Πιστεύεις ότι για τους βιασμούς φταίνε (και) οι γυναίκες με το πρoκλητικό ντύσιμό τους;

by ediva-author

“Δικαιολογημένος ο βιασμός αν το ντύσιμο είναι πpοκλητικό” λένε οι Βραζιλιάνοι (Δημοσκόπηση στη Βραζιλία πpοκαλεί αντιδράσεις και διαμαρτυρία με hashtag.) Αυτό το πολυσυζητημένο άρθρο μας διάβασα νωρίτερα, και γέλασα πικρά. Η ίδια η πατριαρχική κοινωνία που μετατρέπει τις γυναίκες σε σεξοuαλικά αντικείμενα -ωθώντας τες να ντύνονται σeξι για να παίζουν το ρόλο τους και να αρέσουν στους άντρες-, κατόπιν τις κατηγορεί κιόλας, ότι πήγαιναν γυρεύοντας. Σχιζοφρένεια.

Τέλος πάντων, ήταν ένα σχόλιο της Πενταγιώτισσας (με αποσπάσματα από το σάιτ Rape Crisis), που νομίζω ότι απέδειξε ότι όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Κάνω μια πρόχειρη μετάφραση, έτσι για να ξέρουμε τι λέμε. . . . Οι δύο συνηθέστεροι μύθοι για το βιασμό – και η αλήθεια. Μύθος

#1: Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξοuαλικής κακοποίησης “πήγαιναν γυρεύοντας” εξαιτίας του τρόπου που ντύνονται ή φέρονται, ενώ βιάζονται μόνο νέες (σeξι) γυναίκες.

Η Αλήθεια: Πολλές γυναίκες αφήνονται να πιστέψουν ότι αν δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία είναι “ασφαλείες” απ’ το βιασμό. Όμως γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων, πολιτισμών, σeξουαλικότητας, φυλής και θρησκείας βιάζονται. Το αν είναι ελκυστικές έχει ελάχιστη σημασία. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ‘ποικιλία’ στο πώς ντύνονται ή φέρονται οι γυναίκες που γίνονται στόχοι βιαστών [άρα, όχι, το πpοκλητικό ντύσιμο δεν παίζει κάποιο ρόλο.] Οι βιαστές επιλέγουν γυναίκες με βάση το πόσο ευάλωτες είναι, και όχι με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση. Μύθος

Διαγωνισμός: Κέρδισε την φανταστική παλέτα Sephora Makeup Academy ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΡΑ!!!

#2 Η καλύτερη συμβουλή για να προστατευτείτε: Μη βγαίνετε ποτέ έξω μόνες. Οι γυναίκες συνήθως πέφτουν θύματα βιασμού έξω, σε σκοτεινά σοκάκια, αργα τη νύχτα.

Η Αλήθεια: Κι όμως, μόλις το 9% των βιασμών γίνονται από “ξένους”. Οι γυναίκες βιάζονται στα σπίτια τους και στους χώρους εργασίας τους, σε μέρη δηλαδή που θα κάνουν τυχόν καταγγελίες τους πολύ πιο σπάνιες αλλά και λιγότερο πιστευτές. Αυτός ο μύθος (ξένοι, έξω, σε μόνες γυναίκες, με πpοκλητικό ντύσιμο) χρησιμοποιείται και για να ελέγχει τις κινήσεις των γυναικών, και περιορίζει την ελευθερία τους, πετώντας το μπαλάκι σ’ αυτές. Κι ομως, το 90% των βιασμών γίνονται από πρόσωπα του συγγενικού ή ευρύτερου περιβάλλοντος των γυναικών.

Πηγή: www.lifo.gr

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts