παραπάνω δεν δουλέψουν, υπάρχει και η λύση του ειδικού. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα το πρόβλημα της αϋπνίας, ακόμα κι αν έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα όλα τα παραπάνω. Η παρατεταμένη αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε οργανικούς ή ψυχολογικούς λόγους, ή σε ένα συνδυασμό των δύο συνήθως. Ο ανάλογος ειδικός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, πάντα όμως σε συνδυασμό με όλες τις τεχνικές που αναφέραμε, διότι έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν αποτέλεσμα. Απλώς, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται λίγη παραπάνω εξειδικευμένη βοήθεια.

Δες επίσης: 5 tips για να έχεις καλύτερο ύπνο κάθε βράδυ!

Όπως βλέπετε, ο ποιοτικός ύπνος δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση! Αρκεί να μελετήσουμε προσεκτικά όλα τα παραπάνω βήματα και να τα εφαρμόσουμε. Η διαφορά στην υγεία και την ενέργειά μας θα γίνει φανερή σε λιγότερο χρόνο απ’ ότι φανταζόμαστε – από την πρώτη κιόλας νύχτα!

Related Posts