παιδί 1 - ediva.gr

10 πράγματα που τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο (2/2)

by ediva-author

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

 

6. Συζήτηση

Είναι καλό να μιλάτε και να τραγουδάτε στα μωρά, από τη μέρα που θα γεννηθούν! Μια απαλή φωνή βοηθάει το παιδί σας να νοιώθει ήρεμο και ασφαλές. Τα βοηθάει να σας γνωρίσουν καλύτερα, και να ξέρουν ότι θα είστε κοντά τους για να τα φροντίζετε.

Οταν μιλάτε στα μωρά, μαθαίνουν γρηγορότερα να λένε λέξεις. Οσο πιο πολύ τους μιλάτε, τόσες περισσότερες λέξεις μαθαίνουν!

Επίσης, μαθαίνουν περισσότερο, αν χρησιμοποιείτε περισσότερο κανονικές λέξεις, παρά μωρουδίστικες. Όσες περισσότερες λέξεις μαθαίνουν τα μωρά, τόσο καλύτερα επικοινωνούν, και τόσο πιο εύκολα μαθαίνουν τον κόσμο. και όσο μεγαλώνουν, οι λέξεις θα γίνουν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία τους!

Τα παιδιά με καλή χρήση των λέξεων, εκφράζονται πιο εύκολα, κάνουν πιο εύκολα φίλους, και μαθαίνουν γρηγορότερα στο σχολείο.

Είναι εύκολο να μη μιλάτε όταν είστε κουρασμένες ή έχετε δουλειά, αλλά προσπαθείστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για να μιλάτε με τα παιδιά σας. Να μερικές ιδέες:

 • Λίγα ήσυχα λεπτά πριν πάνε για ύπνο: Απλά μιλήστε για το πως ήταν η μέρα σας, και αυτό θα γίνει μια αγαπημένη συνήθεια.
 • Παιχνίδια λέξεων: Οταν τα παιδιά μαθαίνουν λέξεις παίξτε παιχνίδια του στυλ “Τι είναι αυτό;” ή “Που είναι η γάτα;”
 • Παραμύθια: Διαβάστε τους όταν πάνε για ύπνο, ή απλά διαβάστε βιβλία οποιαδήποτε ώρα της μέρας! Ακόμη κι αν τα παιδιά είναι μικρά, αρέσκονται στο να κοιτούν τις εικόνες!
 • Τραγούδια: Τα τραγούδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας νέες λέξεις.
 • Θέμα συζήτησης: Ζητείστε τους να διαλέξουν ένα θέμα, και πείτε τους μια ιστορία πάνω σε αυτό το θέμα, από τη δική σας παιδική ηλικία!
 • Παίξτε “καλύτερο και χειρότερο”: Αν τα παιδιά σας είναι λίγο μεγαλύτερα, συζητήστε για το καλύτερο και το χειρότερο πράγμα που τους συνέβη μέσα στη μέρα.

7. Κατανόηση

Οσο τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν περισσότερες λέξεις, αρχίζουν να ρωτούν πολλές ερωτήσεις. Όταν τα ακούτε προσεκτικά, και προσπαθείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους, τους δείχνετε το ότι να μαθαίνεις έχει πλάκα! Το να ακούτε με κατανόηση είναι ένας ακόμη τρόπος να τους δείξετε ότι ενδιαφέρεστε γι’ αυτά. Ακόμη κι όταν τα παιδιά ζητούν κάτι που δεν μπορούν να έχουν, χρειάζονται μια απάντηση και μια απλή εξήγηση.

Τα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες για τη ζωή τους, γιατί νοιώθουν ότι κάποιος τα αγαπάει και είναι σημαντικά γι’ αυτόν. Μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο ή ένα άλμπουμ για τη ζωή του παιδιού σας από τότε που γεννήθηκε! Βάλτε μέσα διάφορα πράγματα:

 • τα αποτυπώματά τους!
 • φωτογραφίες!
 • φράσεις που έχουν πει!
 • κάρτες γενεθλίων!

Διαβάζοντάς τα αργότερα μαζί με το παιδί σας, για να το κάνετε να νοιώσει αγάπη κι επιβράβευση.

8. Μάθηση

Δεν χρειάζονται φαντεζί παιχνίδια ή εξοπλισμός, για να δώσετε στο παιδί σας νέες εμπειρίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράγματα της καθημερινότητας που έχετε τριγύρω σας, να πάτε μια βόλτα, ή να εξερευνήσετε το πάρκο ή την παραλία. Γιατί να μην ξεκινήσετε μια συλλογή με κοχύλια, ή περίεργες πέτρες; Ετσι μπορείτε να κάνετε τη μάθηση ευχάριστη, και να διδάξετε στα παιδιά τον κόσμο.

Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται κι άλλους ανθρώπους. Αλλα παιδιά για να παίζουν, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι καλό το να εμπλέκονται με τις εκδηλώσεις του σχολείου, και να συναντώνται συχνά με τους δασκάλους τους.

Οι νέες εμπειρίες μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • το να τους πείτε μια ιστορία από τη δική σας παιδική ηλικία.
 • το να παίζετε παιχνίδια μαζί τους, κρυφτό αν είναι μικρά, ή επιτραπέζια αν είναι μεγαλύτερα.
 • τραγούδια.
 • εξερεύνηση του σπιτιού ή του κήπου.
 • διάβασμα βιβλίων.
 • το να διδάξετε στα παιδιά τα σχέδια και τα χρώματα.
 • επισκέψεις σε σπίτια φίλων τους.
 • το να επιβραβεύετε τα παιδά για κάτι νέο που έκαναν, ή για κάτι που έκαναν καλά.
 • το να ζωγραφίζετε μαζί τους.
 • το μάζεμα πετρών, το κοίταγμα λουλουδιών.

Ουσιαστικά, οτιδήποτε μπορεί να είναι μια νέα εμπειρία για τα παιδιά σας.

9. Αισθήματα

Μερικές φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά να βρουν τις σωστές λέξεις για να εκφραστούν, ή να σας πουν ότι φοβούνται ή είναι λυπημένα.

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβηθούν από οτιδήποτε νέο και διαφορετικό προς αυτά, ακόμη κι αν αυτό δεν συνιστά κίνδυνο. Ενας ξένος, ένας κλόουν, ή ένας δυνατός θόρυβος μπορεί να τρομάξουν πολύ ένα παιδί που δεν τα έχει συνηθίσει. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σας φαίνεται αστείο, και να γελάσετε, να τα πειράξετε ή να τους πείτε “μην είσαι ανόητος”. Αυτό όμως που θέλουν πράγματικά είναι θαλπωρή, και μια απλή εξήγηση γιατί δεν πρέπει να φοβούνται.

Αυτό θα τα κάνει να νοιώσουν καλά με τον εαυτό τους, και να σας εμπιστευτούν και να σας μιλήσουν αν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

10. Ανταπόδωση

Ολοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται σωστά. Αν δώσετε προσοχή όταν τα παιδιά σας κάθονται καλά, τότε θα θέλουν να το κάνουν πιο συχνά. Αν τους δίνετε σημασία μόνο όταν κάνουν σκανταλιές, τότε θα θέλουν να κάνουν σκανταλιές πιο συχνά!

Η καλύτερη ανταπόδωση για τα παιδιά, όταν αυτά συμπεριφέρονται σωστά, είναι ο χρόνος σας και η προσοχή σας. Το να δίνετε το χρόνο σας για να παίζετε και να περνάτε καλά, δεν χρειάζεται να κοστίσει πολύ. Ενα πικνίκ, μια βόλτα στο πάρκο ή μια εκδρομή στη θάλασσα, μπορούν να δώσουν πολλή χαρά.

Μια ιδέα για να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας είναι και το άλμπουμ που είπαμε παραπάνω!

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts