tips-makroxronia-sxesi

25 Απλά μυστικά για μια μακροχρόνια σχέση!

by ediva

Πόσο εύκολο είναι να έχεις μια μακροχρόνια σχέση; Όταν μπαίνουμε σε μια σχέση, όλοι μας ελπίζουμε αυτή να διαρκέσει πολλά χρόνια και να είμαστε μαζί με το ταίρι μας για πολύ καιρό (αν όχι για πάντα!) Οι σχέσεις, όμως, απαιτούν συνεχή προσοχή, φροντίδα και δουλειά.

Αν μπορείς να το καταλάβεις αυτό και να δεχτείς την ανάγκη για συνεχή φροντίδα στη σχέση, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Εκτός, όμως, από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα απλά μυστικά που μπορούν να σε οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια σχέση.

 

Τι να κάνεις για να έχεις μια μακροχρόνια σχέση

 

1. Δείξε σεβασμό

respect

Σε μια υγιή σχέση, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των συντρόφων. Ο σεβασμός είναι η κόλλα που κρατάει ζωντανή την σχέση. Τι σημαίνει, όμως, να σέβεσαι τον άλλο; Σεβασμός είναι όταν εκτιμάς και τιμάς την οντότητα του άλλου ατόμου – τα ψυχικά του χαρακτηριστικά και τα δικαιώματα του ως άνθρωπο. Ο σεβασμός αποκαλύπτεται από τον τρόπο που κρίνουμε τις γνώμες, τα συναισθήματα, τις ιδέες τους.

2. Γελάστε μαζί

laugh

Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά σύμφωνα με έρευνες η δυνατότητα να γελάς είναι βασικός παράγοντας για να έχεις μια μακροχρόνια σχέση. Το γέλιο αποτελεί έναν παράγοντα που σε κάνει να νιώθεις ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας και ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν γελάς άφθονα όταν είσαι με τον σύντροφο σου, τότε αυτό μάλλον αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

3. Πάντα να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο ότι κι αν έχει συμβεί

support

Σίγουρα όταν βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση θέλεις ο σύντροφος σου να σε υποστηρίζει και να σου συμπαραστέκεται σε ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις. Το ίδιο, όμως, πρέπει να κάνεις κι εσύ. Όταν υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο η σχέση σας γίνεται όλο και πιο δυνατή και θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο στον χρόνο.

4. Μην “πνίγετε” ο ένας τον άλλο

space and relationships

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το να έχεις τον χώρο σου ή την ιδιωτική σου ζωή μέσα σε μια σχέση είναι πολύ πιο σημαντικό για την ευτυχία ενός ζευγαριού από το να έχετε μια καλή ερwτική ζωή. Γιατί, όμως, είναι ο προσωπικός χώρος τόσο σημαντικός σε μια σχέση; Όταν ο καθένας έχει τα δικά του ενδιαφέροντα, τους φίλους του και χρόνο για τον εαυτό του, τότε νιώθουν περισσότερο ευτυχισμένοι και βαριούνται λιγότερο. Επίσης, το να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου θα σου δώσει χρόνο να επεξεργαστείς τις σκέψεις σου, να αποκτήσεις κάποιο χόμπι και να χαλαρώσεις χωρίς να έχεις την ευθύνη κάποιου.

5. Δείξε εμπιστοσύνη στον σύντροφο σου

trust

Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτή όλα τα υπόλοιπα μυστικά δεν έχουν καμία αξία. Ρώτησε τον εαυτό σου τα εξής: Είναι ο σύντροφος σου αξιόπιστος; Μπορείς να βασιστείς επάνω του; Εσένα μπορεί να εμπιστευτεί ο σύντροφος σου; Για μερικούς μπορεί η εμπιστοσύνη να είναι κάτι το περίπλοκο. Μερικοί εμπιστεύονται τον άλλο χωρίς δεύτερη σκέψη και άλλοι δεν είναι τόσο άνετοι με αυτό το θέμα. Αξιολόγησε τον σύντροφο σου όχι με βάση κάποιες ανολοκλήρωτες υποσχέσεις αλλά με βάση το γενικό του ιστορικό σε θέματα αξιοπιστίας.

6. Συμβιβάσου

compromise

Κάθε άνθρωπος είναι ανεξάρτητος και έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του προσωπικότητα. Επειδή έχεις βρει κάποιον με τον οποίο θέλεις να περάσεις τη ζωή σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη δική σου προσωπικότητα.

7. Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι

going to bed angry

Πάντα να λύνεις τις διαφορές σου με τον σύντροφο σου πριν κοιμηθείς το βράδυ. Μάθε να υποχωρείς – απλά δεν αξίζει να χαλιέσαι. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάτσεις και να τα συζητήσεις με τον σύντροφο σου και να βρεις μια λύση. Αν, όμως, δε μπορείς να καταλήξεις κάπου, τότε απλά πρέπει να συμφωνήσεις ότι διαφωνείτε και να το προσπεράσετε.

8. Συγχώρεσε και ξέχνα

forgive and forget

Μπορεί να είναι δύσκολο να συγχωρέσεις και να ξεχάσεις κάποια περιστατικά που σου έχουν προκαλέσει θλίψη, όμως αν θέλεις να έχεις μια μακρόχρονη σχέση τότε θα πρέπει να αφήσεις πίσω αυτά που σε δυσαρέστησαν και να εμπιστευτείς ξανά τον σύντροφο σου.

9. Ξέχνα το παρελθόν

leave the past behind

Άφησε πίσω το παρελθόν σου, αλλά και το παρελθόν του συντρόφου σου, και ξεκινήστε μαζί από την αρχή. Μπορεί να θέλεις να μάθεις το ερwτικό παρελθόν του φίλου σου αλλά αυτό που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι το κοινό σας παρόν.

10. Κάνε κομπλιμέντα στον σύντροφο σου όσο πιο συχνά μπορείς

compliment

Επειδή είστε μαζί καιρό δεν σημαίνει ότι ο σύντροφος σου δε χρειάζεται να ακούει κομπλιμέντα από εσένα. Αντιθέτως! Απλά βεβαιώσου ότι αυτά που λες είναι αληθινά. Αν έχεις τη διάθεση να δεις, μπορείς πάντα να βρεις κάτι θετικό και να το σχολιάσεις (ακόμη και όταν είσαι ενοχλημένη.)

11. Μην  προσπαθήσεις να τον αλλάξεις

changing the other

Πολλές φορές προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποια χαρακτηριστικά του συντρόφου μας που μας ενοχλούν. Δεν είναι, όμως, σωστό! Στο κάτω-κάτω αν αλλάξεις κάτι στον σύντροφο σου, τότε δε θα είναι το ίδιο άτομο που ερωτεύτηκες. Για να είσαι μαζί του υπάρχουν κάποια στοιχεία επάνω του που σε προσελκύουν. Επικεντρώσου λοιπόν σε αυτά και όχι σε εκείνα που σε ενοχλούν.

12. Δείξει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη ακόμη και για τα μικρά πράγματα

appreciation and gratitude

Όταν δείχνεις ευγνωμοσύνη στον σύντροφο σου για κάτι που έχει κάνει, όχι μόνο θα βελτιώσεις τη δική του ζωή αλλά και τη δική σου. Θα νιώθεις πιο γεμάτη και ικανοποιημένη από τη σχέση σας επειδή θα έχεις κάνει κάτι για να βελτιώσεις τη ζωή του συντρόφου σου.

13. Να είσαι ειλικρινής και πιστή

truth and loyalty

Η ειλικρίνεια είναι μια ατομική απόφαση που βασίζεται στην αυτοπεποίθηση και στην επίγνωση ότι εσύ και οι πράξεις σου είναι αποδεκτές. Η εμπιστοσύνη ακολουθεί όταν κάθε άτομο πιστεύει ότι μπορεί να βασιστεί τον άλλο.

Το να είσαι πιστός βασίζεται πλέον στις καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται πιστοί ανάλογα με τις επιθυμίες, τις ευκαιρίες και τις ανάγκες που έχουν. Αν αποδέχεσαι, τιμάς, εμπιστεύεσαι και σέβεσαι τον σύντροφο σου, τότε η αφοσίωση είναι σχεδόν αυτόματη.

14. Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο

encouragement

Αν υποστηρίζεις και ενθαρρύνεις τον σύντροφο σου, τότε μπορείς να έχεις μια υγιή μακροχρόνια σχέση. Όσο αφορά τα σχέδια και την επίτευξη των στόχων, οι σύντροφοι πρέπει να είναι απλά αυτό, σύντροφοι και υποστηρικτές.

15. Μην κρίνεις τον σύντροφο σου

judgement

Μην κρίνεις τον άλλο για αυτά που κάνει ή λέει. Από την στιγμή που είστε μαζί, προσπάθησε να τον υποστηρίξεις όποτε μπορείς και μην τον κρίνεις μπροστά στους άλλους κάνοντας τον να νιώθει κατώτερος. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γυρίσετε στο σπίτι εκνευρισμένοι και πληγωμένοι.

16. Μίλησε με ειλικρίνεια για τα προβλήματα σου

honesty

Για να μπορέσει να εμπιστευτεί ο σύντροφος σου και να συνεχίσει να είναι μαζί σου, πρέπει να μπορέσεις να του μιλήσεις με ειλικρίνεια για όλα τα θέματα που σε αφορούν και να μην κρύψεις κάτι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να καταλάβεις αν το ταίρι σου θέλει όντως να είναι μαζί σου για αρκετό διάστημα.

17. Θυμήσου τις ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί

special moments

Αυτό έχει να κάνει με τις ωραίες στιγμές που περάσατε μαζί εντός αλλά και εκτός κρεβατοκάμαρας. Όταν ξεκινάς μια σχέση, κάθε μέρα είναι μια ξεχωριστή περίσταση που περιλαμβάνει διακοπές και γενέθλια. Μόλις περάσουν αρκετά χρόνια κοινής πορείας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γιορτάζετε τα γεγονότα της ζωής και να συνεχίσετε να δημιουργείτε κοινές αναμνήσεις.

18. Δίνε περισσότερα από ότι παίρνεις

giving not taking

Οι σχέσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το να παίρνεις αλλά και με το να δίνεις. Αν καταλάβεις ότι δεν δίνεις πολλά πράγματα, ή αισθάνεσαι πικραμένη για αυτά που δίνεις και για τα λίγα πράγματα που παίρνεις πίσω, τότε μπορεί να βρίσκεσαι σε μια άνιση σχέση.

19. Ξεκινήστε και τελειώστε κάθε μέρα μαζί

being together

Το να κάνετε κάποια πράγματα από κοινού, ιδιαίτερα αν εργάζεστε και οι δύο, είναι από τους πιο ιδανικούς τρόπους να κρατήσεις την αγάπη σας ζωντανή και τα ενδιαφέροντα σας κοινά.

20. Αποχωριστείτε με ένα φιλί και υποδεχθείτε ο ένας τον άλλο με ένα ακόμη φιλί

kiss

Στην αρχή της σχέσης σας οι εκδηλώσεις αγάπης και στοργής είναι πολύ πιο έντονες. Τότε έχετε συνεχώς την επιθυμία να είστε κοντά και να αγγίξετε τον σύντροφο σας. Καθώς, όμως, περνάει ο καιρός μπορεί και να συνηθίσεις την παρουσία του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες αγκαλιές, φιλιά και χάδια. Φρόντισε τουλάχιστον να κρατήσεις τα πρωινά και βραδινά φιλιά με τον σύντροφο σου για να υπάρχει ένα ενδιαφέρον.

22. Μιλήστε ακόμη και όταν είσαι στη δουλειά

checking in

Δε χρειάζεται να περιμένεις να επιστρέψεις σπίτι για να μιλήσεις μαζί του. Μπορείς να του τηλεφωνήσεις ακόμη και όταν είσαι στη δουλειά. Απλά φρόντισε να του δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για αυτόν ακόμη και όταν δεν είναι δίπλα σου.

23. Κλείσε το τηλέφωνο σου τουλάχιστον 1 ώρα πριν πας για ύπνο

technology and relationships

Η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας και επηρεάζει ακόμη και τις σχέσεις μας. Τα κινητά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν πολύ εύκολα να σε αποσπάσουν και να χάσεις την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Γι΄αυτό φρόντισε να κλείσεις το κινητό σου πριν πέσεις για ύπνο και αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο στον σύντροφο σου.

24. Άφησε ένα σημείωμα

surprise note

Μπορείς και πρέπει να εκφράζεις την αγάπη σου καθημερινά και με διάφορους τρόπους. Ένας ξεχωριστός να τον κάνεις να χαμογελάσει αλλά και να του δείξεις ότι τον σκέφτεσαι είναι με τη χρήση σημειωμάτων. Βάλε ένα σημείωμα μέσα στην τσάντα του την ώρα που φεύγει για τη δουλειά ή κόλλησε το στο ψυγείο και να είσαι σίγουρη πως θα ξεκινήσει τη μέρα του με χαμόγελα και με την σκέψη του σε εσένα.

25. Δοκιμάστε να κάνετε μαζί καινούρια πράγματα

new things

Αν νιώθεις ότι η σχέση σας έχει βαλτώσει και δεν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα πλέον, τότε προσπαθήστε να δοκιμάσετε κάτι που αρέσει σε και στους δυο σας και κάνετε το μαζί. Έτσι θα καταφέρεις να αναζωπυρώσεις την σχέση σας και να νιώσετε και οι δύο πολύ καλύτερα.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts