Ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της Μέσης Ανατολής είναι το κιουνεφέ, κνάφε ή κονάφα! Είναι ένα γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή γλυκό, που αρέσει σε όλους!
Μιας και οι ρίζες πολλών ξεκινούν από τη Μικρά Ασία (συμπεριλαμβανομένου και εμού), δε γινόταν να σου στερήσω αυτή την υπέροχη συνταγή σιροπιαστού γλυκού.
Είναι ένα γλυκό καταΐφι με γέμιση τυριού και σερβίρεται συνήθως ζεστό ή εναλλακτικά με παγωτό καϊμάκι.
Πως φτιάχνεται το κιουνεφέ;
Υλικά που θα χρειαστείς για το μικρασιατικό γλυκό:
500 γρ. καταΐφι
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη αν το θέλεις ελαφρύ
300 γρ. μοτσαρέλα ή άλλο άγευστο τυρί
4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια (αν θέλεις)
1 δόση σαφράν
1-2 κουταλιές αλεύρι
Για να το σιροπιάσεις θα χρειαστείς:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιες χυμό λεμονού
Λίγη φλούδα λεμονιού για το άρωμα
Εκτέλεση:
Κόψε το τυρί σε ροδέλες και άφησέ το στην άκρη,
Λιώνεις το βούτυρο και αρχίζεις να “ξαίνεις” τα μαλλιά αγγέλου, βουτώντας κάθε τόσο τα χέρια σου στο λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύεις το αλεύρι με το σαφράν. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις τώρα, είναι σαν να στήνεις τυρόπιτα σε ταψί.
Βουτυρώνεις ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και ρίχνεις το σαφράν με το αλεύρι. Ρίχνεις μέσα στο τηγάνι τη μισή ποσότητα κανταϊφιού και από πάνω τα κουκουνάρια.
Τώρα ρίχνεις από πάνω την κομμένη μοτσαρέλα και βάζεις τα υπόλοιπα μαλλιά αγγέλου, μέχρι να σκεπαστεί καλά όλο το τυρί. Το πιέζεις καλά και ρίχνεις μπόλικο βούτυρο, για να πάει παντού. Φρόντισε να κρατήσεις λίγο στην άκρη για το τηγάνισμα.
Ανάβεις την εστία σε χαμηλή θερμοκρασία. Όσο τηγανίζεις το νόστιμο γλυκό από την Πόλη, περνάς με πινελάκι τα τοιχώματα του τηγανιού με βούτυρο, για να μη σου κολλήσει. Όταν ψηθεί η κάτω πλευρά, το αναποδογυρίζεις με τη βοήθεια ενός πιάτου. Αν κρίνεις ότι χρειάζεται κι άλλο γύρισμα, ξανακάντο!
Άστο στην άκρη να κρυώσει για 15 λεπτά και ξεκίνα να ετοιμάζεις το σιρόπι. Η διαδικασία είναι απλή. Ρίχνεις όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού και τα αφήνεις να βράσουν για 9 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτεις και το χυμό και σιροπιάζεις το γλυκό σου.
Όταν το σιρόπι απορροφηθεί καλά, γυρνάς το γλυκό σε μια πιατέλα και το σερβίρεις σε κομμάτια.