ponos periodou

Πόνοι στην ευαίσθητη περιοχή: Οι λόγοι και τι να κάνεις!

by ediva-girl

Εμείς οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουμε κάποιες ενοχλήσεις ή πόνους στην ευαίσθητη περιοχή. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι και τι να κάνεις για να απαλλαγείς στην κάθε περίπτωση;

Θα αναλύσουμε λοιπόν εδώ το θέμα αυτό με την ευαίσθητη περιοχή σου, γιατί από τότε που μας έρχεται η πρώτη περίοδος, θυμάμαι και τον εαυτό μου, όλο κάτι γίνεται και αναρωτιόμαστε τώρα τι συμβαίνει; Μήπως έχω κάτι σοβαρό; Να πάω στον γιατρό αμέσως;

Μην αγχώνεσαι όμως δεν είναι όλοι οι πόνοι που νιώθεις εκεί κάτω, τόσο επικίνδυνοι, ούτε σημαίνει ότι σου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευαίσθητη περιοχή. Υπάρχουν εξάλλου πέρα από τις παθολογικές αιτίες και ψυχολογικές. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να πονέσεις κατά την διάρκεια της σεξοuαλικής επαφής ή να συνυπάρχουν δύο αιτίες μαζί.

 

Γιατί πονάς στην ευαίσθητη περιοχή

 

1. Έρπης

ponos

Ένας από τους λόγους που μπορεί να πονάει μια γυναίκα, εκεί κάτω, είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων που ανήκει στα ΣΜΝ (σεξοuαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα). Κατά την εpωτική πράξη με τον σύντροφό σου, αν εκείνος έχει έρπη στην γύρω περιοχή που δεν καλύπτεται, και προφυλάξεις να πάρετε, θα στον κολλήσει και σένα.

Θα σου προκαλέσει αν μολυνθείς κάποιες πιθανώς φουσκάλες στην ευαίσθητη περιοχή, εννοείται ότι πρέπει να πας αμέσως στον γυναικολόγο σου, για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία, γιατί δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια μόνιμη λύση. Ο έρπης δεν φεύγει στην ουσία ποτέ, απλά εμφανίζεται κατά διαστήματα.

Αυτό όμως που ανησυχεί την ιατρική κοινότητα είναι η μεγάλη αύξηση των ασθενών τα τελευταία χρόνια και ειδικά στις νέες γυναίκες.

2. Κoλπική μόλυνση ζύμης

ponos sthn euaisthiti perioxh

Αν παρατηρήσεις ερεθισμό και φαγούρα, μπορεί να πάσχεις από μία λοίμωξη, που ονομάζεται κoλπική μόλυνση ζύμης. Για να την αποφύγεις προληπτικώς πάντως συνίσταται η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, αφρόλουτρο για την ευαίσθητη περιοχή με ουδέτερο pH και υποαλλεργικό και εννοείται προφυλακτικό.  Όπως και να έχει μόνο ο γυναικολόγος ξέρει τι ακριβώς σου χρειάζεται και πιθανώς να σου δώσει κάποιο αντι-μυκητιασκό φάρμακο κατάλληλο για σένα.

3. Κoλπική ξηρότητα

vagina hurts

Η κoλπική ξηρότητα είναι γνωστό ότι αφορά ως επί το πλείστον γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, ορμόνες, δίνουν στον κoλπο σου την απαραίτητη λίπανση που χρειάζεται. Τα οιστρογόνα όμως παρουσιάζουν ελαχιστοποίηση  στις γυναίκες και κατά την διάρκεια του θηλασμού. Επίσης η κoλπική ξηρότητα συχνά οφείλεται και σε φάρμακα που μπορεί να λαμβάνεις π.χ. αντισυλληπτικά χάπια. Ο γιατρός σου, όπως και να έχει μέσω των εξετάσεων θα βρει την σωστή θεραπεία που μπορεί απλά να περιλαμβάνει και ένα ειδικό λιπαντικό.

4. Η εpωτική επαφή

ponos sto seχ

Κατά την διάρκεια της διείσδυσης ο άντρας μπορεί είτε να μπει αδέξια, είτε να μην έχετε δώσει πολύ χρόνο στα προκαταρκτικά και συ να μην είσαι εντελώς έτοιμη, με αποτέλεσμα να νιώθεις πόνο εκείνη την στιγμή. Για αυτό πρόσεχε εκείνη την ώρα, να είσαι χαλαρή κι συζήτησε το αρχικά με τον σύντροφό σου ή αν δεις ότι επιμένει ο πόνος, επισκέψου και τον γιατρό σου.

5.  Ενδομητρίωση

koiliakos ponos

Μία πιθανή αιτία πόνου στην ευαίσθητη περιοχή, στην διάρκεια της περιόδου ή της σεξοuαλικής επαφής είναι η ενδομητρίωση. Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι οι κράμπες στην κοιλιακή χώρα ή η μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο. Γενικά για να διαπιστωθεί η πάθηση, ο γυναικολόγος προχωράει σε υπερηχογράφημα και στη συνέχεια θα σου δώσει πιθανόν παυσίπονα για μείωση του πόνου ή θα κάνεις ορμονική θεραπεία.

6. Βουλβοδυνία

ponos sthn koilia

Εμφανίζεται περίπου στο 9 % του γυναικείου πληθυσμού και ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στην σεξοuαλική επαφή ή όταν φοράς το ταμπόν.  Η αιτία ίσως να έγκειται σε μύκητες, σε τραυματισμό ή σε τοκετό.  Νιώθεις επίσης τσούξιμο ή και κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή. Η αντιμετώπιση της βουλβοδυνίας, σύμφωνα με τους γυναικολόγους γίνεται κυρίως με την χρήση τοπικής κρέμας.

Related Posts