7 Σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν νάρκισσο!

by ediva

Οι περισσότερες γυναίκες είχαν κάποτε σχέση με κάποιον που δεν αξίζει, αλλά υπάρχει και το χειρότερο είδος από όλα: ο νάρκισσος. Αν και είναι ένα σπάνιο είδος, μπορείς να τον συναντήσεις σε αρκετά μέρη.

Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να τον αποφύγεις εντελώς, όμως οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να τον αναγνωρίσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να τον εντοπίσεις.

Πως να καταλάβεις ότι βγαίνεις με έναν νάρκισσο

 

1. Είναι ο καλύτερος. Απλά ρώτησε τον.

talk about yourself

Υπάρχουν δύο είδη ναρκίσσου, αλλά είναι και οι δύο έξυπνοι και παρακινούνται από την ανάγκη τους να υπερέχουν. Το πρώτο είδος είναι ο “Θρύλος στο δικό του μυαλό”. Αυτό το είδος καταλήγει σε μια θέση που είναι κατώτερη από την νοημοσύνη του. Είναι εκείνος ο άντρας που ζει στο υπόγειο των γονιών του επειδή κατηγορεί τους άλλους που δεν αναγνωρίζουν τις ικανότητες του και πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός για να ακολουθεί τους κανόνες. Το δεύτερο είδος είναι ο “Σούπερσταρ”. Αυτός φαίνεται να ακολουθεί τους κανόνες, αλλά κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να χειραγωγήσει και να ανέβει ψηλά.

2. Χρειάζεται επιβράβευση του εγωισμού του όλη την ώρα

narcissism

Σίγουρα, σε όλους αρέσει να ακούνε ένα ωραίο κομπλιμέντο που και που. Αυτός ο άντρας, όμως, θέλει να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής όλη την ώρα. Του αρέσει η ιδέα να τον κολακεύεις, να τον υπηρετείς και να του υπενθυμίζεις ότι είναι ο καλύτερος.

3. Σου δείχνουν απίστευτη προσοχή… στην αρχή

narcissist

Όπως όλα τα καλά παιδιά, σου κάνει κομπλιμέντα ή σου αγοράζει δώρα για να σε κερδίσει, αλλά όχι για το λόγο που νομίζεις. Τις πρώτες μέρες της σχέσης σας θα σε μεταχειρίζεται σαν να είσαι το ίδιο υπέροχη με αυτόν, αλλά πάντα σκέφτεται τι θα κερδίσει από αυτό. Πως μπορείς, λοιπόν, να ξεχωρίσεις το καλό παιδί από τον νάρκισσο;

Ο νάρκισσος έχει την τάση να το παρακάνει με τους επαίνους του. Για παράδειγμα, αν σου κάνει κομπλιμέντα 10 φορές συνεχόμενα και νιώθει άβολα… τότε μάλλον κάτι συμβαίνει. Το καλό παιδί, ωστόσο, θα είναι πιο λογικό για το πόσο συχνά σου κάνει σχόλια και μπορεί να είναι πιο διακριτικός.

4. Δε δέχεται το “όχι” ως απάντηση

controlling you

Μπορεί στην αρχή να φαίνεται χαριτωμένο αλλά στην ουσία αυτός ο άνθρωπος σε παρακαλάει να βγεις μαζί του. Του αρέσεις, σωστά; Ίσως και όχι. Ο νάρκισσος δε δέχεται αρνητική απάντηση και συνήθως το παίρνει πολύ προσωπικά αν τον απορρίψεις.

5. Λέει συνέχεια αυτό που πρέπει να πει… εκτός από όταν κάνει λάθος

narcissist and criticism

Ο νάρκισσος είναι εκμεταλλευτής, έξυπνος, πονηρός και μπορεί να σε παρασύρει – παρόλα αυτά δε μπορεί να αγαπήσει άλλο άτομο. Μπορεί να παρατηρήσει την ανάγκη σου για συναισθηματική υποστήριξη και να κάνει πως στη δίνει, αλλά μην περιμένεις να γυρίσει και να σου ζητήσει συγγνώμη μετά από κάποιο καυγά. Ο νάρκισσος είναι στον κόσμο του και θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο – ακόμη και όταν δεν έχει. Δεν νοιάζεται για τα συναισθήματα σου και περιμένει από εσένα να τον γεμίσεις δώρα και συγγνώμες.

6. Δεν έει αληθινούς φίλους

long-term friends

Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος είναι νάρκισσος είναι να δεις πως μεταχειρίζεται τους ανθρώπους από τους οποίους δε θέλει κάτι. Είναι σημαντικό να τον δεις πως επικοινωνεί με τους φίλους του και τι είδους φιλίες έχει. Αν έχει μακροχρόνιες φιλίες και σταθερές σχέσεις για πολλά χρόνια, αυτό είναι καλός οιωνός. Ωστόσο, ο νάρκισσος δεν έχει φίλους για μεγάλο διάστημα και έχει την τάση να είναι εκείνος που έχει περιστασιακούς μόνο φίλους.

7. Είναι εγωιστής

canter of attention

Αν κάνεις μόνο εσύ κομπλιμέντα, θυσίες και δεν κάνει τα αντίστοιχα και αυτός, τότε κάτι τρέχει. Είναι φυσικό να είσαι εγωιστής σε μια σχέση κάπου κάπου επειδή αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι μας έχουμε. Ο νάρκισσος έχεις τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες αλλά στην περίπτωση τους αυτό το χαρακτηριστικό πλάθει τον χαρακτήρα τους. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ο νάρκισσος βάζει τις δικές του ανάγκες πάνω από τους άλλους και το κάνει χωρίς να σκέφτεται τους γύρω του.

Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο, εντοπίζεις κι εσύ μερικά από αυτά τα σημάδια, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσεις. Αν διώξεις τον νάρκισσο από κοντά σου, περίμενε να έχεις λίγο δράμα και παρακαλετό, αλλά μην τον πιστέψεις. Απλά φύγε μακριά και μην απαντήσεις σε κανένα από τα σχόλια του. Πες του ότι τελειώσατε χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.

breaking up with narcissist

Αν του δώσεις εξήγηση, τότε του δίνεις την προσοχή που θέλει και θα προσπαθήσει να σε ξανακερδίσει δίνοντας υποσχέσεις για πράγματα που δε θα κάνει ποτέ. Εκείνη την στιγμή θα κάνει τα πάντα γιατί έχει ως στόχο να κερδίσει. Μερικοί νάρκισσοι μπορεί ακόμη και να αγνοήσουν το γεγονός ότι τους χώρισες και να συνεχίσουν να εμφανίζονται στην πόρτα σου και να κάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο, απλά αγνόησε τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα του. Σταδιακά θα πάρει το μήνυμα και θα σταματήσει να σε κυνηγάει.

Related Posts