πασχαλιάτικο τρίμμα

Σπιτικό και πεντανόστιμο πασχαλιάτικο τρίμμα!

by ediva

Το Πάσχα είναι από τις λαμπρότερες γιορτές. Η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και τρώει ενώ πολλές φορές τα τραπέζια μεγαλώνουν με γνωστούς και φίλους που είτε ήταν καλεσμένοι είτε πέρασαν να ευχηθούν και κατέληξαν να τρώνε.

Φέτος λοιπόν που το τραπέζι θα γίνει στο δικό σου σπίτι αποφάσισες να μην ετοιμάσεις τα παραδοσιακά φαγητά. Οπότε ψάχνεις τη συνταγή για κάτι πρωτότυπο. Ψάχνεις στο σωστό σημείο. Σπιτικό και πεντανόστιμο τρίμμα ή αλλιώς το φαΐ της Λαμπρής όπως λέγεται στον τόπο καταγωγής, τα Ζαγοροχώρια.

Συνταγή για πασχαλιάτικο τρίμμα!

τρίμμα συκωταριά

Δες επίσης πανεύκολη συνταγή για τσουρέκια!

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 2 μπόλιες
  • αρνίσια έντερα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό διάφορα χόρτα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 12 αυγά
  • 1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • ελαιόλαδο για άλειμμα

Δες επίσης πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί!

Εκτέλεση της συνταγής:

Πλένεται τη συκωταριά και τα έντερα, βράστε τα σε αλατισμένο νερό και κόψτε τα σε πολύ μικρά κομμάτια. Μουσκέψτε τις μπόλιες σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν. Βάλε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα εντόσθια στην κατσαρόλα να σοταριστούν. Πρόσθεσε σιγά σιγά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα, χορταρικά και μυρωδικά και τα ανακατεύετε καλά να μαραθούν μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να ψηθούν τα υλικά.

Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο. Στη συνέχεια ρίξτε τη μισή φρυγανιά, το τυρί, την ψίχα του ψωμιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα 10 αυγά χτυπημένα κι ανακατέψτε καλά το μείγμα. Αλείψτε ένα ταψί με ελαιόλαδο, πασπαλίστε το με τη φρυγανιά που έμεινε κι αδειάστε μέσα το μείγμα.

Στρώστε το καλά και περιχύστε το με τα δύο αυγά που θα ρίξετε από πάνω, αφού τα χτυπήσετε. Σκεπάστε το ζαγορίσιο τρίμμα με τις μπόλιες που θα αλείψετε από πάνω με ελαιόλαδο. Ψήστε το στο φούρνο. Όταν είναι έτοιμο, σερβίρετε το στους καλεσμένους σας!

Related Posts