αγοράκι κάθεται μόνο του παιδί φίλους

5 Τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου αν δε θέλει να κάνει φίλους!

by tzinav

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδεδεμένη την παιδική μας ηλικία με ευχάριστες αναμνήσεις μας, παίζοντας σαν παιδί με τους φίλους μας. Στην πραγματικότητα όμως, η παιδική ηλικία δεν είναι για όλα τα παιδιά εύκολη όσον αφορά το κομμάτι των φίλων. Πολλά είναι τα παιδιά που δυσκολεύονται ή δε θέλουν να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά.

Ωστόσο, εσύ σαν γονιός ξέρεις πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σου, γι’ αυτό είναι λογικό να ανησυχείς. Επομένως, η ερώτηση ‘γιατί το παιδί μου δε μπορεί να κάνει φίλους και πως να το βοηθήσω;’ μπορεί να σε βασανίζει. Επειδή οι κοινωνικές δεξιότητες δεν έρχονται από μόνες τους σε όλα τα παιδιά, μερικές φορές χρειάζεται λίγη βοήθεια. Αν λοιπόν το παιδί σου δε θέλει να κάνει φίλους, μην αγχώνεσαι καθώς υπάρχουν 5 τρόποι να το βοηθήσεις να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες!

Τι να κάνεις αν το παιδί σου δε θέλει να κάνει φίλους!

 

1. Κανόνισε παιχνίδι με άλλα παιδιά στο σπίτι σου

τρια παιδιά παίζουν με δεινόσαυρους φίλους παιδί

Το πρώτο βήμα για να θέλει το παιδί να κάνει φίλους είναι να νιώσει άνετα με τους συνομηλίκους του. Για το λόγο αυτό μπορείς να προσκαλέσεις μερικά παιδιά στο σπίτι σου για παιχνίδι. Επειδή το περιβάλλον του σπιτιού είναι οικείο στο παιδί και νιώθει άνετα σε αυτό, είναι πιο πιθανό ότι θα θελήσει να παίξει με τα άλλα παιδιά.

Δες επίσης: Τι να κάνω αν κοροϊδεύουν το παιδί μου στο σχολείο!

2. Οργάνωσε μαζώξεις με λίγα παιδιά

παιδιά παίζουν με μπάλα παιδική χαρά

Αν είσαι εκείνη που κανονίζει τις μαζώξεις, μπορείς να καλέσεις μερικά μόνο παιδιά στις κοινωνικές δραστηριότητες που οργανώνεις. Για παράδειγμα, αν κανονίζεις μια βόλτα στην παιδική χαρά ή στην πισίνα προτίμησε να καλέσεις λίγα παιδιά, έτσι ώστε να μη μαζευτούν πολλά άτομα. Το πολλά άτομα μπορεί να τρομάζουν ένα παιδί που δεν έχει πολύ αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης, το να πρέπει να μιλήσει σε πολλούς ταυτόχρονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό.

Δες επίσης: 5 Απλοί τρόποι για να αποφύγει το παιδί σου τις κακές παρέες!

3. Μην πιέζεις το παιδί

αγοράκι κάθεται μόνο του παιδί φίλους

Το να αναγκάζεις το παιδί να κάνει δραστηριότητες με άλλα παιδιά που δε θέλει δε θα βοηθήσει. Προσπάθησε να διαλέξεις δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σου ή προέτρεψε το να τις διαλέξει το ίδιο. Εφόσον έχει επιλέξει μόνο του αυτό που θέλει να κάνει και του αρέσει είναι πιο πιθανό να πλησιάσει και άλλα παιδιά στον περίγυρό του.

Δες επίσης: 6 Πράγματα που κάνουν οι γονείς των πετυχημένων παιδιών!

4. Προέτρεψε το παιδί να ξεκινήσει ένα χόμπι

κορίτσια κάνουν μπαλέτο παιδί φίλους

Το να βρει το παιδί ένα χόμπι που του αρέσει μπορεί να έχει πολλά οφέλη και στην κοινωνικότητα του. Κι αυτό γιατί όταν το παιδί κάνει μια δραστηριότητα που αγαπά είναι πιο εύκολο να ανοιχτεί και να πλησιάσει άλλα παιδιά με τα οποία μοιράζεται την ίδια δραστηριότητα. Δοκίμασε λοιπόν να γράψεις το παιδί σε κάποιο άθλημα, μπαλέτο, ζωγραφική, κολύμπι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να το ενδιαφέρει.

Δες επίσης: 5 Τρόποι για να λατρέψει το παιδί σου το διάβασμα!

5. Μίλησε με τους εκπαιδευτικούς

μητέρα μιλάει με δασκάλα σχολείο

Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι των παιδιών είναι εκεί όταν οι γονείς δεν είναι. Γι’αυτό σίγουρα γνωρίζουν μερικά πράγματα που οι γονείς αγνοούν. Αν λοιπόν φοβάσαι ότι κάτι συμβαίνει στο σχολείο και έχει ‘κλειδώσει’ το παιδί σου από την επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά δεν έχεις παρά να μιλήσεις με τους εκπαιδευτικούς. Εκείνοι θα σε ενημερώσουν για τυχόν περίεργες συμπεριφορές. Επιπλέον, ως ειδικοί μπορεί να σου δώσουν χρήσιμες συμβουλές.

Δες επίσης: Bullying: Πως να βοηθήσεις το παιδί σου να το αντιμετωπίσει!

Αν λοιπόν το παιδί σου δε θέλει να κάνει φίλους μην πανικοβάλλεσαι! Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Δεν πρέπει λοιπόν να βαραίνουμε τα παιδιά μας με τις δικές μας κοινωνικές προσδοκίες. Αν ωστόσο νιώσεις ότι η δυσκολία μετατρέπεται σε πραγματικό πρόβλημα μπορείς να απευθυνθείς στους ειδικούς. Το σημαντικό είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν τρόποι η κατάσταση να βελτιωθεί και το παιδί μας να αποκτήσει μια φυσιολογική κοινωνική ζωή!

Related Posts