παίρνω προσωπικά ευθύνη

15 Τρόποι για να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις!

by tzinav

Το άγχος έχει γίνει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Κάθε μας μέρα είναι γεμάτη με τόσες στρεσογόνες δραστηριότητες με αποτέλεσμα η ηρεμία να φαντάζει αδύνατη! Προσωπικές, επαγγελματικές, και κοινωνικές υποχρεώσεις, deadlines, οικογένεια…οι απαιτήσεις από ένα σύγχρονο άνθρωπο είναι τόσο πολλές που κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις της καθημερινότητας.

Προκειμένου λοιπόν να μη λυγίσεις από το άγχος που όλα αυτά προκαλούν υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι για να το νικήσεις και να διατηρείς τον εαυτό σου ήρεμο.

15 Τρόποι για να παραμείνεις ήρεμη σε δύσκολες καθημερινές καταστάσεις!

1. Πάρε βαθιές αναπνοές

βαθιά αναπνοή αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις άγχος

Όταν αντιμετωπίζεις μία δύσκολη κατάσταση, σταμάτα για λίγο αυτό που κάνεις και πάρε 5 βαθιές αναπνοές. Συνήθως όταν αγχωνόμαστε παίρνουμε κοφτές αναπνοές ή κρατάμε την αναπνοή μας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε βαθιά αναπνοή. Γι’ αυτό φρόντισε η αναπνοή σου να είναι από τη μύτη κι όχι από το στόμα και να γεμίζουν καλά οι πνεύμονες. Όταν εκπνέεις φαντάσου το σαν αυτό που φεύγει από το στόμα σου να είναι το άγχος. Με τον τρόπο αυτό θα πάρεις τη δύναμη που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τυχόν αγχωτικές καταστάσεις.

2. Μην υπερ-αναλύεις τα πάντα

υπεραναλύω σκέφτομαι πολύ

Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να αγχώνεται για το καθετί, ακόμα και για αυτά που είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Σε αυτό συμβάλλει η τάση μας να υπεραναλύουμε. Έτσι, όταν πέφτεις σε αυτή την παγίδα πρέπει να βρεις κάτι που σε αποσπά. Βγες έξω για μία βόλτα, άκου μουσική, δες μία ταινία…οτιδήποτε σε χαροποιεί και σε κάνει να ξεχνιέσαι.

Δες επίσης: 11 Πράγματα που κάνεις επειδή έχεις άγχος!

3. Μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά

παίρνω προσωπικά ευθύνη αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις

Όταν κάποιος σου μιλήσει απότομα ή άσχημα, προσπάθησε να σκεφτείς ότι δε φταις απαραίτητα εσύ. Μπορεί το άτομο αυτό να έχει μία άσχημη μέρα, να περνάει δύσκολα στη δουλειά ή να είναι τσατισμένος με τον εαυτό του και να ξεσπάει πάνω σου. Προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του και να μην ψάχνεις τις αιτίες σε σένα.

4. Φέρε στο μυαλό πράγματα που σε ηρεμούν

ηρεμία σκέψου πράγματα ηρεμούν

Όταν περνάς μία αγχωτική κατάσταση προσπάθησε να σκεφτείς πράγματα που σε ηρεμούν: μία ήσυχη παραλία, ένα αγαπημένο πρόσωπο που σε καθησυχάζει ή οτιδήποτε άλλο. Το να φέρεις στο μυαλό σου καταστάσεις στις οποίες ένιωθες άνετα θα βοηθήσει στο να χαλαρώσεις.

5. Γράψε τις σκέψεις σου

γράψε σκέψεις χαρτί στυλό αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις

Το να καταγράψεις τις σκέψεις σου σ ένα χαρτί μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. Γράφοντας αυτά που έχεις στο μυαλό σου αναγνωρίζεις τι σε αγχώνει πραγματικά και έτσι ανοίγει ο δρόμος προς τη λύση του!

 6. Καθιέρωσε καθημερινές ρουτίνες

καθημερινές ρουτίνες

Το να θέσεις ρουτίνες στην καθημερινότητά σου θα μειώσει την ανάγκη να παίρνεις αποφάσεις για το παραμικρό. Έτσι, θα εξοικονομήσεις ενέργεια και χώρο στη σκέψη σου για άλλες, πιο σημαντικές αποφάσεις.

7. Ξύπνα ένα τέταρτο νωρίτερα

ξύπνα 15 λετπά νωρίτερα, ξυπνητήρι καφές αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις

Το να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τη μέρα σου! Οργάνωσε τη μέρα καταγράφοντας τι έχεις να κάνεις σε ένα χαρτί. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις μία από τις δραστηριότητες στη λίστα σβήσ’ την. Αυτό θα σου δώσει την αίσθηση της επίτευξης και θα νιώθεις σιγά σιγά τις εκκρεμότητες να μειώνονται.

8. Δημιούργησε μια λίστα υποχρεώσεων

to do list λίστα υποχρεώσεων σημειωματάριο καφές αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις

Όταν έχουμε πολλά να κάνουμε, συχνά πηγαίνουμε από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να ολοκληρώνουμε κανένα. Αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο το άγχος καθώς δημιουργούνται πολλές εκκρεμότητες. Μία λίστα με καταγεγραμμένες τις υποχρεώσεις της μέρας θα σε βοηθήσει  να θέσεις προτεραιότητες και θα νιώσεις ότι όλα θα τακτοποιηθούν.

9. Περιόρισε τη λίστα υποχρεώσεών σου

λίστα υποχρεώσεων μικρή αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις

Μία τεράστια λίστα μπορεί να σου προκαλέσει πολύ άγχος ή ακόμα και πανικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να χωρίσεις τις υποχρεώσεις σου σε αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε αυτές που είναι λιγότερο επείγουσες. Με αυτό τον τρόπο θα επικεντρωθείς στα σημαντικά, χωρίς να σου προκαλούν άγχος αυτά που μπορούν να περιμένουν.

10. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που δεν έχεις υποχρέωση να κάνεις

λίστα με τι να μην κάνεις αντιμετωπίσεις αγχωτικές καστάσεις

Αν είσαι από τους ανθρώπους που υπερφορτώνονται με υποχρεώσεις άλλων τότε αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει πολύ! Έτσι, θα αναγνωρίσεις πράγματα που δεν είναι δική σου δουλειά αλλά καταλήγουν πάντα σε σένα και θα συνειδητοποιήσεις πόσο χρόνο σου τρώνε από τη μέρα σου. Μόλις τα εντοπίσεις μπορείς να τα δώσεις σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν!

11. Τακτοποίησε το χώρο σου

τακτοποιημένος χώρος γραφείο υπολογιστής καρέκλα

Ένας χώρος ασυμμάζευτος, με πολλά πράγματα μπορεί να σε μπερδέψει και να σου προκαλέσει άγχος. Γι’ αυτό θα βοηθούσε πολύ να τακτοποιήσεις το χώρο σου και το γραφείο σου και να απομακρύνεις άχρηστα αντικείμενα, Έτσι, θα καθαρίσει ο χώρος και μαζί με αυτόν η σκέψη σου!

12. Απομάκρυνε τα περιττά πράγματα από τη ζωή σου

απομάκρυνε περιττά πράγματα από ζωή σου

Είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για πράγματα, απομάκρυνε ότι δε σου χρειάζεται ή ότι δε σου κάνει καλό από τη ζωή σου. Το να αποδεσμευτείς από περιττές δεσμεύσεις είναι πολύ απελευθερωτικό και θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες.

13. Χώρισε το στόχο σου σε μικρότερους στόχους

στόχοι χαρτί στυλό χωρίζω

Αν ο στόχος σου αφορά κάτι μεγάλο ή αποτελείται από διάφορα στάδια τότε μπορείς να τον χωρίσεις σε μικρότερους. Έτσι, κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν από αυτούς τους μικρότερους στόχους θα βιώνεις μία επιτυχία και θα έχεις μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσεις για τους επόμενους.

14. Μην απαιτείς από τον εαυτό σου την τελειότητα

μην απαιτείς τελειότητα γρασίδι

Το ξέρεις ότι δε μπορείς να είσαι τέλεια σε όλα αλλά πολύ συχνά πιέζεις τον εαυτό σου να είναι! Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς ότι η τελειότητα δεν υπάρχει σε κανέναν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποδεχτείς τον εαυτό σου και τα λάθη σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις.

15. Κάνε πράγματα για τους άλλους

χέρι βοήθεια προσφορά δώσε άλλους

Η αίσθηση του να δίνεις είναι πραγματικά ανεκτίμητη! Έτσι, όταν νιώθεις ότι παραείσαι επικεντρωμένη στα δικά σου προβλήματα και άγχη, κάνε κάτι για κάποιον άλλο. Αφενός θα απομακρυνθείς για λίγο από τα δικά σου θέματα και αφετέρου θα βοηθήσεις κάποιον, πράγματα που θα σου δώσει ικανοποίηση και ηρεμία.

Δες επίσης:Ποιες τροφές μπορούν να μειώσουν το άγχος!

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το άγχος έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής, μπορείς να εφαρμόσεις κάποιες από αυτές τις απλές πράξεις όταν νιώθεις ότι το στρες σε καταβάλει. Σιγά σιγά θα γίνουν κτήμα σου και κάθε επόμενη φορά που το άγχος θα χτυπά θα είναι όλο και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts