σύμβολα ετικέτες ρούχων

Τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

by tzinav

Για να διατηρήσουμε τα ρούχα μας για χρόνια σίγουρα θα πρέπει να τα φροντίζουμε σωστά. Κάθε ρούχο έχει μια ετικέτα με σύμβολα που στην ουσία αποτελούν οδηγίες για το πλύσιμο, το στέγνωμα και το σιδέρωμα του. Μιας που τα σύμβολα αυτά όμως μπορούν να γίνουν πολύ περίπλοκα, θα σου δείξουμε τι σημαίνουν όταν τα βλέπεις στις ετικέτες ρούχων, έτσι ώστε να προφυλάξεις τα ρούχα σου.

Έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να διαβάσεις τις ετικέτες για να δεις πώς να πλύνεις ή να σιδερώσεις τα ρούχα σου αλλά σου φαίνεται ακατανόητο; Θα σου δώσουμε παρακάτω έναν αναλυτικό οδηγό για το τι σημαίνουν τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων!

Μάθε τι σημαίνουν τα σύμβολα πλύσης στις ετικέτες των ρούχων σου!

Σύμβολα για πλύσιμο

σύμβολα πλυσίματος ετικέτες ρούχων

Αν βλέπεις στην ετικέτα ένα σύμβολο με λεκάνη με νερό και ένα Χ τότε δεν πρέπει να πλύνεις το ρούχο με νερό!

Αν πάλι το σύμβολο έχει μια λεκάνη με νερό και μερικά άλλα στοιχεία τότε πάμε να δούμε τι σημαίνουν:

 • Λεκάνη+ χέρι: Το ρούχο πρέπει να πλυθεί με νερό στο χέρι.
 • Λεκάνη+ βαθμοί Κελσίου: Το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο με μέγιστη θερμοκρασία αυτή που αναγράφεται μέσα στη λεκάνη. Μια παραλλαγή αυτού του συμβόλου είναι αντί για βαθμούς μέσα στη λεκάνη να έχει βουλίτσες. Στην περίπτωση αυτή, η μια βούλα αντιστοιχεί στους 30°, οι δύο βούλες στους 40°, οι τρεις βούλες στους 50°, οι τέσσερις βούλες στους 60°, οι πέντε βούλες στους 70° και οι έξι βούλες στους 95°.
 • Λεκάνη+ μονή γραμμή: Το ρούχο πρέπει να πλυθεί σε πρόγραμμα για συνθετικά (μεσαία ταχύτητα).
 • Λεκάνη+ διπλή γραμμή: Το ρούχο πρέπει να πλυθεί σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, με χαμηλή ταχύτητα και λίγες στροφές.

Δες επίσης: Πώς να φροντίσεις τα δερμάτινα ρούχα σου!

Σύμβολα για στέγνωμα

οδηγίες στεγνώματος

Αν έχεις στεγνωτήριο και θέλεις να μάθεις αν μπορεί να μπει το ρούχο σου σε αυτό χωρίς πρόβλημα τότε το σύμβολο που πρέπει να κοιτάξεις είναι ένας κύκλος μέσα σε ένα τετράγωνο.

 • Κύκλος μέσα σε τετράγωνο: Επιτρέπεται το στέγνωμα σε στεγνωτήριο.
 • Κύκλος μέσα σε τετράγωνο+ Χ: Το ρούχο δεν πρέπει να μπει σε στεγνωτήριο.
 • Κύκλος μέσα σε τετράγωνο+ βούλες: Και σε αυτή την περίπτωση οι βούλες δείχνουν τη θερμοκρασία στεγνώματος. Έτσι, αν μέσα στον κύκλο υπάρχει μια βούλα τότε το στέγνωμα πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία. Αντίστοιχα, αν οι βούλες είναι δύο τότε η θερμοκρασία στεγνώματος πρέπει να είναι μεσαία και αν είναι τρεις η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή.

Δες επίσης: 6 Κόλπα για να διατηρείς μαλακά τα ρούχα σου!

Σύμβολα για σιδέρωμα

σύμβολα σιδερώματος

Σε όλους θα έχει συμβεί να κάψουμε ένα ρούχο στο σίδερο. Μήπως όμως δεν είχες διαβάσει καν την ετικέτα; Την ίδια λογική με το πλύσιμο και το στέγνωμα ακολουθούν τα σύμβολα για σιδέρωμα. Γενικά, το σύμβολο είναι το σχήμα ενός σιδέρου. Επομένως έχουμε:

 • Σκέτο σίδερο: Επιτρέπεται το σιδέρωμα.
 • Σίδερο+ Χ: Το ρούχο δε σιδερώνεται.
 • Σίδερο+ βούλες: Το ρούχο σιδερώνεται στη θερμοκρασία που υποδεικνύουν οι βούλες. Έτσι, αν υπάρχει μια βούλα η θερμοκρασία σιδερώματος πρέπει να είναι χαμηλή, αν υπάρχουν δύο βούλες μεσαία κι αν υπάρχουν τρεις βούλες υψηλή.
 • Σίδερο+ Χ κάτω από το σίδερο: Σιδέρωμα χωρίς ατμό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες που έχουν δώσει οι παραγωγοί των ρούχων δε θα ξαναχαλάσεις κανένα στην προσπάθεια σου να το φροντίσεις!

Related Posts