μαμά μαλώνει κόρη κάθονται καναπέ βλάπτεις παιδί

5 Τρόποι που βλάπτεις το παιδί σου χωρίς να το καταλαβαίνεις!

by tzinav

Το να είσαι γονέας είναι αναμφίβολα ο πιο απαιτητικός ρόλος της ζωής μας. Κι αυτό γιατί κάθε λάθος χειρισμός που κάνεις διαμορφώνεις ή ακόμα και βλάπτεις το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανατροφή τους.

Υπάρχουν όμως μερικά λάθη που όλοι κάνουμε και είναι δύσκολα αντιληπτά. Με άλλα λόγια, μερικές κοινές συμπεριφορές προς τα παιδιά μας μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συμπεριφορές που δύσκολα αποτινάσσονται. Μάθε λοιπόν τους 5 τρόπους που βλάπτεις το παιδί σου χωρίς να το καταλαβαίνεις!

Πως μπορεί να κάνεις ασυναίσθητα κακό στο παιδί σου!

 

1. Τα συγκρίνουμε με άλλα παιδιά

μαμά μαλώνει κόρη κάθονται καναπέ

Η σύγκριση του παιδιού με φίλους ή με τα αδέρφια του είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι γονείς. Συνήθως γίνεται με καλή πρόθεση, δηλαδή με σκοπό να παραδειγματίσουμε και να συμμορφώσουμε το παιδί, υποδεικνύοντας ένα σημείο αναφοράς. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να το αντιληφθεί ως δική του ανικανότητα, πράγμα που θα είναι ιδιαίτερα τραυματικό για την αυτοπεποίθηση του.

Δες επίσης: Συμβουλές για γονείς με ντροπαλά παιδιά!

2. Τους δίνουμε δώρα ενοχής

κοριτσάκι παίρνει δώρο φιόγκο

Στην εποχή μας έχουμε μάθει να αναπληρώνουμε την αγάπη ή το χρόνο μας με χρήμα. Έτσι, όταν αργούμε να γυρίσουμε σπίτι ή όταν χάνουμε τη σχολική γιορτή έχουμε την τάση να δίνουμε δώρα στα παιδιά για να εξιλεωθούμε. Η συμπεριφορά αυτή όμως μαθαίνει στα παιδιά ότι οι σχέσεις βασίζονται στην ανταλλαγή και στο χρήμα.

Δες επίσης: 6 Ιδέες για να δημιουργήσεις αξέχαστες οικογενειακές στιγμές!

3. Τους αφήνουμε πολλή ώρα με το κινητό

παιδιά παίζουν κινητό tablet υπολογιστή

Οι ψηφιακές babysitters είναι ένα φαινόμενο της εποχής. Το να δίνουμε στα παιδιά ένα κινητό για να ησυχάσουν για λίγο είναι πολύ ανθρώπινο αλλά έχει το κόστος του. Το Youtube και τα video games δε μπορούν να αναθρέψουν σωστά ένα παιδί. Επομένως, μην παραλείπεις να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, ακόμα κι αν η κούραση κάποιες φορές σε ξεπερνά.

Δες επίσης: 8 Ποιοτικές οικογενειακές δραστηριότητες για όλο το χρόνο!

4. Κρύβουμε τα ελαττώματα μας

γυναίκα μάσκα κόκκινη κάπα υπέρ ήρωας βλάπτεις παιδί

Πολλές φορές θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας την τέλεια εικόνα του γονέα που είναι άψογος σε όλα, κρύβοντας τα ελαττώματα μας. Αυτό όμως παρά το γεγονός ότι είναι καταπιεστικό για εμάς είναι και ψεύτικο. Τα παιδιά δε θέλουν τελειότητα αλλά αυθεντικότητα. Δείξε στα παιδιά σου τον πραγματικό εαυτό σου γιατί έτσι θα μάθουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Δες επίσης: 5 Τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου αν δε θέλει να κάνει φίλους!

5. Βάζουμε την ευτυχία των παιδιών μας πάνω από το γάμο μας

οικογένεια τρέχει κρατιέται χέρι

Δες επίσης: 5 Χρυσοί κανόνες για να μεγαλώσεις πνευματικά δυνατά παιδιά!

Ακόμα και όταν είσαι μητέρα δεν πρέπει να ξεχνάς ότι είσαι και σύντροφος. Μην ξεχνάς λοιπόν να αφιερώνεις χρόνο στο γάμο και στο σύντροφο σου πιθανόν ίσως κλέβοντας λίγο χρόνο από τα παιδιά σου. Εξάλλου, είναι κάτι που θα εκτιμήσουν και τα παιδιά σου αφού ένας ευτυχισμένος γάμος ισούται με μια ευτυχισμένη οικογένεια.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts