agkaliasmeno zevgari

7 Τρόποι να ζητήσεις ειλικρινά συγγνώμη!

by ediva

Η συγγνώμη είναι μια δύσκολη λέξη και δεν βγαίνει εύκολα σε όλους. Πόσο μάλλον όταν εμπλέκεσαι σε καυγά με έναν εγωιστή άνθρωπο, όπου ο επικείμενος καυγάς θα καταλήξει με τις δυο πλευρές να πληγώνονται.

Βέβαια, υπάρχουν και ενοχικοί άνθρωποι- σαν και του λόγου μου- που πραγματικά μετά από κάθε διαφωνία σπεύδουν να ζητήσουν συγγνώμη. Θα μου πεις, όμως, πως μπορεί ο άλλος να είναι σίγουρος ότι ζητάς πραγματικά συγγνώμη εκείνη τη στιγμή;

Υπάρχουν τρόποι να ζητήσεις ειλικρινά συγγνώμη ακόμα και αν έχεις ένταση. Το καλό με τους μηχανισμούς που θα δεις παρακάτω είναι ότι μπορείς να δείξεις στον συνομιλητή σου ότι πραγματικά δεν ήθελες να τον πληγώσεις και ότι έχεις κάθε διάθεση να επανορθώσεις. Δες επίσης πως να αντιμετωπίσεις ένα καυγά χωρίς υστερίες!

Πως να πείσεις τον άλλον ότι έχεις μετανιώσει!

 

Αναγνώρισε το λάθος σου

siggnwmi grammeno stis palames

Το πρώτο βήμα, σαφώς είναι να παραδεχτείς το λάθος σου και να ξεκινήσεις τη διαδικασία να το διορθώσεις. Σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες και να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι όσα είπες δεν πλήγωσαν τον συνομιλητή σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ζήτα συγγνώμη. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα λεκτική. Μπορεί να είναι μια αγκαλιά. Ανάλογα τον βαθμό επικοινωνίας και κατανόησης που υπάρχει μεταξύ σας.

Δες επίσης: Τα 5 μυστικά για να έχεις σωστή επικοινωνία σ’ έναν καυγά!

Να είσαι ειλικρινής

pws na zitiseis siggnwmi

Εφόσον έχεις παραδεχτεί το λάθος σου, ζήτα συγγνώμη για όλα όσα πιστεύεις ότι είπες και πλήγωσες τον άλλον. Ακόμα και για το πιο μικρό, ανούσιο πραγματάκι. Δεν υπάρχει καμιά ντροπή στο να παραδέχεσαι το λάθος σου. Χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως “Λυπάμαι αν σε πλήγωσα….”, “Συγγνώμη για..”. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις στον άλλον ότι πραγματικά νιώθεις άσχημα για όσα ειπώθηκαν και θα ήθελες να το ξεπεράσετε και να πάτε παρακάτω.

Προετοιμάσου να ζητήσεις πολλές φορές συγγνώμη

zita polles fores siggnwmi

Μια συγγνώμη πολλές φορές δεν είναι αρκετή, πόσο μάλλον όταν είσαι σε μια σχέση και θέλεις να τονίσεις πόσο λυπάσαι για την όλη κατάσταση. Αν πιστεύεις ότι σε μειώνει σαν προσωπικότητα κάνεις λάθος,μιας και ο τρόπος που λειτουργείς είναι για το καλό της σχέσης σου και όχι για εσένα προσωπικά. Μη φοβηθείς να ζητήσεις συγγνώμη όσες φορές και αν χρειαστεί. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ζητώντας συγγνώμη καταφέρνεις να ηρεμήσεις τον συνομιλητή σου γρηγορότερα.

Δες επίσης: Πως να ηρεμήσεις τον άντρα σου σ’ έναν καυγά!

Δείξε ότι είσαι πρόθυμη να επανορθώσεις

iposchesi oti tha allakseis

Βασικό επόμενο βήμα, είναι να προσπαθήσεις να επανορθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα περάσεις στον σύντροφο σου το μήνυμα ότι πραγματικά έχεις καταλάβει τι έχεις κάνει λάθος και που το παρατράβηξες. Αυτόματα, η σχέση σας μπαίνει στη διαδικασία να προχωρήσει πέρα από τον καυγά και την ένταση, προς την συμφιλίωση. Σαφώς, σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει και οι δυο πλευρές να έχουν παραδεχτεί τα λάθη που έχουν κάνει. Γιατί σε έναν καυγά ποτέ δεν φταίει μόνο ένας.

Δεν υπάρχει “νικητής” και “ηττημένος” σε έναν καυγά

tropoi gia na zitiseis eilikrina siggnwmi, ediva.gr

Αν ο λόγος που αποφασίζεις να μην ζητήσεις συγγνώμη είναι γιατί περιμένεις πότε θα σου το πει ο άλλος, τότε έχει χάσει η σχέση σας. Δεν χωράνε εγωισμοί και μούτρα όταν προσπαθείς να επιλύσεις μια “δύσκολη” κατάσταση. Δεν έχει σημασία ποιος από τους δυο θα κάνει το πρώτο βήμα. Σκοπός είναι να επιλυθεί ο καυγάς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ανώδυνα γίνεται.

Δες επίσης: 9 Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις μετά από έναν καυγά!

Μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλο

agkaliasmeno zevgari

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να πετάτε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος θα καταλήξετε να μαλώνετε χειρότερα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εσύ από την μεριά σου είναι να παραδεχτείς τα λάθη σου, να απολογηθείς, χωρίς να περιμένεις και από τον άλλον να κάνει το ίδιο. Καλώς ή κακώς δε μπορούν όλοι να παραδεχτούν τα λάθη τους με την ίδια ευκολία και ταχύτητα. Κάνε εσύ το πρώτο βήμα και μετά όλα θα βρουν το δρόμο τους.

Δες επίσης: 4 Συμπεριφορές που υποδηλώνουν συναισθηματική κακοποίηση!

Να είσαι προετοιμασμένη να μην γίνει δεκτή άμεσα η συγγνώμη σου

pws na diorthwseis to lathos sou

Και τι γίνεται στην περίπτωση που “η συγγνώμη σου δεν γίνεται δεκτή;”. Μην απογοητεύεσαι. Καθένας έχει τον χώρο και τον χρόνο του που επεξεργάζεται τις καταστάσεις. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις από την μεριά σου είναι να ζητήσεις για μια ακόμη φορά συγγνώμη, να αποφασίσεις ότι πρέπει να πάρεις εσύ όλη την ευθύνη αυτή τη φορά και να συζητήσεις για το πως μπορεί να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την ένταση.

Ναι, δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αλλά δεν είμαστε ρομπότ για να αντιδρούμε με συγκεκριμένο τρόπο κάθε φορά. Ρίξε νερό στο κρασί σου, ζήτα συγγνώμη για όσα φέρεις ευθύνη- και κάτι παραπάνω- και προχώρα στο επόμενο στάδιο. Αν συνεχίζει η συγγνώμη σου να μην γίνεται αποδεκτή, τότε είτε ίσως θα έπρεπε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Δες επίσης τα 20 σημάδια ότι η σχέση σας χρειάζεται ψυχολόγο!

Related Posts