παραδοσιακή συνταγή για γαλατόπιτα

Παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για γαλατόπιτα!

by ediva

Η γαλατόπιτα, ή γαλόπιτα όπως λέγεται σε πολλές περιοχές είναι ένα γλυκό αρκετά εύκολο και νόστιμο. Αν και χρειάζεται πολλά υλικά, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει σίγουρα. Είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι αφού είναι αρκετά δροσιστικό. Συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ σου ή μπορείς να την φας ακόμη και ως πρωινό.

Το γλυκό αυτό θα το βρεις σε διάφορες παραλλαγές. Άλλοι το φτιάχνουν με φύλλο, όπως είναι η παραδοσιακή συνταγή ενώ άλλοι, οι πιο μοντέρνοι έχουν βρει πιο εύκολη λύση για να την φτιάξουν. Το μυστικό της επιτυχίας είναι στο φρέσκο γάλα που θα χρησιμοποιήσεις. Ένα είναι το σίγουρο, ότι θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Πώς να φτιάξεις γαλατόπιτα εύκολα και γρήγορα

συνταγή για γαλατόπιτα

Δες επίσης 4 συνταγές για γρήγορα γλυκά ψυγείου!

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 12 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα φλούδας λεμονιού ή άρωμα βανίλιας
  • 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρυζάλευρο ή σιμιγδάλι
  • 5 αυγά
  • 10 φύλλα μπακλαβά
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο
  • 650 γρ. ζάχαρη για σιρόπι
  • 3 φλυτζάνια τσαγιού νερό για σιρόπι
  • λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού
  • 1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 10 φλυτζάνια γάλα, να πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Αναλύουμε το ρυζάλευρο ή το σιμιγδάλι με το υπόλοιπο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα που βράζει. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ωσότου πάρει αρκετές βράσεις και πυκνωθεί καλά. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να μισοκρυώσει. Σπάζουμε τότε μέσα τα 3 από τα αυγά και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί, υπολογίζοντας το μέγεθος του, έτσι ώστε να πάρει η πίτα τελικά ύψος 2 περίπου δαχτύλων, με λιωμένο βούτυρο, στρώνουμε σε αυτό τα φύλλα που κι αυτά τα βουτυρώνουμε, και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά με 2 κουταλιές ζάχαρη και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν ψηθεί η πίτα, την περιχύνουμε με αυτό, ενώ είναι ακόμη καυτό, αφού προσθέσουμε λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού, για άρωμα, και ένα ποτηράκι κονιάκ. Φροντίζουμε να ρίξουμε το σιρόπι και στα άκρα της πίτας, έτσι, ώστε να ποτιστούν καλά και τα φύλλα κάτω από την κρέμα.

Related Posts