poia einai ta pio sichna parapona pou echoume sto thema filia, ediva.gr

Ποια είναι τα πιο συχνά παράπονα που έχουμε από τους φίλους μας!

by ediva

Δεν είναι ψέμα πως όλες οι φιλίες περνάνε δύσκολες στιγμές. Για να μπορέσεις να είσαι σίγουρη για τα άτομα που έχεις δίπλα σου η σχέση σας πρέπει να δοκιμαστεί. Άλλωστε λένε πως δεν έχεις καλύτερο φίλο αν δεν έχετε μαλώσει κάποια στιγμή μεταξύ σας. Αυτό είναι μια αλήθεια που όμως τελικά μπορεί να αποβεί σε μεγάλη υπόθεση. Γιατί τελικά, όπως παρατηρήθηκε σε μια έρευνα ψυχοθεραπευτών, οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο μάλλον οι φιλίες είναι πιο περίπλοκες.

Όσο καλά και να τα πηγαίνεις με τους φίλους σου πάντα υπάρχουν κάποια θεματάκια που προκύπτουν. Μιλώντας, λοιπόν, με μια ψυχοθεραπεύτρια μας εκμυστηρεύτηκε ποια είναι τα πιο συχνά παράπονα που έχουμε από τους φίλους μας. Μέσα από μια σειρά συνεδριών οι ψυχολόγοι κατέληξαν πως υπήρχαν σε όλους τους θεραπευόμενους 4 κοινά σημεία. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Τα βασικά παράπονα στις φιλίες

 

Η ζήλια

ziliara fili

Δυστυχώς από τα πρώτα θέματα που προέκυψαν ήταν η ζήλια. Πολλοί από τους θεραπευόμενους εξέφρασαν τη ζήλια τους απέναντι στους φίλους τους που ήταν πιο οικονομικά και επαγγελματικά σταθεροί και άνετοι. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που ένοιωθαν τη ζήλια από τους φίλους τους.

Σύμφωνα με τους θεραπευτές αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια τα οποία σου δείχνουν ότι πρέπει να εξετάσεις τις φιλίες σου. Γιατί όσο είσαι μικρός, ονειρεύεσαι να κάνεις τα πάντα μαζί με τους κολλητούς. Όταν όμως μεγαλώνουμε καλώς ή κακώς αρχίζουμε και κοιτάμε περισσότερο τον εαυτό μας. Για αυτό και οι φιλίες που θα πρέπει να αναζητάμε είναι εκείνες της αμοιβαίας αποδοχής- όπου μπαίνει ο όρος της καλής “ζήλιας”.

Δες επίσης: Πως να τελειώσεις μια φιλία που σε πηγαίνει πίσω στη ζωή σου!

Η αποξένωση

facebook selida

“Βλέπω συνέχεια την κολλητή μου να κανονίζει και να βγαίνει με άλλα άτομα. Δεν το κρύβει καν μιας και φροντίζει να το δείξει και στα social media”.  Το να νιώθεις ότι πλέον δεν ανήκεις σε μια παρέα είναι από τα πιο δύσκολα συναισθήματα χωρίς αμφιβολία. Ναι δεν είναι και ό,τι καλύτερο να βλέπεις τους φίλους σου να διασκεδάζουν και εσύ να μην είσαι εκεί.

Θυμήσου όμως ότι όσο μεγαλώνουμε και ειδικά μέσα από την δουλειά ο κύκλος των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε μεγαλώνει και είναι λογικό να μην βγαίνεις πάντα μόνο εσύ με την κολλητή σου. Επίσης, μπορείς να κλείσεις για λίγο τα social media και να πάρεις πρωτοβουλία εσύ για να προτείνεις να βγείτε. Αν όντως τελικά κάτι δεν πάει καλά πρέπει να το συζητήσεις. Μην κλείνεσαι στις ανασφάλειες σου. Είσαι αρκετά ικανή να βρεις νέους ανθρώπους αν οι παλιοί πλέον δεν σου κάνουν.

Δες επίσης: 6 Σημάδια ότι είσαι σε σχέση εξάρτησης με την κολλητή σου!

Η νέα σχέση

chamogelasto zevgari

Αχ, αυτό το αγκάθι σε κάθε φιλία. Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος από την παρέα κάνει σχέση χάνεται από προσώπου γης. Ή φέρνει την σχέση του σε κάθε συνάντηση. Λογικό και επόμενο αυτό να προκαλέσει μια ενόχληση. Βέβαια, αυτού που κάνουν οι περισσότεροι είναι να γκρινιάζουν και να το συζητάν πίσω από την πλάτη των άλλων ή να το συζητούν με τους θεραπευτές τους, όπως έγινε και στην έρευνα.

Μέσα από την συνεδρία όμως, οι θεραπευτές πρότειναν ένα “παιχνίδι”. Να μπουν οι θεραπευόμενοι στη θέση των φίλων τους και να σκεφτούν πως θα έκαναν και εκείνοι. Οι περισσότεροι κατέληξαν ότι θα ήθελαν να έχουν τον άνθρωπο τους συνέχεια δίπλα τους ειδικά αν η σχέση είναι φρέσκια. Κάπου εκεί ήρθε και η αποδοχή, η κατανόηση και η ανάγκη για σωστή επικοινωνία. Συνειδητοποίησαν ότι δε θα πρέπει να κακολογούν τη φίλη ή τον φίλο τους, αλλά καλύτερο θα ήταν να συζητήσουν το θέμα ήρεμα και να ορίσουν μια μέρα που θα ήταν ξεκάθαρα και μόνο για την παρέα.

Δες επίσης: Τι να κάνεις όταν η φίλη σου νιώθει ότι τη ζηλεύεις!

Μόνο ένας προσπαθεί

ksinismeni kopela

Ίσως από τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να περάσει κανείς σε μια φιλία. Σκέψου πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς μόνο εσύ για τη διατήρηση μιας φιλίας. Και όσο περίεργο και να σου ακούγεται είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα που προκύπτουν εν ώρα θεραπείας. Το άτομο νιώθει ότι διαρκώς δίνει και δεν παίρνει ούτε το ελάχιστο πίσω.

Είναι από τα θέματα στα οποία ο θεραπευόμενος αλλά και εσύ αλλά και εγώ που πρέπει να εξετάσουμε βαθιά. Δεν αξίζει σε κανέναν μια τοξική σχέση. Γιατί μην τρέφεσαι με αυταπάτες, όσο και να σου αρέσει να δίνεις, όταν είσαι η μόνη που δίνει δεν είναι υγιές. Εξέτασε το είδος της φιλίας σου και φρόντισε τον εαυτό σου.  Αν μαθαίνεις ένα πράγμα κάνοντας ψυχοθεραπεία είναι ότι πρέπει να φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα τις ανάγκες των άλλων- ακόμα και αν χρειάζεται μερικές φορές να φανούμε εγωιστές.

Δες επίσης: Πως θα καταλάβεις ότι η φίλη σου θέλει το κακό σου!

Έξτρα πληροφορίες

Θα σου πω και δυο λόγια από την εμπειρία μου στο θέμα φιλία και θεραπεία. Κάνω χρόνια ψυχοθεραπεία και το θέμα της φιλίας με απασχόλησε για αρκετό διάστημα. Συνειδητοποιούσα ότι είμαι σε ένα τοξικό περιβάλλον, αρνιόμουν όμως να κάνω κάτι για να το αλλάξω. Αυτό για πολλούς λόγους. Γιατί είχα επενδύσει συναισθήματα, γιατί είχα περάσει πολλές καταστάσεις με αυτά τα άτομα και επειδή στην τελική αρνιόμουν να παραδεχτώ ότι είχα κάνει τόσο λάθος επιλογή ανθρώπων.

Τελικά, μέσα από τις συνεδρίες κατάφερα όχι απλά να βάλω τέλος σε αυτές τις φιλίες, αλλά και να συμβιβαστώ με το γεγονός ότι τελικά ήταν φιλίες με ημερομηνία λήξης. Από την στιγμή που χάσαμε το σημείο επαφής μας και δεν υπήρχε επικοινωνία το μόνο που καταφέρναμε ήταν να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον. Έπρεπε να μπει μια τελεία και να προχωρήσουμε όλοι μας. Το οποίο όσο τρομαχτικό και να ακούγεται, τελικά δεν είναι. Ίσα, ίσα είναι απελευθερωτικό.

Οπότε αν σε αγχώνει μια τέτοια κατάσταση, μην πανικοβάλλεσαι. Είτε μίλα σε έναν ειδικό που μπορεί να βοηθήσει να βάλεις τις σκέψεις σου σε σειρά, είτε βάλτα κάτω και σκέψου πως έχουν τα πράγματα. Όλες οι σχέσεις κάνουν κύκλο, απλά μερικές κρατάν πολύ περισσότερο. Δεν έχεις αποτύχει σε κάτι, απλά τελείωσε κάτι άλλο.

Related Posts