Κόκκινα μάτια και τι σημαίνουν!

by ediva

Τα μάτια μας είναι ένα πανέμορφο όργανο από το οποίο μπορείς να μάθεις πολλά για την υγεία σου! Τα κόκκινα μάτια μπορούν να σε προϊδεάζουν για κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο πρόβλημα υγείας!

Παρακάτω θα ασχοληθούμε με περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να οφείλονται τα κόκκινα μάτια.

Τι προκαλεί τα κόκκινα μάτια

1) Αλλεργίες

 fternisma kai allegia

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα αλλά και κοκκινίλες στα μάτια σου. Κάποιες από αυτές προκαλούνται από σκόνη, από γύρη, από μούχλα, από τρίχες κατοικίδιων και από απορρυπαντικά.  Δώσε προσοχή πότε υποχωρεί η κοκκινίλα, αν συμβαίνει όταν απέχεις από την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο στοιχείο, τότε μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι ο ένοχος!

Δες εδώ 5 Τρόποι για να απαλλαγείς απο τις αλλεργίες της άνοιξης!

2) Επιπεφυκίτιδα

kokkina matia epipefukitida

Επιπεφυκίτιδα ή αλλιώς το ροζ μάτι, είναι μια βακτηρίακη, ιογενής ή αλλεργική λοίμωξη όπου αφήνει το ένα ή και τα δύο μάτια πρησμένα και κόκκινα, συχνά δακρυσμένα και με ερυθρότητα. Είναι εύκολο να εξαπλωθεί και όταν διαγνωστείτε καλό είναι να απέχετε από οποιαδήποτε εργασία μπορεί να κάνετε. Υπάρχουν πολλοί ανώδυνοι τρόποι να το αντιμετωπίσετε αρκεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

3) Αλκοόλ

poto se pothri

Άλλος ένας λόγος για τα κόκκινα μάτια είναι το αλκοόλ. Αν παρατηρείτε έντονες κόκκινες μικρές φλέβες μέσα στο μάτι, τότε το αλκοόλ μπορεί να είναι ο ένοχος, καθώς αυτό προκαλεί τη διάλυση των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και έτσι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο αίμα ρέει στα μάτια σου. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και καθώς το αλκοόλ θα εξαλείφεται από τον οργανισμό σου και επανέλθουν στο φυσιολογικό τα αιμοφόρα αγγεία, το σύμπτωμα θα εξαφανιστεί.

4) Έλλειψη ύπνου

kopela xwris upno

Ένα σημαντικό αίτιο των κόκκινων ματιών είναι η έλλειψη ύπνου. Τα κουρασμένα μάτια τείνουν να εμποδίζουν τον κερατοειδή να λιπαίνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερυθρότητα. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι περισσότερος ύπνος, σταγόνες για τεχνητά δάκρυα και δροσερές κομπρέσες.

Δες ακόμη 10 Tips για να σε πάρει ο ύπνος σε 30 δευτερόλεπτα!

5) Κριθαράκι

spiraki kritharaki sta matia

Το κριθαράκι μοιάζει με σπυράκι και μπορεί να βγει στο κάτω ή στο πάνω βλέφαρο. Από τα  πρώτα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και η ευαισθησία. Προκαλείται από τα βακτηρίδια και σχεδόν όλοι μας θα βγάλουμε κάποια στιγμή της ζωής μας. Η αντιμετώπιση επιβάλλει να έχουμε υπομονή και να μην ενοχλούμε την περιοχή καθώς μπορεί να την μολύνουμε. Μία επίσκεψη στο γιατρό θα σου λύσει κάθε απορία και θα σε βοηθήσει για την γρήγορη επούλωσή του.

6) Φακοί ματιών

foraei fakous matiwn

Οι φακοί μπορούν να δημιουργήσουν κόκκινα μάτια εφόσον δεν ακολουθούμε τις οδηγίες για τον σωστό καθαρισμό τους και τη σωστή αποθήκευσή τους. Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν να υποχωρήσει η κοκκινίλα στα μάτια αλλά η σωστή μεταχείριση των φακών επιβάλλεται για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

7) Γλαύκωμα

tholi orasi glaukwma

Το γλαύκωμα είναι μία ασθένεια που βλάπτει το οπτικό νεύρο. Συχνά προκαλείται από υπερβολική πίεση στο μάτι λόγω συσσώρευσης υγρών. Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η ερυθρότητα και η θολή όραση. Οτιδήποτε αισθανθείς από αυτά, πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου για να σε καθοδηγήσει.

8) Έκθεση σε οθόνες

ektehsi se othones

Η υπερβολική έκθεση σε οθόνες υπολογιστή η κινητών ειδικά σε ένα περιβάλλον χαμηλού φωτισμού, μπορεί να προκαλέσει κόκκινα μάτια. Όταν βρισκόμαστε μπροστά από οθόνες, κλείνουμε ασυναίσθητα λιγότερες φορές τα μάτια μας, με αποτέλεσμα να μην υγραίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό και έτσι προκαλείται ξηρότητα και κοκκινίλα. Για αυτό, κάθε 10 λεπτά πρέπει να σηκώνεσαι και να αποσπάς την προσοχή σου για ένα δυο λεπτά από τις οθόνες για να επανέλθει στο φυσιολογικό η κυκλοφορία στα μάτια σου.

Αν παρατηρήσεις στα μάτια σου, κάτι έξω από τα συνηθισμένα, κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό σου για να ενημερωθείς κυρίως γύρω από την υγιεινή και τον τρόπο που πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts