Πανεύκολη συνταγή για πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα! | ediva.gr
 

Πανεύκολη συνταγή για πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα!

Η βασιλόπιτα είναι ένα κλασσικό γλύκισμα για την Πρωτοχρονιά, αν και όλοι την παρακάμπτουν για να φτάσουν στο φλουρί. Με αυτή τη συνταγή όμως, θα φτιάξετε μια πεντανόστιμη βασιλόπιτα χωρίς πολύ χρόνο και χρόνο διότι δεν χρειάζεται καν μίξερ! Τη χρονιά που χάλασε το μιξεράκι μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αυτή η συνταγή μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

Πώς θα φτιάξουμε την βασιλόπιτα;

 

Τι υλικά χρειάζεστε;

  • 4 αυγά
  • 2 φακελάκια βανίλιας
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
  • Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι Μεταξά ή λικέρ
  • 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

xristougenniatiki pita

Ποια είναι η διαδικασία;

1. Ξεκινάμε από τη προθέρμανση του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πριν φτιάξουμε το μείγμα μας, θα καβουρντίσουμε τα καρύδια σε μικρά κομμάτια, εάν δεν τα έχουμε αγοράσει ήδη έτσι. Όταν φτιάξαμε εμείς τη βασιλόπιτα, βάλαμε τα καρύδια σε μια σακούλα τροφίμων και βάλαμε τον μικρό μου αδερφό να τα πατάει μέχρι να τα θρυμματίσει!

2. Συνεχίζοντας με το μείγμα, ανακατεύουμε την κανέλα στο αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών ανακατεμένο με το μπράντι ή το λικέρ και το χυμό. Καλό είναι να κρατήσουμε λίγο χυμό στην άκρη, για να τον προσθέσουμε στο μείγμα αν βγει υπερβολικά πηχτό.

3. Ζεσταίνουμε ελαφρά το ηλιέλαιο προσέχοντας οπωσδήποτε να μην κάψει και εκεί μέσα θα λιώσουμε τη ζάχαρη. Τελειώνουμε ρίχνοντας τα αυγά, ανακατεμένα με τη βανίλια και χτυπημένα πολύ καλά. Θα ανακατέψουμε το τελικό μείγμα πολύ καλά, όχι όμως παραπάνω από πέντε λεπτά διότι η πίτα δεν θα γίνει αφράτη.

4. Ρίχνουμε στα καβουρντισμένα καρύδια μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα καταλήξουν στον πάτο του ταψιού αλλά θα απλωθούν ομοιόμορφα στην πίτα μας. Έπειτα, τα ρίχνουμε το μείγμα μας και ανακατεύουμε για περίπου μισό λεπτό ώστε να πάνε παντού.

5. Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα ή ένα ταψάκι περίπου 24-28 εκατοστών, αφού έχουμε φροντίσει να στρώσουμε πρώτα από κάτω ένα αντικολλητικό χαρτί. Το απλώνουμε καλά και πασπαλίζουμε από πάνω την αμυγδαλόψιχα. Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο για 45 λεπτά.

6. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά, διότι η πίτα μας θα ξεφουσκώσει. Όταν περάσει αυτή η ώρα, βυθίζουμε στο μείγμα ένα μαχαιράκι. Αν είναι στεγνό, η πίτα είναι έτοιμη, κι αν όχι την αφήνουμε περίπου 5-10 λεπτά ακόμη.

7. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου. Μετά βάλτε την σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διακοσμήστε την επιφάνειά της όπως θέλετε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα, ξηρούς καρπούς, stencils, χρώμα ζαχαροπλαστικής, μικρά διακοσμητικά κ.λπ.

Καλή σας απόλαυση και καλές γιορτές!

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites