Σίγουρα θα έχεις ακούσει μέχρι τώρα πως τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρώπινη υγεία. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μία καλή ευκαιρία να τραφούμε υγιεινά και να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με τέτοια λιπαρά. Αν κι εσύ λατρεύεις τα μύδια, η εύκολη συνταγή για μυδοπίλαφο με πλιγούρι θα σε ξετρελάνει!

Η συνταγή αυτή προέκυψε μιας από τις ημέρες που λίγο η κούραση, λίγο το κρύο, λίγο η βαρεμάρα, με έκαναν να μην πάω στο σούπερ μάρκετ. Τι έκανα; Αναγκάστηκα να μαγειρέψω μόνο με ό,τι είχα στο σπίτι. Ευτυχώς όμως γιατί το μυδοπίλαφο με πλιγούρι το λάτρεψα!

Ανεξάρτητα αν νηστεύεις ή όχι το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί γι αυτή την έξτρα δόση Ω-3 που θα του χαρίσεις. Δες επίσης  8 νηστίσιμα μεζεδάκια για τσίπουρο!

Νηστίσιμο μυδοπίλαφο με πλιγούρι

mydopilafo me pligouri ediva.gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. κατεψυγμένα μύδια
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη ή γλυκαντικό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο
  • μαϊντανό
  • 70 γρ. κορινθιακή σταφίδα (προαιρετικά)
  • 70 γρ. κάσιους (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1

 

Αφού πλύνεις καλά και ψιλοκόψεις τα λαχανικά, βάζεις σε μία κατσαρόλα αρκετό ελαιόλαδο έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο της. Είναι πολύ σημαντικό για να μην σου κολλήσουν τα λαχανικά.  Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίξε μέσα τα λαχανικά σου και σόταρε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

 

Μόλις δεις πως τα λαχανικά έχουν τσιγαριστεί, προσθέτεις το πλιγούρι και σοτάρεις για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτεις και τα μύδια και ανακατεύεις για 1 ακόμη λεπτό. Αν δεις πως σου κολλάει το πλιγούρι ή αργότερα τα μύδια χαμήλωσε τη φωτιά σου ή σόταρε τα για λιγότερο χρόνο. Δες επίσης την Αγιορείτικη συνταγή για σουπιές στιφάδο!

Βήμα 3

Βάζεις στο μούλτι μία ζουμερή ντομάτα και προσθέτεις τον ζωμό της στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτεις επίσης τον πελτέ, μισό λίτρο νερό και λίγη ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για να ισοσταθμίσει λίγο την οξύτητα της ντομάτας και να μη μας βγει ξινή η σάλτσα. Καλό είναι όμως να την προσθέσεις σιγά σιγά και να δοκιμάζεις έτσι ώστε να μη σου βγει γλυκό το φαγητό (ναι, το έχω πάθει!).

Βήμα 4

Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για να δέσει η σάλτσα μου. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και μαγειρεύω μέχρι να τραβήξει τα υγρά ή ανάλογα τις οδηγίες που θα βρω στη συσκευασία του πλιγουριού.

Βήμα 5

Πριν πιει όλα του τα υγρά προσθέτω τις σταφίδες και τα κάσιους για να δώσω στο φαγητό μια διαφορετική πινελιά. Αν δεν είναι του γούστου σας και προτιμάτε πιο παραδοσιακές γεύσεις μπορείτε να τα παραλείψετε.

Βήμα 6

Σερβίρω το μυδοπίλαφο μου και πασπαλίζω με μαϊντανό. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τη νηστίσιμη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι!

Συμβουλές:

Αν σου αρέσουν τα καυτερά φαγητά, πρόσθεσε 1 με 2 μικρά καυτερά τσίλι στο φαγητό. Η αντίθεση της σταφίδας με το καυτερό είναι το κάτι άλλο! Αν ο βασιλικός σου κατάφερε να επιβιώσει στο χειμωνιάτικο κρύο ή αν έχεις αποξηραμένο, μπορείς να τον προσθέσεις αντί για μαϊντανό. Το καταπληκτικό του άρωμα ταιριάζει και σε αυτό το φαγητό! Επίσης, στο εμπόριο θα βρεις πλιγούρι με αποξηραμένα λαχανικά ή μανιτάρια το οποίο θα προσδώσει έξτρα γεύση στο πιάτο αυτό.

Κι επειδή κατά τη διάρκεια τις νηστείας δεν χρειάζεται να στερηθούμε τα γλυκάκια μας, δες και αυτή την υπέροχη συνταγή για νηστίσιμο brownie με ταχίνι!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ