Ξύσμα πορτοκαλιού: Πως θα έχεις πάντα όταν χρειάζεσαι!

Ξύσμα πορτοκαλιού: Πως θα έχεις πάντα όταν χρειάζεσαι!

Ξύσμα πορτοκαλιού οποιαδήποτε ώρα το χρειαστείς

Το δημιούργησα τυχαία μια μέρα που με είχε πιάσει μανία να φάω πορτοκάλια..Αφού τα καθάρισα και είδα το σωρό με φλούδες στο πιάτο σκέφτηκα… »κρίμα είναι να πάνε χαμένα».

Κάθε τόσο χρειαζόμαστε ξύσμα πορτοκαλιού για κάποιο κέικ ή γλυκό, ή ακόμα και για κάποιο φαγητό που ταιριάζει. Όταν τρώτε λοιπόν ή στύβετε τα πορτοκάλια μην πετάτε τις φλούδες. Ιδού τι μπορείτε να κάνετε αφού έχετε φάει τα πορτοκάλια ή τα έχετε στύψει για χυμό

  • Άν τα πορτοκάλια είναι χοντρόφλουδα με ένα κοφτερό μαχαίρι και πολύ προσοχή αφαιρέστε το περισσότερο λευκό μέρος της φλούδας. Πλύνετε τα πολύ καλά και στη συνέχεια σκουπίστε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν λίγο.
  • Κόψτε τα σε κομμάτια αν είναι μεγάλες οι φλούδες και στη συνέχεια βάλτε τα σε μια λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο) χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο.
  • Τα βάζετε στο φούρνο στον αέρα στην ελάχιστη έως και καθόλου θερμοκρασία.
  • Αφού έχει φύγει ή περιττή υγρασία και έχουν ξεραθεί οι φλούδες από τον αέρα τις βγάζετε και τις περνάτε από το multi να γίνουν σχεδόν σκόνη. Θα δείτε ότι έχουν ακόμα υγρασία.
  • Τις ξανά βάζετε έτσι σε σκόνη ή σε ψιλά κομματάκια όπως είναι για ακόμα 5-10 λεπτάκια στο φούρνο να φύγει εντελώς η υγρασία και μετά ακόμα μια φορά από το multi.

 

Τοποθετείτε τη σκόνη σε ένα βαζάκι και το αφήνετε ανοιχτό για μια με δύο ώρες και στη συνέχεια το κλείνετε. Έτσι έχετε κάθε φορά πορτοκάλι οποιαδήποτε στιγμή το χρειαστείτε.  Αυτή η μέθοδος ουσιαστικά είναι μια θερμική επεξεργασία αφυδάτωσης που μπορούμε να την κάνουμε στο σπίτι, όχι μόνο με πορτοκάλι αλλά και με λεμόνι,μανταρίνι ή κίτρο.

Ακόμα μπορούμε να κάνουμε και μίξεις διάφορων εσπεριδοειδών και τα έχουμε ένα mix για τα γλυκά ή τα φαγητά μας! Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε το 99% του πορτοκαλιού και δεν αφήνουμε μισό ξυσμένα πορτοκάλια που μαυρίζουν.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι έτσι:

Ξύσμα πορτοκαλιού

 

Extra Tip: Μην ξεχνάτε πως πρέπει να βάζετε λίγο από το μείγμα σε κάθε γλυκό ή φαγητό. Μη σας ξεγελάει η ποσότητα. Το προϊόν είναι αφυδατωμένο και έχει μικρό όγκο. Ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας φρέσκο ξύσμα και όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία διογκώνεται. Γιαυτό καλό θα είναι να είναι πολύ καλά κλεισμένο το βαζάκι σας ώστε να μην πάρει υγρασία και αναπτύξει  μικροοργανισμούς που θα επιφέρουν μούχλα!

Καλή επιτυχία

Μην ξεχάσετε να γίνετε φίλες μας, στην σελίδα μας στο fb ediva.gr ή στο Twitter ediva.gr

Leave a reply

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites