Αν δεν έχεις δοκιμάσει ψωμί με γιαούρτι, τότε ήρθε η στιγμή να το φτιάξεις για να γευτείς την γεμάτη γεύση του αλλά και την υπέροχη τραγανή υφή του, που θα σε ταξιδέψει. Με εύκολα υλικά που όλες οι νοικοκυρές έχουν ήδη στην κουζίνα τους, αυτή η συνταγή θα γίνει από τις αγαπημένες σου.

Διατηρείται σε αεροστεγές σακούλα ή τάπερ για αρκετές ημέρες και η γεύση του δεν αλλοιώνεται. Είναι ιδανικό για το σάντουιτς των παιδιών, για το καθημερινό τραπέζι και για τις λιγούρες που μας πιάνει αφού είναι σπιτικό, με αγνά υλικά.

Φτιάξε εύκολα ένα πεντανόστιμο ψωμί με γιαούρτι!

Υλικά:

  • 300 ml γάλα
  • 3 κούπες λευκό σκληρό αλεύρι
  • 3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
  • 250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 3 κουτ. γλ. μαγιά
  • 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • Λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο

Πως το κάνεις:

prozimi se mpol

Σε ένα μπολ αναμειγνύεις τη μαγιά με το χλιαρό γάλα μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτω λίγο αλεύρι να γίνει χυλός και αφήνω να ξεκουραστεί 2-4 ώρες (προαιρετικά).

prozimi se mpol me ulika

Έπειτα ρίχνεις το γιαούρτι και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι.

Ζυμώνεις καλά τα υλικά να δέσουν μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.

zimi na fouskwsei se mpala

Χωρίζεις το ζυμάρι σε 2-3 μπάλες, αλείφεις με λίγο λάδι και αφήνεις να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες.

pswmi fouskwmeno

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζω το ψωμί να ψηθεί, θα χρειαστεί περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο. Αν θέλω, καθώς ψήνεται ψεκάζω με λίγο νερό την κόρα, κάθε 15 λεπτά, για να βγει πιο τραγανή και να μην ξεραθεί.

pswmi starenio xwrriatiko pswimi xwriatiko me aleuri

frantzoles psomioy starenio psomi

Μόλις κρυώσει λίγο, είναι έτοιμο για να το κόψεις και να γευτείς ένα από τα πιο νόστιμα ψωμιά που έχεις δοκιμάσει.

Μπορείς να δεις ακόμα Πανεύκολη συνταγή για ψωμί χωρίς μαγιά!

Αυτό το ψωμί έχει μια μοναδική γεύση από το γιαούρτι και το προζύμι που θα φτιάξεις και σίγουρα δεν θα μπορείς να το συγκρίνεις με αυτά του εμπορίου, λόγω των ποιοτικών υλικών αλλά και του γεγονότος ότι θα το έχεις φτιάξει μόνη σου. Μπορείς να φτιάξεις το ζυμάρι και να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Όταν χρειαστείς ψωμί, απλά βγάζεις το ζυμάρι και το αφήνεις να ξεκουραστεί για 5-10 ώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ