μικρό αγοράκι ασχολείται με τη κηπουρική

7 Βήματα για να μεγαλώσεις παιδιά γεμάτα δημιουργικότητα!

by ediva

Στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, πιο πετυχημένοι είναι οι άνθρωποι με ποικιλία ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Μια από αυτές είναι η δημιουργικότητα. Ως γονέας λοιπόν, ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα σου είναι να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου βρίσκεται σε ολιστική ανάπτυξη και δε περιορίζεται στις γνώσεις βιβλίων.

Η δημιουργικότητα είναι κάτι που καλό θα ήταν να καλλιεργήσεις στα παιδιά σου στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να είναι πιο ευτυχισμένα στο μέλλον. Έτσι θα τα βοηθήσεις πολύ τόσο στο μελλοντικό τους επάγγελμα, στη προσωπική τους ανάπτυξη και στις σχέσεις που θα δημιουργήσουν με άλλους ανθρώπους. Εδώ θα βρεις 7 χρήσιμες ιδέες για τη καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών σου!

Πως να κάνεις τα παιδιά σου πιο δημιουργικά!

 

1. Αγόρασε τους αντισυμβατικά παιχνίδια!

παιδάκια παίζουν

Ένας τρόπος να κάνεις τα παιδιά σου πιο δημιουργικά είναι να τα βάλεις από μικρά στη διαδικασία να σκεφτούν έξω από το κουτί. Αυτό για να πετύχει μπορείς να το καταφέρεις μέσω του αγαπημένου πράγματος των παιδιών, τα παιχνίδια!

Αγόρασε τους διάφορα αντισυμβατικά παιχνίδια όπως επιτραπέζια που απαιτούν σκέψη και φαντασία. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε και δικές σας diy κατασκευές και παιχνίδια ή να παίξετε ένα παιχνίδι που σκεφτήκατε εσείς. Με τον τρόπο αυτό θα τους δώσεις τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξουν στο μέγιστο τη δημιουργικότητα τους!

Δες επίσης: 7 Πρωτότυπες ιδέες για δώρα για παιδιά!

2. Μην περιορίζεις τα παιδιά σου και δώσε τους την δυνατότητα να εξερευνήσουν!

μικρό αγοράκι εξερευνεί τη φύση

Τα παιδιά είναι ουσιαστικά μικροί εξερευνητές. Αυτά που εσύ θεωρείς δεδομένα και αυτονόητα, τα παιδιά δε τα γνωρίζουν. Ταυτόχρονα, στη προσπάθεια σου να τα προστατέψεις από διάφορους κινδύνους αρχίζεις τα ‘μην’ και τα ‘δεν πρέπει’. Αυτές οι φράσεις όμως μπλοκάρουν τα παιδιά και τα αφήνουν με απορίες. Δώσε τους την απαραίτητη ελευθερία και τον χρόνο να ανακαλύψουν μόνα τους τον κόσμο και ύστερα εμπλούτισε τις γνώσεις τους με τις δικές σου!

Δες επίσης: 6 Tips για να είναι τα ψώνια με τα παιδιά σου παιχνιδάκι!

3. Απάντα σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις τους!

αγοράκι με απορίες

Το μυαλό ενός παιδιού λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφά δηλαδή πολύ εύκολα πληροφορίες. Τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να ρωτάνε πολλά πράγματα, ίσως ξανά και ξανά τις ίδιες ερωτήσεις. Όσο κουραστικό και ενοχλητικό κι αν είναι αυτό πρέπει να έχεις υπομονή, να απαντάς σε ότι σε ρωτάνε και να τα ενθαρρύνεις να εκφράζουν περισσότερες απορίες. Έτσι θα εξασφαλίσεις πως το παιδί σου συνεχίζει να παρατηρεί το περιβάλλον του και να αναπτύσσει μια υγιής σκέψη.

Δες επίσης: 5 Τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου αν δε θέλει να κάνει φίλους!

4. Διαμόρφωσε ένα δημιουργικό περιβάλλον για αυτά!

μαμά μιλάει στο παιδάκι της

Η καινοτομία δε πρόκειται τόσο για ένα χάρισμα αλλά για μια δυνατότητα που καλλιεργείται φυσικά και όχι με το ζόρι. Ως γονέας πρέπει να δίνεις συνεχώς ευκαιρίες στο παιδί σου να εκφράσει τη δημιουργικότητα του και όχι να το περιορίζεις για να μη λερώσει ή να μη κάνει φασαρία. Φυσικά, όλα με μέτρο!

Δες επίσης: 6 Ιδέες για να δημιουργήσεις αξέχαστες οικογενειακές στιγμές!

5. Δώσε τους τα απαραίτητα κίνητρα για να θέλουν να είναι δημιουργικά!

αγοράκι ασχολείται με ρομποτική

Πολλοί γονείς έχουν τη συνήθεια να ανταμείβουν τα παιδιά τους όταν πετυχαίνουν κάτι. Παρόλο ότι αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αποδώσει, τα υλικά κίνητρα ίσως παρεμβαίνουν στη δημιουργικότητα τους καθώς η ανταμοιβή παίρνει το μέρος του στόχου. Δώσε τους κίνητρο με τη χρήση των κατάλληλων λέξεων και με τη σκέψη του τι μπορούν να καταφέρουν με το να είναι ευέλικτα και καινοτόμα!

Δες επίσης: Γιατί είναι καλό να διαβάζεις παραμύθια στα παιδιά!

6. Περιόρισε στα παιδιά σου τη χρήση των ηλεκτρονικών!

κοριτσάκι διαβάζει βιβλίο

Ο τρόπος ζωής της οικογένειας σου καθορίζει επίσης το πόσο δημιουργικά θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου. Ο περιορισμός της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών θα τους δώσει το περιθώριο να αναπτύξουν πιο υγιείς συνήθειες και να κάνουν πιο δημιουργικές δραστηριότητες.

Δες επίσης: 5 Τρόποι να συνδυάσεις καριέρα και παιδιά!

7. Ενθάρρυνε τα να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες εκτός σπιτιού!

μικρό αγοράκι ασχολείται με τη κηπουρική

Δες επίσης: 6 Πράγματα που κάνουν οι γονείς των πετυχημένων παιδιών!

Η φύση έχει πολλά να προσφέρει πολλά όταν πρόκειται για τη δημιουργική πλευρά των παιδιών. Δίνει πολλές επιλογές στο παιδί και του δίνει στο μέγιστο τη δυνατότητα να σκέφτεται να αμφισβητεί, να ερευνά και να βρίσκει λύσεις!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts