files suzitane kanapes

Τι να κάνεις όταν η φίλη σου νιώθει ότι τη ζηλεύεις!

by ediva

Οι φίλοι είναι “τα αδέρφια που επιλέγουμε” ως γνωστόν και είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν καταλάβεις ότι η φίλη σου νιώθει ότι τη ζηλεύεις;

Είναι πολύ εύκολο να βρισκόμαστε στην μεριά του θύματος, αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος θεωρεί ότι είμαστε οι θύτες; Και λέω θεωρεί, γιατί σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αυτή η αντίληψη της φίλης σου είναι απλώς μια παρεξήγηση, και τίποτα παραπάνω.

Όλοι μας έχουμε βιώσει το συναίσθημα της ζήλιας ακόμα από την παιδική ηλικία. Ωστόσο μπορεί να μην το αναγνωρίζουμε συνειδητά πολλές φορές, καθώς στην κοινωνία που ζούμε, δεν είναι τόσο αποδεκτό, με αποτέλεσμα να μην “θέλουμε να πιστέψουμε” ότι είναι αλήθεια.

Από την άλλη, οι δυναμικές που σχηματίζονται σε μια φιλική σχέση είναι έντονες πολλές φορές. Καθώς έρχεσαι πολύ κοντά με το άλλο άτομο, αναβιώνεις μοτίβα συμπεριφοράς που είναι πολύ βασικά στην ζωή σου και που πιθανότατα δεν τα παρατηρούσες στις σχέσεις σου με τους γνωστούς σου ή τους πιο μακρινούς σου φίλους. Ένα από αυτά μπορεί να είναι ο φθόνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις είναι κάτι που πρέπει έτσι και αλλιώς να δουλεύουμε καθημερινά και εξ’ ορισμού έχουν και τα πάνω τους και τα κάτω τους. Γι’αυτό μην το βάζεις κάτω με την πρώτη αναποδιά και διάβασε τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση αυτή.

Δες επίσης: 5 Tips για να κρατήσεις μια φιλία εξ αποστάσεως!

Γιατί νιώθει ότι τη ζηλεύεις;

koritsia files

Όπως είπαμε και στον πρόλογο υπάρχει περίπτωση να είναι μια απλή παρεξήγηση το γεγονός ότι η φίλη σου νομίζει ότι τη ζηλεύεις αλλά μπορεί να είναι και μια αλήθεια που εσύ η ίδια δεν θέλεις να παραδεχθείς, ούτε καν στον ίδιο σου τον εαυτό, πόσο μάλλον σε εκείνη!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επειδή κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σε μια σχέση θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε πλευρά, καλό θα είναι να κάτσεις να σκεφτείς για εσένα, πως πραγματικά της συμπεριφέρεσαι και αν όντως έχεις συναισθήματα φθόνου απέναντι της ή πρόκειται για κάτι που εκείνη σκέφτεται για σένα.

#1 Θα μπορέσεις να το παρατηρήσεις αυτό, αν αρκετές φορές σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να έχεις πράγματα που έχει και εκείνη ή να της μοιάζεις σε κάτι. Πχ. Θα ήθελα πολύ και εγώ να έχω ένα αγόρι που να με αγαπάει ή Θα ήθελα πάρα πολύ να έχω τόσο καλλίγραμμο σώμα σαν και εκείνη.

Δεν μιλάω για την ζήλια που βασίζεται σε καλές προθέσεις και μάλλον δεν πρόκειται για φθόνο προς το άλλο άτομο, αλλά περισσότερο για θαυμασμό και μια έκφραση ευχής να αποκτήσεις όσα και εκείνο ή να γίνεις όπως εκείνο.

Είναι οι στιγμές που νιώθουμε άβολα, έντονα, και αρνητικά συναισθήματα προς το άλλο άτομο, παρόλο που μπορεί να είμαστε σε μια κατάσταση ευθυμίας ή και ουδέτερη. Πχ. Το φόρεμα που φόρεσες χθες στο μαγαζί που πήγαμε ήταν τόσο ωραίο θα ήθελα και εγώ να το έχω αλλά εγώ δεν μπορώ να το αγοράσω.

#2 Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φίλη σου να νομίζει ότι τη ζηλεύεις, επειδή εκείνη μεταφράζει με αυτό τον τρόπο ουδέτερες, ή και πολλές φορές θετικές συμπεριφορές σου απέναντί της.

Το πιο κοινό παράδειγμα, που λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας, είναι η κατάσταση στην οποία συμβουλεύεις μια φίλη σου να σταματήσει να βρίσκεται με κάποιο αγόρι που θεωρείς ότι δεν της κάνει καλό και αυτή θεωρεί πως ζηλεύεις τη σχέση της και γι’αυτό θέλεις να την “καταστρέψεις”.

Ναι, ο έρωτας τυφλώνει και μας κάνει να βρίσκουμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας τέλειο και όλους τους υπόλοιπους σκάρτους αρκετές φορές. Ωστόσο είναι κάτι δυσλειτουργικό και σίγουρα μια κοπέλα για να αποδίδει την συμβουλή αυτή στην ζήλια της φίλης της, κάτι πιο βαθύ υπάρχει σε αυτή τη σχέση.

Αν η φίλη σου ερμηνεύει τα κίνητρα των γύρω της, ακόμα και των πιο κοντινών, ως αρνητικά και νιώθει ότι θέλουν να την βλάψουν συνεχώς, σίγουρα θα βρει τρόπους να το επιβεβαιώσει ακόμα και στις πιο ουδέτερες καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις όταν η φίλη σου νιώθει ότι τη ζηλεύεις τελικά!

files zilia arabwnas

#1 Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση και μετά από αρκετή σκέψη και περισυλλογή, κατέληξες στο ότι ίσως όντως έχεις αισθήματα φθόνου και ζήλιας απέναντι της τότε σίγουρα είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσεις τη σχέση σας. Η αυτογνωσία θα βοηθήσει τόσο εσένα ως άτομο αλλά και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

Δεν είναι απαραίτητα μια βασική σου στάση απέναντι της αλλά νιώθεις πολλές ζήλια και δεν μπορείς να το νικήσεις; Τότε θα πρέπει να σκεφτείς λίγο περισσότερο τις καταστάσεις στις οποίες παρατηρείς ότι συμβαίνει αυτό. Μάλλον θα βρεις αρκετά κοινά στοιχεία, και ξεκινώντας από εκεί θα μπορέσεις να βρεις τι σε στεναχωρεί πραγματικά.

Στην πραγματικότητα, μάλλον δεν ζηλεύεις τη φίλη σου αλλά νιώθεις εσύ ευάλωτη και ανεπαρκής ως άτομο άσχετα με εκείνη. Οι ανασφάλειες είναι κάτι φυσιολογικό και όλοι τις έχουμε. Ωστόσο αν δουλέψεις με τον εαυτό σου θα δεις ότι τέτοιες σκέψεις και συναισθήματα σε πάνε μόνο πίσω καθώς επίσης και ότι είναι αναληθή τις περισσότερες φορές. Όλοι είμαστε μοναδικοί και ο καθένας έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του.

#2 Στην άλλη περίπτωση η φίλη σου έχει κάποιες βασικές ιδέες για τον κόσμο και κατ’ επέκταση για εσένα, που μάλλον είναι τόσο βασικές που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Οι φίλοι είναι για να προσφέρουν βοήθεια και στήριξη και αυτό μπορείς να κάνεις φέρνοντας το θέμα για συζήτηση.

Μπορείς να προσπαθήσεις να της εξηγήσεις ότι κάτι νιώθεις ότι έχει αλλάξει μεταξύ σας ή ότι νιώθεις ότι είναι θυμωμένη μαζί σου. Προσπάθησε να είσαι ουδέτερη και να μην την κατηγορήσεις, γιατί αυτόματα θα μπει σε θέση άμυνας.

Αν αποφεύγει τη συζήτηση ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει είναι πολύ πιθανό να μην θέλει να πιστέψει ότι ισχύει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει στο μυαλό της οπότε, όσο και να προσπαθήσεις, δεν θα πετύχεις τίποτα μάλλον στο τέλος. Αποδέξου την κατάσταση και αγάπα την φίλη σου ως έχει ή πάρε τις απαραίτητες αποστάσεις για να είστε και οι δύο ευτυχισμένες και ικανοποιημένες σε αυτή τη σχέση.

Δες επίσης: Πώς να τελειώσεις μια φιλία που σε πηγαίνει πίσω στη ζωή σου!

Related Posts