5 Βήματα για να βρεις πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι σου!

by ediva

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό να βαφτίζουμε παιδιά συγγενών ή φίλων και να γινόμαστε νονοί/νονές, ακόμη και πολύ νέοι/νέες. Πέρα από την τιμή που μας κάνουν οι γονείς του παιδιού, το να γίνεσαι νονά έχει και ορισμένες υποχρεώσεις. Μία εξ αυτών είναι το πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι κάθε χρόνο.

Όταν πλησιάζει το Πάσχα, η νονά οφείλει παραδοσιακά να αγοράσει στο βαφτιστήρι της λαμπάδα, να του φτιάξει τσουρέκι και να του δώσει το πασχαλινό δώρο! Πώς όμως μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο δώρο για το βαφτιστήρι σου;

Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο δώρο Πάσχα για τον/την βαφτισιμιό/ά σου!

 

1. Ηλικία

ηλικίες παιδιών

Το πρώτο βήμα στην έρευνα για το πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι σου είναι φυσικά η ηλικία του.

Πολύ μικρά παιδιά:

Στα πολύ μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει αντίληψη, μπορείς να αγοράσεις κάποιο ρούχο, καθώς σωματικά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και κάθε μήνα θέλουν άλλο νούμερο.

Εναλλακτικά, αν δε θέλεις να ξεφύγεις στα έξοδα, μπορείς να επιλέξεις μία από τις λαμπάδες που έχουν πάνω κάποιο παιχνίδι. Μια τέλεια λύση είναι και τα παιδικά παραμύθια!

Δες επίσης: Τα 10 καλύτερα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά!

Παιδιά 6-13:

Για τα παιδιά αυτών των ηλικιών μπορείς να επιλέξεις κάποιο επιτραπέζιο, ώστε να προσανατολίσεις το ενδιαφέρον τους σε κάτι πιο παραγωγικό από τα κινητά και τους υπολογιστές.

Ανάλογα με το αν έχουν αδέρφια, μπορείς να βρεις επιτραπέζια παιχνίδια που παίζονται με τον αντίστοιχο αριθμό ατόμων. Μπορείς να ρωτήσεις τους γονείς αν το παιδί έχει κάποιο τομέα που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, ώστε να πάρεις παιχνίδι με την αντίστοιχη θεματολογία.

Δες επίσης: Τί πρέπει να ξέρεις αν ετοιμάζεσαι να γίνεις νονά!

Παιδιά 14+:

Εδώ μιλάμε για εφηβεία, οπότε το πράγμα δυσκολεύει. Οι έφηβοι και των δύο φύλων έχουν άλλου τύπου απαιτήσεις ως πασχαλινό δώρο από τον νονά/τη νονά.

Συνήθως θα προτιμήσουν κάποιο δώρο τεχνολογίας, όπως κινητό, τάμπλετ, playstation, scooter, κλπ. Ανάλογα με το budget σου και την επιθυμία γονιών, μπορείς να βρεις προσιτές λύσεις. Υπάρχουν gadgets που μπορεί να σχετίζονται με κάποια συσκευή που ήδη έχουν. Παράδειγμα τέτοιο είναι τα ασύρματα ακουστικά!

Μπορείς να ενισχύσεις πάντως το βαφτιστήρι σου στο να αποκτήσει ενδιαφέρον για κάτι πέρα από οθόνες. Για παράδειγμα, στα κορίτσια να πάρεις κάποιο σετ μακιγιάζ και στα αγόρια κάτι που να σχετίζεται με ένα χόμπι. Μια καλή ιδέα είναι ο μοντελισμός πχ!

2. Φύλο

φύλο παιδιού για πασχαλινό δώρο

Ένας παράγοντας που θα καθορίσει σε δεύτερο στάδιο την επιλογή για το πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι σου είναι το φύλο του παιδιού. Αυτό το βήμα δεν παίζει τόσο ρόλο στις μικρές ηλικίες, αλλά κυρίως στις εφηβικές.

Στις μικρές ηλικίες τα δώρα είναι συνήθως ουδέτερα, αν και ίσως τα χρώματα να αλλάζουν. Τα κοριτσάκια ίσως προτιμούν τα έντονα όπως φουξ, ροζ, κόκκινα κλπ για παράδειγμα.

Δες επίσης: 20 Ιδέες για χειροποίητες λαμπάδες για αγόρια και κορίτσια!

Στις ηλικίες μετά τα 14 όμως, όλα παίζουν ρόλο. Αν δεν έχεις κοντινή σχέση με το βαφτιστήρι σου για να ξέρεις τις προτιμήσεις του, καλύτερα να τον/τη ρωτήσεις πριν. Ο σκοπός είναι να αγοράσεις κάτι που θα αρέσει στο παιδί και όχι μόνο να βγεις από την υποχρέωση.

3. Γονείς

γονείς παιδιού

Πριν αγοράσεις οτιδήποτε ως πασχαλινό δώρο για το βαφτιστήρι σου, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τους γονείς του παιδιού. Ακόμη και αν έχεις εμπειρία με τα παιδιά γιατί έχεις πχ και δικά σου, οι απόψεις σου σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με των γονέων του παιδιού.

Μπορεί για παράδειγμα οι γονείς να μη θέλουν το παιδί τους να αποκτήσει δικό του smartphone στο γυμνάσιο, ούτε να αποχαυνώνεται με τις ώρες παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο playstation.

Ακόμα και για τα πιο απλά δώρα, όπως ρούχα ή παπούτσια, ο γονιός μπορεί να σε κατευθύνει ως προς τα νούμερα ή τις ανάγκες του παιδιού, ώστε να πάρεις κάτι χρήσιμο που θα αξιοποιηθεί.

Δες επίσης: 9 Εύκολοι και όμορφοι τρόποι για να τυλίξεις ένα δώρο!

4. Ενδιαφέροντα

ενδιαφέροντα παιδιών

Η σχέση νονάς και βαφτισιμιού είναι μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Δημιουργείται γιατί οι γονείς έχουν δέσιμο με τον νονό ή τη νονά και του εμπιστεύονται το παιδί τους για να γίνει ο πνευματικός του νονός/νονά.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, καλό θα είναι η σχέση σου με το βαφτιστήρι να μην είναι τυπική. Προσπάθησε να έχεις μια διαρκή ουσιαστική επαφή μαζί του, ώστε να το γνωρίσεις ως άτομο.

Να μάθεις τί αγαπάει, τί ασχολίες του αρέσουν, ποια τα αγαπημένα του χρώματα, τί ονειρεύεται και τί επιθυμεί. Έτσι, θα έχεις συνεχώς ενημέρωση για τα ενδιαφέροντά του και θα μπορείς να προσφέρεις στο παιδί πολύ περισσότερα ως νονά. Ακόμη και αν μιλάμε για πασχαλινό δώρο.

Το παιδί θα νιώθει ότι το καταλαβαίνεις και ξέρεις τί θέλει αν δει ότι το δώρο που εσύ επέλεξες για αυτό είναι με βάση τις προτιμήσεις του. Έτσι, ίσως αποκτήσεις και την εμπιστοσύνη του για το μέλλον και μπορεί να σου μιλάει και για πιο σοβαρά ζητήματα που το απασχολούν.

5. Τάσεις εποχής

διάφορες ασχολίες παιδιών

Τελευταίο βήμα για να αναλογιστείς στη διαδικασία κατά την οποία επιλέγεις το πασχαλινό δώρο για το βαφτιστήρι σου είναι οι τάσεις της εποχής. Το βήμα αυτό συνδυάζεται αρκετά με το προηγούμενο που αφορά τη σχέση σου με το παιδί.

Κάθε εποχή ανακύπτει σε κάθε ηλικιακό γκρουπ μία τάση, μία μόδα, ένα trend όπως λένε οι νέοι. Ανεξάρτητα από τη δική σου ηλικία, μπορείς εύκολα να ενημερωθείς για τις τάσεις αυτές από το διαδίκτυο, από τα περιοδικά και τα social media.

Δες επίσης: Όμορφες και οικονομικές λαμπάδες από το Χαμόγελο του παιδιού!

Καθώς τα παιδιά και, ιδίως οι έφηβοι, ακολουθούν σχεδόν τυφλά τις τάσεις της εποχής για την ηλικία τους, είναι ένας τέλειος οδηγός για να βρεις από εκεί τί θα ταίριαζε σαν πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι σου!

Συμπερασματικά: μην ξεχνάς ότι το τέλειο δώρο δε σχετίζεται με το πόσο ακριβό είναι. Ακόμη και τα παιδιά μικρής ηλικίας μπορούν να αντιληφθούν πότε κάποιος ασχολείται μαζί τους και ενδιαφέρεται για αυτά. Καλή τύχη!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts