zeugari tsakonete

Οι 4 συμπεριφορές σε μια σχέση που χρειάζονται δεύτερη ματιά!

by ediva

Κάθε σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της, διάφορες δυσκολίες, ενώ κανένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν συμπεριφορές που μπορείς να καθορίσεις αν είναι θετικές ή αρνητικές, υπάρχουν όμως και άλλες που χρειάζονται δεύτερη ματιά.

Η δεύτερη ματιά είναι η άλλη όψη του νομίσματος, που πρέπει επίσης να βλέπουμε. Ποιες λοιπόν είναι αυτές οι συμπεριφορές; Είναι όντως ικανές να χαλάσουν μια σχέση, ή μπορεί να εκδηλώνονται και για καλό;

Ποιες συμπεριφορές έχουν δύο όψεις;

 

1. Το θέμα της απιστίας

hiding cheating

Έχει συζυτηθεί και αναλυθεί όσο κανένα, ενώ οι απόψεις διίστανται. Κάθε άνθρωπος θα αντιδράσει διαφορετικά εάν έρθει στη θέση του απατημένου, ενώ ο καθένας θα απιστήσει και για διαφορετικούς λόγους. Καλό είναι να μη ρίχνουμε αμέσως το ανάθεμα σαν ιεροεξεταστές και να ακούσουμε και την άλλη πλευρά, διότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Αν είστε οι απατημένοι, έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε το χρόνο σας και να αναρωτηθείτε αν πράγματι θέλετε να σώσετε τη σχέση σας, όχι όμως και να εκμεταλλεύεστε το συμβάν ώστε να κατηγορήσετε το σύντροφό σας πολύ καιρό αργότερα για κάτι άσχετο. Ή θα προχωρήσετε ή θα τελειώσετε τη σχέση.

Αν απιστήσατε εσείς, οφείλετε να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας και κυρίως τον εαυτό σας, να εντοπίσετε τους λόγους και να αναρωτηθείτε εάν και εσείς θέλετε να συνεχίσετε στη σχέση. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλά μην ακυρώσετε εντελώς τον εαυτό σας σαν άνθρωπο. Μια τέτοια εμπειρία ίσως και να δυναμώσει τη σχέση, γιατί αν μη τι άλλο θα διδάξει πράγματα στους συντρόφους.

2. Ειλικρίνεια και τακτ: η ισορροπία

shout to each other

Όλοι φυσικά πιστεύουμε ότι η ειλικρίνεια είναι το Α και το Ω όλων των σχέσεων, πώς όμως πολλές φορές μας νευριάζει όταν μας λένε πράγματα που δεν θέλουμε να ακούσουμε; Το μυστικό είναι στον τρόπο που θα πούμε κάτι, τόσο με τις λέξεις μας, όσο και με τον τόνο και την έκφρασή μας. Δεν πρέπει να λέμε ψέματα, όμως το να λέμε την αλήθεια δεν σημαίνει και ότι προσβάλλουμε τον άλλον.

Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας ζητήσει τη γνώμη σας για ένα ρούχο απλώς χάλια, έχει μεγάλη διαφορά το “Αγάπη μου, αυτό το ρούχο δεν μου αρέσει καθόλου πάνω σου” και το “Είσαι απαίσιος με αυτό το πράγμα”. Μαντέψτε ποιο από τα δύο εκφράζει την άποψή σας χωρίς να μειώνει προσωπικά κάποιον! Να είστε ειλικρινείς, αλλά και να ενδιαφέρεστε για τα αισθήματα του άλλου.

Δες επίσης: 5 Λόγοι που η ειλικρίνεια βοηθάει τις σχέσεις σου!

3. Πρέπει να αλλάξετε για τον σύντροφό σας;

arguing people

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας θέλει να αλλάξει κάποια πράγματα σε εσάς, ή μήπως εσείς σε εκείνον; Οι περισσότεροι θα έκαναν μεταβολή και θα έφευγαν αμέσως από τη σχέση, πιστεύοντας “εγώ αυτός είμαι, και σε όποιον αρέσω”. Εάν εσείς θέλετε τις αλλαγές, ρίξτε τους μια δεύτερη ματιά. Είναι πράγματι τόσο σημαντικό για σας; Με ποιο τρόπο το λέω στο σύντροφό μου; Μήπως τον πιέζω ή τον προσβάλλω;

Εάν εσείς παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας αλλάξει, πρέπει να σκεφτείτε και εσείς. Ποιες είναι οι αλλαγές που θέλει; Μήπως μπορούν να σας βγουν σε καλό; Με ποιες προθέσεις σας το λέει; Εσείς θέλετε να αλλάξετε; Και αν ναι, το θέλετε πραγματικά για τον εαυτό σας, ή μόνο για να ευχαριστήσετε εκείνον; Δώστε λίγο χώρο ο ένας στον άλλον να εκφράσει όσα νιώθει και μην κάνετε πείσματα.

4. Πόσο χρόνο περνάτε μαζί;

talk no listen

Άλλο ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή. Οι σύντροφοι που περνάνε υπερβολικό χρόνο μαζί, καταλήγουν να μην έχουν δικά τους ενδιαφέροντα. Αργά η γρήγορα θα νιώσουν ότι βαριούνται ο ένας τον άλλον, άσε που η ανάγκη να βλέπεις τον άλλον κάθε μέρα, όλη μέρα, κρύβει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Μη φτάσετε όμως και στο σημείο να γράφετε ο ένας τον άλλον, με το πρόσχημα της ανεξαρτησίας. Μη φοβάστε να δείξετε στο σύντροφό σας πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεστε πράγματα μαζί και να βλέπεστε όσο συχνότερα μπορείτε και θέλετε. Κάντε σωστό πρόγραμμα ώστε να μην παραμελήσετε καμιά πτυχή της ζωής και της σχέσης σας. Εάν παρατηρήσετε ότι ο ένας από τους δύο σας θέλει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο μόνος του, συζητήστε το!

Δες επίσης: Πως θα βελτιώσεις τη σχέση σου με τη γλώσσα της αγάπης!

Οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές είναι ξεκάθαρο δείγμα της διαφορετικής σκέψης των δύο συντρόφων. Για αυτό το κλειδί εδώ είναι η επιθυμία να συζητήσουμε με τον άλλον και να τον καταλάβουμε, ώστε να μην παρεξηγήσουμε τη συμπεριφορά του.

Από εκεί και μετά, είναι στο χέρι σας το να αποφασίσετε ποιες υποχωρήσεις θα κάνει ο καθένας, ώστε να γίνεται προσπάθεια και από τους δύο σας για αυτό που έχετε δημιουργήσει. Εάν αγαπιέστε και θέλετε πραγματικά να επκοινωνείτε, τότε μπορείτε να τα καταφέρετε!

Related Posts