tonosi myalo

6 Τρόποι για να τονώσεις το μυαλό σου!

by ediva

Συχνά οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δίνουν συμβουλές βασισμένες στην προσωπική τους εμπειρία.  Η επιτυχία τους δεν βασίζεται μόνο στο επιχειρηματικό τους δαιμόνιο ή στην τύχη. Οι γνώμες που εκφράζουν είναι δικές τους αλλά έχουν όλες μία βάση. Τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό τους.

Είναι εύκολο να παγιδευτούμε  από τις κακές μας συνήθειες. Έτσι το μυαλό μας κουράζεται και δεν λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι όμως έχουν βρει λύσεις που τους βγάζουν από το αδιέξοδο της ρουτίνας και της καθημερινότητας.

6 Τρόποι για να “γυμνάσεις” το μυαλό σου!

 

1. Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από την ρουτίνα

new hobbies

Ένα μυαλό που λειτουργεί με τη συνήθεια είναι ένα περιορισμένο μυαλό. Οι άνθρωποι που ψάχνουν για κάτι καινούργιο, ανανεώνονται συνεχώς κι έτσι διατηρούν υψηλή γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης της Επιστήμης της Ψυχολογίας.

Ακόμα και αν ακούει κανείς συνέχεια καινούργια μουσική ή παίζει τα πιο δύσκολα παιχνίδια εξάσκησης του εγκεφάλου, δεν θα βοηθηθεί. Πρέπει να αναζητάμε συνεχώς νέες εμπειρίες όσο δύσκολο κι αν είναι να αλλάζουμε. Για παράδειγμα δεν είναι αρκετό να πάμε μία ώρα για περπάτημα. Πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν είναι οικείο για να τονωθούμε πνευματικά και κοινωνικά. Νέα χόμπι θα μας ανανεώσουν και θα βελτιώσουν τη ζωή μας.

2. Μη σταματάς να αθλείσαι

gymnastiki askisi

Η γυμναστική έχει εμφανή αποτελέσματα στην υγεία και την ψυχολογία. Το υγιές σώμα συνδέεται πάντα με ένα υγιές μυαλό. Το 2014 ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση συσχετίζεται με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.  Συγκεκριμένα σχετίζεται με την ακουστική μνήμη και την βελτιωμένη ψυχοκινητική ταχύτητα.

Η φυσική δραστηριότητα έχει επίσης θετική επίδραση σε συνήθεις ασθένειες όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Οι δύο αυτές ασθένειες εμποδίζουν και τους εξυπνότερους ανθρώπους από το να ζήσουν φυσιολογικά. Αν λοιπόν δεν αθλείσαι , πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να ξεκινήσεις.

3. Κοιμήσου όσο πρέπει

ypnos ksekourasi

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θυσιάζουν τον πολύτιμο ύπνο τους γιατί δουλεύουν σκληρά. Παρά την σκληρή δουλειά όμως πολλές επιχειρήσεις δεν πετυχαίνουν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι η αιτία που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έρευνα του Πανεπιστημίου Brown επιβεβαιώνει ότι ο επαρκής ύπνος “κλειδώνει” τις γνώσεις που αποκτά κανείς μέσα από τα κύματα Σίγμα που ενεργοποιούνται όταν κοιμόμαστε.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουμε ανάγκη από τουλάχιστον επτά ώρες βραδινού ύπνου. Όσοι ασχολούνται με πιο απαιτητικά πεδία ίσως χρειάζονται παραπάνω. Η πνευματική και σωματική κούραση “κλείνει” τον εγκέφαλο μας και μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις νέες πληροφορίες μέχρι να ξεκουραστεί.

4. Έλεγξε τους κιρκαδικούς σου ρυθμούς

circadian clock

Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι ένας κύκλος 24 ωρών που ρυθμίζει τις φυσιολογικές και ψυχολογικές διαδικασίες του οργανισμού. Αν και αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα, μπορείς να την ελέγξεις λίγο με το φως και την θερμοκρασία. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση στον ήλιο και στο φως γενικότερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες μπορεί να κρατά τον κιρκαδικό ρυθμό σε ομαλή λειτουργία.

Αντίθετα, όταν εκτίθεσαι σε φως τις βραδυνές ώρες και πριν τον ύπνο απορυθμίζεται ο κιρκαδικός σου ρυθμός.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς χωρίς λόγο και φυσικά επηρεάζει την ικανότητα καθαρής σκέψης. Είναι καλό να αποφεύγεις τη χρήση κινητού και υπολογιστή πριν τον ύπνο και να εκτίθεσαι στο φυσικό φως το πρωί και το απόγευμα.

5. Βελτίωσε την διατροφή σου

diatrofi diet

Προφανώς αν φας ψάρι και χόρτα πριν από μία συνέντευξη δεν είναι εγγυημένο ότι θα πάρεις την δουλειά. Μακροπρόθεσμα όμως, τροφές πλούσιες σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την συγκέντρωση και αυξάνουν το IQ. Ακόμα οι τροφές με βιταμίνη Β1 αλλά και τα δημητριακά ολικής άλεσης βελτιώνουν την ταχύτητα των πνευματικών λειτουργιών.

Τροφές όπως το ψάρι, οι ξηροί καρποί πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά, σχετίζονται με την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ακόμα σε βάθος χρόνου βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία. Επίσης, η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να σχετίζεται με την μειωμένη μνήμη. Οπότε μην παραλείψεις ποτέ το πρωινό σου!

6. Μην σταματάς να γελάς

gelio hara

Το γέλιο δίνει ζωή λέει μία λαϊκή ρήση και δεν πέφτει έξω. Η θετικότητα και το γέλιο μπορούν να βελτιώσουν την δημιουργικότητα και να δώσουν μία νέα προοπτική. Είτε γελάς βλέποντας μία κωμωδία είτε με ένα αστείο βίντεο με γάτες, το γέλιο σου απελευθερώνει ενδορφίνες  και μειώνει την κορτιζόλη στο αίμα. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες και είναι υπεύθυνη ακόμα και για το αυξημένο σωματικό βάρος.

Το γέλιο έχει δεκάδες ακόμα θετικές επιδράσεις στο σώμα και στο πνεύμα. Είναι σημαντικό να δουλεύεις σκληρά αλλά είναι απαραίτητο να βελτιώνεις την  ζωή σου ποιοτικά. Μέσα από την χαρά και την δημιουργικότητα θα εκτοξεύσεις την καριέρα σου στα ύψη.

google-news

Ακολουθήστε το Ediva.gr στο Google News για να βλέπετε δωρεάν όλα μας τα άρθρα!

Related Posts