μαμά και κόρη

5 Λάθος πράγματα που λες στο παιδί σου από μικρό!

by ediva

Η παιδεία που θα δώσεις στο παιδί σου είναι από τα πιο δυνατά όπλα που έχεις ως άνθρωπος. Πρόκειται για μια διαδικασία χρόνων, περισσότερο μάλλον σαν μια διαδικασία ζωής. Και να θυμάσαι πως ένας χαρακτηριστικός μηχανισμός των παιδιών είναι η μίμηση. Επομένως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική εσύ η ίδια για να είσαι σωστό πρότυπο για το παιδί.

Φυσικά, ο ρόλος της μητέρας έχει πολλές δυσκολίες και δεν μπορείς πάντα να έχεις υπομονή. Ακόμα και όταν έχεις εξαντληθεί πρέπει να προσέχεις τα λόγια που χρησιμοποιείς όταν μιλάς στο παιδί σου. Η ψυχολογία ενός παιδιού είναι ευαίσθητη και μια φράση ή μια λέξη μπορεί να τραυματίσει ένα παιδί και να του δημιουργήσει λάθος αντίληψη για ένα θέμα. Παρακάτω θα βρεις 5 φράσεις που καλό θα ήταν να μη λες στο παιδί σου!

5 Φράσεις που δεν κάνουν καλό στο παιδί σου!

 

1. «Διάβαζε βιβλία για να γίνεις έξυπνο!»

μαμά και παιδί διαβάζουν βιβλίο

Είναι γεγονός πως η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει ιδιαίτερα τους ανρθώπους, πόσο μάλλον ένα παιδί που είναι στη προσπάθεια να μάθει να εκφράζεται σωστά και με πλούσιο λεξιλόγιο. Ωστόσο, πιέζοντας το παιδί σου να διαβάζει εξωσχολικά βιβλία του δημιουργείς μια αποστροφή προς αυτά. Αντίθετα, κάθισε κάτω και εξήγησε του τα οφέλη που θα του προσφέρει ένα βιβλίο και άφησε το μόνο του να πάρει πρωτοβουλία. Και για να πετύχει αυτό πρέπει να του περιορίσεις περισπασμούς όπως κινητό, τηλεόραση ή άλλα ηλεκτρονικά!

Δες επίσης: 6 Συμβουλές για να προσαρμοστεί εύκολα το παιδί στο σχολείο!

2. «Μην κάνεις αυτό γιατί θα γίνεις σαν…»

μπαμπάς κόρη

Φράσεις του στυλ ”Μη κάνεις αυτό γιατί θα γίνεις σαν εκείνον τον κύριο/σαν εκείνη τη κυρία/σαν τον άστεγο” είναι καταστροφικές για ένα παιδί. Με τον τρόπο αυτό το βάζεις στη διαδικασία σύγκρισης και του δημιουργείς και κακές εντυπώσεις για άτομα που μπορεί να μη γνωρίζεις πραγματικά. Αυτό που πρέπει να μαθαίνεις στο παιδί σου είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει αξία ανεξαρτήτως εμφάνισης ή επαγγέλματος. Έτσι το κάνεις να σέβεται και να μην βλέπει υπεροπτικά τους άλλους!

Δες επίσης: Γιατί είναι καλό να διαβάζεις παραμύθια στα παιδιά!

3. «Μην το κάνεις αυτό γιατί θα φωνάξω τον παλιατζή να σε πάρει!»

φοβισμένο παιδάκι

Μια κλασσική φράση που δε πρέπει να λες στα παιδιά σου είναι το ”Θα φωνάξω τον παλιατζή να σε παρει”. Με τέτοιες φράσεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να δίνεις λάθος κίνητρα στο παιδί για να κάνει αυτό που θες να κάνει και, το σημαντικότερο, του δημιουργείς φοβίες. Οι φοβίες που αναπτύσσουν τα παιδιά ως ενήλικες προέρχονται συνήθως από την παιδική και εφηβική ηλικία οπότε να είσαι πολύ προσεκτική με τέτοιες φράσεις!

Δες επίσης: 5 Χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά!

4. «Φάε το φαγητό σου και θα σου πάρω παγωτό!»

παιδάκι τρώει φαγητό

Χρησιμοποιείς και εσύ την φράση ”Φάε το φαγητό σου και θα σου πάρω παγωτό/σουβλάκια/ πίτσα”; Αν απάντησες ναι, τότε μάλλον πρέπει να σταματήσεις αυτή τη κακή συνήθεια. Το φαγητό είναι ευαίσθητο θέμα και θέλει προσοχή. Με αυτήν την φράση το παιδί παίρνει το μήνυμα πως το ανθυγειινό φαγητό είναι επιβράβευση. Και κάπως έτσι χτίζεται μια προβληματική διατροφική συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας στο μέλλον, προβλήματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά!

Η επιβράβευση των παιδιών είναι αναγκαία, απλά το φαγητό δεν είναι η κατάλληλη. Επιβρέβευσε τα παιδιά σου με μια όμορφη βόλτα στο πάρκο ή σε ένα καινούριο μέρος!

Δες επίσης: Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά!

5. «Σταμάτα να μου κάνεις συνέχεια ερωτήσεις!»

απασχολημένη μαμά

Δες επίσης: 7 Βήματα για να μεγαλώσεις παιδιά γεμάτα δημιουργικότητα!

Με τη φράση ”Σταμάτα να με ρωτάς συνέχεια” κόβεις τα φτερά ενός παιδιού. Το παιδί προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο και εσύ είσαι πολύ σημαντική για να το βοηθήσεις σε αυτή τη διαδικασία. Πράγματα που εσύ θεωρείς δεδομένα μπορεί να χρειαστεί να τα πεις και δύο και τρεις φορές στο παιδί μέχρι να τα αφομειώσει. Άφησε το παιδί να σου κάνει ερωτήσεις και ενθάρρυνε το να θέλει να μαθαίνει πράγματα!

Related Posts